UPOREDNI TEST Pirum Abate Fetel VS Divlja kruška Ognjena

pirum ognjena

Poređenje Pirum Abate Fetel i rakije od divlje kruške Ognjena je gotovo nemoguće i stvara prostor za široku raspravu, pošto su i jedna i druga pitke, egzotične i kvalitetne, ali na potpuno različite i dijametralno suprotne načine

Rakija je nacionalni brend Srbije i ponos je svake domaćinske kuće. Najpoznatija je šljivovica, mada je poslednju deceniju među konzumentima sve interesantnija i rakija od kruške, zbog prefinjenog ukusa i mirisa. Ovo i ne treba pretarano da čudi, posebno ako se zna da kruška poseduje obilje karakteristika, koji kroz rakiju znaju svašta da ponude. Kada je reč o kruški, sem što se radi o ukusnom i aromatičnom voću, plod je i vrlo zahtevan po pitanju prerade. I bez obzira na to, ona je veoma popularna među destilerima u Srbiji, koji na naki način kroz njenu proizvodnju iskazuju svoje majstorske veštine. Ukoliko se proizvodnji rakije od kruške pristupi sa iskustvom i sa puno ljubavi dobiće se spirit prefinjenog aromatičnog profila, istančanog mirisa i najčešće neverovatnog kvaliteta.

Vilijamovka dominira, ali postoje i druge rakije od kruške

Kruškovača se proizvodi od raznih sorti kruške, a najpoznatija na našem podneblju je sorta vilijam. Od ove sorte se praktično proizvodi sva rakija od kruške koja se nudi u Srbiji.  Međutim, ono što malo njih zna jeste i činjenica da je vrlo zahvalna i sorta abate fetel, koja sazreva u prvoj polovini septembra. Sem od poznatih kultivisanih sorti, sve je popularnija i rakija od divlje kruške koja je pomalo opora, a opet izuzetno pitka. Inače, rakija od divlje kruške ima karakterističnu aromu, specifičan ukus, kompleksan miris i vrlo zahtevan i težak proces proizvodnje. Na domaćem tržištu postoji nekoliko rakija od divlje kruške, te manji broj rakija koje su kreirane od za Srbiju i ne baš uobičajenih sorti.

Divlja i kultivisana

Upravo zbog toga, odnosno jer kod nas nisu toliko zastupljene, probali smo dve interesantne rakije i to brend Pirum koji se proizvodi od sorte abate fetel, koju kreira naš proslavljeni košarkaški reprezentativac Peđa Drobranjak i rakiju Ognjena, koja se dobija destilacijom divlje kruške, a proizvodi se u destileriji Tomašević.

Pirum Abate Fetel

Brend Pirum poznat je kao premium rakijski brend, pod čijim imenom se na tržištu pojavljuju dve rakije. One su spravljene od dve neuobičajene sorte kruške za srpske konzumente. Na tržištu se pojavljuje u dve varijante i to kao Pirum Abate Fetel i Pirum Carmen. Jedinstveni su po tome što svoje proizvode dobijaju čistom destilacijom krušaka, koje proizvode u sopstvenim voćnjacima. Rakiju destiluju minimum dva puta kako bi ona zadržala aromu sveže kruške, specifičnu za sortiment.

Rakija prefinjenog ukusa

Rakija Pirum Abate Fetel posebna je po tome što poseduje i iznenađujuće suv ukus, koji se nadopunjuje sa dugim tostiranim hrastovim finišom. Zbog tehnologije, sortimenta i načina sazrevanja, ova rakija više podseća na pravi evropski stil brendija. Pirum Abate Fetel spada u premium proizvod, a proizvodi se od sorte kruške abate fetel i zato je rakija kao takva potpuno drugačija od ostalih rakija od kruške prisutnih kod nas na tržištu. Interesantno je da poseduje vrlo blagu, ne napadnu aromu, sa lepim glatkim ukusom, koji se dugo zadržava u ustima. Možda je zbog te osobine i pravi izbor za sve konzumente koji beže od jakih ukusa, koji je se često definišu kao previše moćni i naparfemisani. Rakija Pirum Abate Fetel sadrži 43 odsto alkohola i bez obzira na tu jačinu vrlo je pitka, prefinjena i elegantna.

