10 NAJBOLJIH SRPSKIH DESTILERIJA Najbolje rakije Srbije

destilerija

Spirit Style magazin vam predstavlja 10 najboljih srpskih destilerija i njihovih 10 najboljih rakija

Danas u Srbiji postoji preko 1100 registrovanih destilerija i sve one se trude ili žele da se istaknu svojim rakijama, ali objektivno tek desetak posto ovih destilerija proizvodi vrhunsku rakiju.

Mnogo toga je potrebno da jedna destilerija proizvede vrhunsku premium rakiju, ali ključne su sirovine, tehnologija i način odležavanja. Upravo ove ključne stvari većina srpskih destilerija ne može da ispuni, iz prostog razloga jer nemaju svoju sirovinu – voćnjake ili nemaju pouzdane dobavljače, nemaju vrhunsku tehnologiju zbog cene te tehnologije, ali nemaju ni adekvatne podrume i burad za odležavanje.

Velik hendikep većine srpskih destilera je nedostatak novca, a upravo nedostatak novca onemogućava veliku većinu srpskih destilerija da zadovolji sve uslove za dobijanje kvalitetne i donekle standardizovane rakije, ali i da ima labaratorije za kontrolu rakija, te da rakije isključivo prodaje sa akciznom markicom.

Da bi vam pomogli u odluci prilikom kupovine srpskih rakija, koje često nisu nimalo jeftine, bilo da su kvalitetne ili ne, predstavljamo vam najbolje srpske destilerije i najbolje srpske rakije prema mišljenju novinara Spirit Style magazina.

 

Destilerija RB Global, vlasnik brenda Stara Sokolova

 

Destilerija RB Global, vlasnik brenda Stara Sokolova nalazi se u selu Kostojevići nadomak Bajine Bašte i baštini vekovnu tradiciju porodice Bogdanović.

Stara Sokolova 12 LUX

Prvi i najstariji proizvod destilerije RB Global doo, koji već tri decenije održava i unapređuje vrhunski kvalitet, jeste rakija Stara Sokolova 12 LUX.

Stara Sokolova je predstavnik srpskih rakija, koji je pokrenuo trend da rakije od šljive budu prepoznate kao brend i cenjene po kvalitetu često i više od najpoznatijih svetskih jakih alkoholnih pića.

Proizvodi se u ograničenim količinama, kombinacijom tradicionalnih sorti šljiva i njeni destilati stare 12 godina u najboljim i pažljivo odabranim hrastovim burićima, u domaćem podrumu porodice Bogdanović.

Puni se isključivo u suvenir bocu, a njena konzumacija preporučuje se nakon obroka.

 

Destilerija Zarić

 

Destilerija Zarić je nastala na tradiciji i u prostoru nekadašnje čuvene destilerije rakija Povlen u Kosjeriću.

 

Kralj

Kralj je specijalan destilat, koji je kreiran u destileriji Zarić. Postupak proizvodnje ovog plemenitog destilata donekle je sličan spravljanju konjaka, s tim što se kod Kralja kao bazna sirovina koristi vino autohtonih šljiva – trnovače, požegače i crvene ranke. Višestrukim destilacijama šljivog vina dobija se destilat, koji odležava najmanje tri godine u hrastovim buradima zapremine 220 litara.

Zbog komplikovanog i delikatnog načina proizvodnje, Kralj se proizvodi u malim serijama. Kralj je na mirisu bogat i prefinjen, dok mu je ukus harmoničan sa dugim završetkom čiste hrastovine. Završnica je duga, veoma prijatna i glatko – vanilasta.

                                                 

Destilerija BB Klekovača

 

BB Klekovača je najstarija postojeća srpska destilerija, čuvena upravo po klekovači – šljivovici sa dodatkom lekovitih bobica kleke, autentičnoj i tradicionalnoj rakiji Bajine Bašte i planine Tare, koja se u tom kraju proizvodi vekovima.

 

BB Divlja Kruška

Rakija BB Divlja Kruška je raritetna rakija izuzetnog kvaliteta i karaktera. Rakija BB Divlja Kruška dobija se posebnom selekcijom plodova divlje kruške, brane u Zapadnoj Srbiji.

Tradicionalnim procesom u postupku fermentacije, ali i dvostrukom destilacijom, dobijena je posebna rakija u vrlo ograničenoj seriji.

Rakija BB Divlja Kruška pleni autentičnim mirisima, uz savršeni balans strasti i oporosti divljeg voća. Rakija BB Divlja Kruška je vrlo specifična i po svojoj dugoj završnici, u kojoj se ističu kompleksni aromatski kompleksi divlje kruške.

 

Destilerija Hubert 1924

 

Destilerija Hubert 1924 porodična je destilerija iz Banatskog Velikog Sela, kraj Kikinde, koja je osnovana 2007. godine, a baštini tradiciju proizvodnje plemenitih rakija iz ovog kraja, koja seže čak u 1700. godinu, dok je objekat u kom se nalazi destililerija proizvodio rakiju od 1924. godine.

 

Hubert 1924 Vilijamovka

Hubert 1924 Vilijamovka je kreirana u destileriji Hubert 1924, destileriji koja se nalazi na severu Banata i koja se na srpskom tržištu istakla velikim brojem osvojenih medalja za kvalitet proizvedenih rakija. Rakija Hubert 1924 Vilijamovka spravljena je od ručno branih najkvalitetnijih plodova sorte kruške vilijamovke, destilovana je u bakarnim kazanima i odležala je minimum dve godine u inox sudovima.

Ovo je rakija svežeg i intenzivnog mirisa, te zaokruženog i izbalansiranog ukusa. Hubert 1924 Vilijamovka je veoma pitka i u ustima dominira sortna svežina kruške vilijamovke, dok je završnica duga, postojana i izrazito voćna.

 

Destilerija Aleksić Prvi

 

Destilerija Aleksić Prvi nalazi se u samom srcu Šumadije, na obroncima planine Kotlenik, u selu Guberovac, pokraj Kragujevca, na porodičnom imanju porodice Aleksić.

 

Gružanska Zlatna Nit

Gružanska Zlatna Nit je vrhunska rakija napravljena od čak sedam sorti šljiva, od kojih je većina autohtona, koju kreira i na tržište plasira destilerija Aleksić Prvi. Ovaj premium proizvod star je devet godine i radi se u ograničenim i strogo kontrolisanim serijama. Gružanska Zlatna Nit proizvedena je tradicionalnom metodom za spravljanje rakije, uz pomoć najsavremenije tehnologije i odležava u buradima napravljenim od hrasta kitnjaka, čime se primarni miris rakije prepečenice transformiše u neverovatan buke, što čini ovu rakiju izrazito dopadljivom.

Važno je istaći da drvo ne dominira ovom šljivovom rakijom, već je oplemenjuje i daje finu harmoničnost, posebno prijatan i blago razvijen miris. Da bi osetili svu senzualnost Gružanske Zlatne Niti, servirajte je na sobnoj temperaturi.

 

Destilerija Zavet

 

Destilerija Zavet nalazi se u selu Čumić, jednom od najvećih sela u Šumadiji. Proizvodnja rakije i voća u porodici Mijailović ima dugu tradiciju i njihova rakijska priča počinje davne 1831. godine, kada je u arhivskim popisa o plaćanju poreza zabeleženo prvo plaćanje ove porodice na kazan.

 

Zavet 190

Rakija pod nazivom Zavet 190 Limited Edition odležavala je čak 15 godina u hrastovom buretu, a ponuđena je tržištu u limitiranoj verziji u čast na 190 godina porodične tradicije koju danas baštini destilerija Zavet.

Šljivovica Zavet 190 je savršena kompozicija sorti požegače, crvene ranke i čačanske rodne, dobijena dvostrukom destilacijom. Ova rakija je dodir luksuza, pretočen u prefinjeno piće. Boje tamnog ćilibara, ostavlja doživljaj otmenosti u čaši, zaokruženog ukusa oplemenjenog drvetom. Na mirisu karakteristična, na ukusu prepuna aromatskih kompleksa, impresivnih nota na nepcu i duge završnice, u kojoj se mešaju savršeno ukomponovani baršunasti tonovi.

 

Destilerija Tok

 

Destilerija Tok nalazi se na planini Goč, na 810 metara nadmorske visine. Ogromno porodično iskustvo i veliko, decenijama akumulirano znanje porodice Urošević, uz poštovanje najviših standarda kvaliteta, čine da rakije destilerije Tok prevazilaze ukuse na koje ste navikli.

