PREMIUM BREND STARA SOKOLOVA Rakija koja je osvojila svet

Stara Sokolova

Rakija Stara Sokolova popularna je među ljubiteljima dobre kapljice u Australiji, Kanadi, Americi, Rusiji, u Evropi, ali i na Bliskom Istoku

Kao što se Francuzi ponose konjakom, tako su i Srbi vrlo ponosni na svoj nacionalni brend – rakiju od šljive. Rakije vrhunskog kvaliteta dobijaju se isključivo spojem tradicije i moderne tehnologije, a uz to proizvođači moraju da naprave i mudar potez pri izboru kvalitetnog voća. Kako bi rakija nosila predznak premijum, u nju bi trebalo da se uloži mnogo znanja, truda, rada, upornosti i ljubavi.

Ljubav prema proizvodnji rakije utkana u gene

Upravo svi ovi elementi su odlika destilerije R.B. GLOBAL DOO, koja je poznata po premijum brendu Stara Sokolova. Reč je o porodičnoj destleriji koja oko 70 odsto svojih proizvoda izvozi na inostrana tržišta, a nalaze se na rafovima u Australiji, Rusiji, zemljama Balkana i Zapadne Evrope, kao i Kanade, Amerike i Bliskog Istoka. Osim toga, njihovi premijum proizvodi vodeći su i u domaćem HoReCa sektoru i smatraju se najekskluzivnijim rakijama na ovdašnjem tržištu. Bogdanovići su svoju modernu destileriju smestili u selo Kostojevići koje se nalazi nadomak Bajine Bašte. Ovu uspešnu firmu započeo je osnivač Radisav Bogdanović pre 27 godina, dok je sada zajedno vode otac i sin. Oni su zahvaljujući inovativnom pristupu i modernoj tehnologiji uspeli da podignu brend na još viši nivo, mada je celu priču  započeo njihov predak Velizar Bogdanović koji je takođe sa uspehom pekao rakiju što je opisano i u knjizi „Koktel Menhetn“, autora Milomira Đukanovića. Kasnije se u domaću proizvodnju rakije nadovezao Sava koji je ispekao još bolju šljivu, da bi 1995. godine zvanični tvorac brenda postao Radisav koji je unapredio tradicionalni Savin recept za pravljenje najbolje rakije od šljive trnovače.

Rakija koja pleni ukusom i aromom

Bogdanovići su na osnovu sopstvenog višedecenijskog iskustva i uz pomoć eksperata iz ove oblasti doveli ukus šljivovice do savršenstva, a ona je upečatljiva po aromi i harmoniji ukusa. Valjalo bi napomenuti da Bogdanovići u ponudi imaju prefinjene rakije od šljive, s tim što se za rakiju Stara Sokolova 5 slobodno može reći da je ponos Srbije, kao najprodavanijem proizvodu. Ova rakija pleni prefinjenim ukusom koji objedinjuje najbolje iz tradicionalne šljivovice, malih i velikih proizvodnih tajni Bogdanovića. Zatim u ponudi je i Sokolova 7, koja je posebno proizvedena za izvoz, a dobijena je destilacijom mešavine tradicionalnih i modernih sorti šljiva. Poznati ukus i aroma Stare Sokolove dodatno su oplemenjeni nešto dužim starenjem u starijim buradima. Bogdanovići su otišli i korak dalje, te konzumentima nude i Sokolovu 12 kao etalon kvaliteta među šljivovicama. Sokolova 12 je top proizvod Stare Sokolove iz porodičnih rezervi porodice Bogdanović. Osvojila je mnogobrojne medalje za kvalitet kako na domaćem, tako i na svetskom nivou. Dobija se destilacijom tradicionalnih sorti šljiva, kao što su požegača i trnovača, a čiji je destilat stario 12 godina u hrastovom buretu. U nju je utkano celokupno znanje Bogdanovića. Puni se u ograničenim količinama u suvenir bocu sa ukrasnim burencetom preko zatvarača.

U ponudi je i prefinjena Stara Sokolova 5 LUX. Vrlo aromatične i specifičnog ukusa su i ekskuzivne rakije Stara Sokolova – Dunja, Kajsija, Vilijamovka, Travka, Medovača, Kleka, Vruća, Sokolica, Užičanka i liker Zlatiborski vrh. Sve ove premijum rakije svojim vrhunskim i ujednačenim kvalitetom osvajaju najveća priznanja na domaćoj i internacionalnoj rakijskoj sceni. Vrlo su ponosni i na aromatični stari vinjak Soko V.S.O.P. koji je po ukusu plemenitiji i od najboljeg konjaka.

Stara Sokolova burad

Poseban proces proizvodnje – ključ za zagarantovan uspeh

Direktor destilerije Ivan Bogdanović je pripadnik sedme generacije pod čijim se  patronatom proizvode rakije vrhunskog kvaliteta, otkriva za Spirit Style da zapravo  kod proizvodnje kvalitetne rakije nema preterane filozofije. Međutim, naglašava  da je veoma bitno da se svakoj od njih posveti maksimalna pažnja i da se ispoštuje posebna tehnologija proizvodnje. Oni svoje rakije, osim od sirovina iz svojih voćnjaka, proizvode i od vrhunske sirovine iz cele Srbije od dugogodišnjih proverenih i vrhunskih proizvođača. Ono po čemu su još prepoznatljivi jeste i specifičan proces proizvodnje, jer Bogdanovići su uložili dosta novca i u najsavremeniju opremu. Poseduju objekate na raznim lokacija u selu baš kao što je to praksa kod francuskih master destilera, a oni su nastali kao posledica generičkog razvoja, iz sopstvenih sredstava i u skladu sa potrebama posla.

HACCP i ISO standardi

Interesantan je i podatak da Bogdanovići sami suše duge za pravljenja burića od hrastovine, a ceo postupak nadzire budno oko tehnologa. Iako sve rade na tradicionalan način, njihovi proizvodni pogoni su vrlo inovativni, a poseduju i fermentore zadnje generacije. Uz sve to imaju i vrlo modernu aparaturu za destilaciju gde naravno u svom poslovanju strogo poštuju HACCP i ISO standarde. Osim tradicije i kvaliteta imaju i odličnu poslovnu politiku, ali i visoko kvalifikovani kadar. Naravno, i ostali zaposleni čine pravi mali složni tim, gde svako sa puno strasti obavlja svoj deo posla. Svi ovi faktori uticali su na to da destilerija R.B. GLOBAL DOO svojim premijum proizvodima predstavi Srbiju u najboljem svetlu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.