Ograničena prodaja

Valja napomenuti da ove rakije nema u slobodnoj prodaji, odnosno da je ima u posebno odabranim restoranima, ali se određene količine mogu poručiti putem sajta. Vlasnik brenda Pirum ovo objašnjava jednostavnom činjenicom da je poslovna filozofija zasnovana na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

Poreklom iz Francuske, odomaćena u Italiji

Inače, sorta od koje se proizvodi poreklom je iz Francuske, a pronašao ju je i kultivisao sveštenik I’Abbe Fetel davne 1866. godine. Danas je veoma raprostranjena u Italiji, u oblasti Emillia Romagna, gde čak ima i zaštićeno geografsko poreklo.

Ognjena iz destilerije Tomašević

Jedna od popularnijih rakija kreiranih od divlje kruške jeste Ognjena, a proizvodi se u destileriji braće Tomašević iz Prijepolja. Ognjena, voćna rakija od divlje kruške, je dobijena od najkvalitetnijih plodova divlje kruške i sadrži 40 odsto alkohola. Prepoznatljiva je po tome što stari dve godine i zato poseduje posebno naglašenu kruškastu aromu i miris. Dobija se dvostrukom destilacijom i odležava u prohromskim buradima. Interesantno je napomenuti da porodica Tomašević čuva tradicionalni recept za spravljanje rakije od divlje kruške još sa kraja 19. veka.

Rustična rakija

Pri proizvodnji ove rakije se koriste divlje kruške u svojoj punoj zrelosti, koje se melju i pripremaju za fermentaciju. U tako pripremljene divlje kruške dodaje se minimum šećera, obično do 4 odsto, jer divlja kruška ima manji sadržaj voćnog šećera od uzgajane. Ova rakija ima optimalnu gustinu, vrlo specifičnu aromu, pomalo je rustična, ali ne i agresivna na mirisu. Karakteristična je po dugoj završnici, u kojoj se prepliću vrlo složeni i ne do kraja definisani ukusi.

Opšti utisak iznenađuje

Za razliku od rakija spravljenih od uzgajanih i kultivisanih krušaka, rakija od divlje kruške ima jaču aromu i slabiji, ali i rustičniji voćni miris. Disproporcije između Pirum Abate Fetel i rakije od divlje kruške Ognjena su očigledne. Divlja kruška Ognjena ostavlja snažniji utisak u ustima i na nepcu, robusnija je i oporija. Ima blagu gorčinu, vrlo je specifična, a opet pitka, s tim što se ne preporučuje više od dve čašice pre jela.

Rakija koja podseća na vrhunski brendi

S druge strane rakija Pirum Abate Fetel je nešto potpuno novo na našem tržištu, jer svojim ukusom i aromom više podseća na vrhunski brendi, a ne na rakiju od kruške na koju su navikli srpski konzumenti. Kao takva ova rakija je limitirana, te spada u kategoriju premium spirita. Pirum Abate Fetel destiluje se od 100 posto čiste sortne kruške i stoga ima kruškast miris, vrlo je harmonična sa finom i blagom aromom i lepim glatkim ukusom.

Različiti tipovi rakija

I da budemo potpuno iskreni – Zapravo, poređenje Pirum Abate Fetel i rakije od divlje kruške Ognjena je gotovo nemoguće i stvara prostor za široku raspravu, pošto su i jedna i druga pitke, egzotične i kvalitetne, ali na potpuno različite načine. Ovo su dva potpuno drugačija tipa rakije i odličan pokazatelj kako se od različitih sorti kruške dobija potpuno drugačija rakija. Ponovili bi da su obe odlične, da zaslužuju pohvale, da su potpuno drugačije, te da su ovo dijametralno suprotne rakije. Rakija Pirum Abate Fetel je gospodska rakija, rakija sa manirima, rakija koja bi zadovoljila i najprobirljivije, dok je rakija Ognjena divlja, robusna, rustična, napadna, ali perfektna.

Najviša ocena

Naša je preporuka da probate i jednu i drugu rakiju, koje bi ocenili sa najvišom ocenom, ali bi svakoj dali i još neki poen preko, te da pokušate da shvatite koliko su one različite u svojoj savršenosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu