JAPANSKI VISKI Škotsko znanje i japanski perfekcionizam

japanski viski

Japanci su u proteklih stotinak godina pažljivo proučavali tehnologiju proizvodnje viskija, organizovano i korak po korak pratili postupke škotskih majstora, uneli specifičnosti i novine, te dobili savršen viski koji se razlikuje od škotskih, irskih i američkih stilova

Generalno gledano Japan ima bogatu i dugu istoriju destilacije alkohola, a najpoznatiji proizvodi koji dolaze iz ove zemlje jesu Sake i Shochu. Međutim, poslednjih decenija među zapadnjacima je sve popularniji i viski koji se proizvodi u zemlji izlazećeg sunca.

Gledajući istoriju japanskog viskija pretpostavlja se da je  sve zapravo počelo otvaranjem američke pivare 1869. godine. Ovu pivaru su u Japanu izgradili Amerikanci i to je period kada je japanski narod počeo da se interesuje za proizvodnju stranih alkoholnih pića. Tada kreću da uzgajaju ječam, ali i da usvajaju moderne tehnologije pivarstva. Vremenom su proizveli toliko žitarica da su imali sirovine, ne samo za pivo već i za destilate, te su se oprobali i u proizvodnji viskija.

Od vina do viskija

Međutim, prvi pokušaji destilacije viskija bili su relativno neuspešni. Sve se menja pred kraj 19. veka kada je osnivač kompanije Kotobukiia, Shinjiro Tori pokušao da proizvede vino. Njegovi eksperimenti sa vinom su bili vrlo uspešni i ubrzo se oprobao i u proizvodnji viskija.

Prva japanska destilerija viskija zvanično osnovana 1923. godine u Yamazakiju. Veliki doprinos popularizaciji ovog pića dao je i Masataka Taketsuru, koji je naučio gorionički zanat u Škotskoj. Svoje znanje je preneo u kompaniju Yamazaki, u kojoj je radio više od decenije kao menadžer. Kompanija je kasnije preimenovana u Suntory i danas predstavlja jednu od najjačih grupacija na svetu.  Iako uspešan i cenjen u svom poslu, Taketsuru napušta ovu destileriju, te osniva svoju kompaniju Nikka u Yoichiju, koja postaje konkurencija kompaniji Suntory. I bez obzira na to što su bili ozbiljna konkurencija, Torii i Taketsuru su čini se zajedničkim snagama postavili temelje premium japanskog viskija.

Japanski viski se pije na isti način kao i škotski – čist, sa ledom ili vodom, a odličan je saveznik i u koktelima. Japanski viski, posebno onaj iz premium segmenta je veoma tražen, visoke je cenovne kategorije i među konzumentima prepoznat kao najbolji viski na svetu

Dugo skrivana tehnologija

Inače valjalo bi podsetiti da Japanci nisu ispočetka izvozili viski, već su ga čuvali za lične potrebe. Prvi stranci koji su ga probali bili su američki vojnici koji su ga opisali kao “škotski viski proizveden u Japanu”. Doduše, japanski viski jeste pravljen po uzoru na škotski, ali ga je nadmašio jer je cilj Japanaca bio da proizvedu usavršeni škotski proizvod. Japanci su pažljivo proučavali tehnologiju proizvodnje viskija, organizovano su korak po korak pratili postupke škotskih majstora, te su uneli novine i došli do toga da se japanski viski razlikuje od škotskih, irskih i američkih stilova. Prilikom proizvodnje i dalje u obzir uzimaju klimu i tip zemljišta, a znanje su toliko usavršili da danas čak od iste sirovine mogu da kreiraju viskije različitih organoleptičkih svojstava. Zahvaljujući marljivosti i disciplini, u Japanu trenutno proizvode široku paletu prepoznatljivih viskija različitih stilova i ukusa – od klasičnog dimljenog do laganog i cvetnog.

Posebne sorte ječma i dugo odležavanje

Ipak, u početku nije bilo kao danas jer su japanski viskiji prvobitno bili nežni, lagani i voćni. U međuvremenu se to značajno promenilo i danas su japanski viskiji kompleksni i robusni. Jedan od razloga je i jer pri proizvodnji koriste pomešana tretirana zrna ječma, ali i neke skoro zaboravljene sorte. Japanski destileri imaju izražen i visok nivo svesti o odležavanju destilata. Upravo zbog toga za starenje koriste burad koja se prave od autohtonog hrasta Mizunara, što viskiju daje vrlo tipičan slatkasto-papren ukus. Veliki značaj se pridaje i čistoći vode koja je u odnosu na evropsku mekša i sadrži manje minerala i nečistoća. Naravno, veliku ulogu ima i klima koja omogućava viskiju da mnogo brže sazri od standardnog evropskog.  Nakon što su Japanci usavršili naučeno, danas proizvode premium viskije najvišeg kvaliteta koji su vrlo karakteristični, jer su postupci i recepti prilagođeni visokim japanskim standardima. Sve je to uticalo da viski iz Japana prestigne po kvalitetu zapadnjačke viskije, što potvrđuju i mnoge dobijene nagrade na renomiranim takmičenjima.

Mešavine karakteristične za japanske viskije

Inače, za razliku od Škota koji preferiraju single malt viski, Japanci će radije proizvoditi blended viskije što zapravo proizilazi iz perfekcionističke prirode ovog naroda. Ipak, valjalo bi napomenuti da Japanci ne kupuju viski za mešanje od drugih destilerija, već se za miksanje uglavnom koriste destilati iz destilerija istih proizvođača.

Međutim, oni takođe proizvode i malt viski koji se dobija destilacijom kaše ječmenog slada u Pot Stills kazanima. Kada je reč o singl malt viskiju proizvode ga u manjim količinama i to samo u jednoj destileriji. U ponudi, doduše u retkim slučajevima imaju i grain viski, koji se destiluje od različitih vrsta žitarica i sirovina.

Nikka, Hibiki i Yamazaki prepoznati u celom svetu

Kada govorimo o poznatim verovatno je kompanija Suntory najpoznatiji ime koje se vezuje za  viski u Japanu. Kada je reč o brendovima, tu svakako treba spomenuti brendove Nikka, Hibiki i Yamazaki čije su etikete veoma popularne u Japanu i u celom svetu. Brend Nikka se posebno  afirmisao u sveta kao premium viski.

Vrlo je popularan i prepoznat kod ljubitelja viskija je i mladi brend Togouchi, koji od 1990. godine proizvodi viski pod nazivom Chugoku Jozo. Destilerija se nalazi u blizini Hirošime, na ostrvu Honshuu. Interesantno je da se Chugoku Jozo ne destiluje u Japanu, već se gotov destilat uvozi iz Škotske i Kanade. Ovaj viski se čuva u t unelu u Togučiju, za koji Japanci smatraju da nudi najbolje uslove za sazrevanje destilata. U tunelu kod Togočija je stalna temperatura od 14 stepeni Celzijusa, dok je konstantan procenat vlažnosti od 80 odsto.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.