 

Zlatni Tok 15

Zlatni Tok 15 je čak 15 godina odležala rakija od šljive, koju potpisuje destilerija Tok. Destilerija Tok poznata je po kreiranju dugo odležalih šljivovih destilata. Tradicionalan pristup i savremena tehnologija omogućili su da rakije destilerije Tok budu prepoznate na tržištu.

Zlatni Tok 15 je ekskluzivna šljivova prepečenica, spravljena od šljiva crvene ranke, požegače, čačanske rodne i čačanske lepotice, u limitiranoj seriji. Tamne je oker boje i već na mirisu izražene su note kafe, oraha, ruma i jasmina, ali i četinarskih tonova. Ukus je kompleksan, zaokružen i patiniran, dok je završnica kremasta, duga i topla.

 

Destilerija Gorda

 

Destilerija Gorda nalazi se u selu Velereč, podno planine Rudnik, na porodičnom imanju porodice Milovanović-Škorić i baštini vekovnu tradiciju svojih predaka u proizvodnji plemenitih rakija na tim prostorima.

 

Gorda Šljiva

Gorda Šljiva je rakija od šljive, koju proizvodi destilerija Gorda. Destilerija Gorda je potpuno posvećena tradiciji i tradicionalnom pristupu kreiranja rakija. Zahvaljujući prirodnoj fermentaciji, bez dodavanja selekcionih kvasaca i enzima, Gorda rakija od šljive je potpuno prirodan proizvod.

Gorda Šljiva se destilira u bakarnim kazanima, nakon čega odležava sedam godina u hrastovim buradima. Ovo je rakija crvenkasto-tamne boje ćilibara. Na mirisu se prepliće pekmez od šljiva, suva šljiva, vanila, te note duvana. Ukus je interesantan i u njemu dominiraju arome kafe, čokolade, ali i citrusa. U postukusu je prisutna duga senzacija.

 

Destilerija Pod Mirnim Krovovima

 

Destilerija Pod Mirnim Krovovima nalazi se u mestu Donja Toponica, u Topličkom okrugu, i ono po čemu su prepoznati u našoj zemlji, ali i u zemljama regije i Evrope je ultra premium rakija od stare autohtone sorte šljive.

 

Uteha Naša

Uteha Naša je šljivova prepečenica, koju proizvodi, puni i na tržište plasira destilerija Pod Mirnim Krovovima. Uteha Naša je rakija spravljena od 100% stare autohtone sorte šljive moravka, čiji su zasadi u vlasništvu destilerije. Nakon tradicionalne destilacije, uz pomoć savremene opreme, dobijen destilat odležava minimum tri godine u novim hrastovim buradima.

Uteha Naša je rakija u kojoj dominiraju aromatski kompleksi šljive moravke. Ona je na izgledu tamne ćilibar boje. Miris joj je kompleksan, intenzivan i dubok, dok je ukus pun i skladan. Aftertejst je dugotrajan i isprepleten notama hrasta i finog pekmeza od šljiva.

 

Podrum Palić 1896

 

Destilerija Podrum Palić nastala je davne 1896. godine. Nakon  rekonstrukcije pogona, 2019. godine postaju najsavremenija destilerija u ovom delu Evrope. Opremljena je po najmodernijim standardima za proizvodnju premium spirita, a u okviru svog poslovanja okuplja tim vrsnih stručnjaka, voćara, tehnologa i master blendera, koji su svojim znanjem i posvećenošću lansirali daleko poznati brend Baraba rakije.

 

Baraba Šljiva

Baraba Šljiva je šljivova prepečenica koju proizvodi Podrum Palić. Podrum Palić je moderna destilerija, koja svoje destilate temelji na iskustvu stručnjaka i master blendera. Linija Baraba su rakije premium kvaliteta, stvorene samo od najboljih plodova voća iz sopstvenih voćnjaka.

Baraba Šljiva kreira se od šljiva iz sopstvenih zasada. Nakon destilacije, ova šljivova prepečenica odležava najmanje dve godine u hrastovim buradima. Baraba Šljiva je boje tamnog ćilibara. Na mirisu je dominantna aroma pekmeza od šljiva, uz blage note duvana i vanile. Na ukusu je skladna i prefinjena, dok je završnica duga, dimna i glatko elegantna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu