U Srbiji mnogi proizvođači rakija prave medovaču, a među domaćim i i stranim konzumentima jedna se posebno istakla -reč je o Staroj Sokolovoj Medovači koju proizvode u kompaniji i destileriji R.B. Global
Medna rakija, rakija od meda, medova rakija, MEDOVAČA je jedan od najboljih predstavnika prirodnog tradicionalnog napitka starih Slovena. Međututim, malo ko zna da su slično piće pravili i stari Rimljani, koji su kako istorijski spisi govore uživali u njemu podjednako kao i u svojim vinima.
Šta je medovača, a šta medovina?
Medovača je jedno od najpopularnijih pića kod žena iz kategorije jakih alkoholnih pića, a može se praviti od jedne vrste ili od mešavine više vrsta voća. Takođe u nju se neretko može dodavati i lekovito bilje. Zbog svoje lekovitosti koristi se u narodnoj medicini, a zbog slatkog ukusa, omiljeno je piće među damama.
U mnogim slučajevima se ipak pobrkaju pojmovi pa često medovaču nazivaju medovinom. Po Zakonu o jakim alkoholnim pićima, Medovina ili nektar od meda je jako alkoholno piće proizvodeno aromatizovanjem mešavine fermentisane medne kaše i destilata meda.
Samo ispravan med dolazi u obzir
Zavisno od količine, kvaliteta i vrste meda koji se stavlja u osnovnu rakiju dobija se izrazito lepa boja sa blagim mirisom meda. Prilikom proizvodnje kvalitetne medovače važno je da je med bude ispravan, kao i da destileri odlično poznaju tehnološki postupka njene proizvodnje. Takođe, važno je i da proizvođači rakija znaju kada i kako pravilno da pripreme kupažu meda i destilata od šljive, kako se medovača pravilno čuva i neguje, u kojim posudama odležava i kada se pretače u flaše.
Rakija koja greje stomak
Ukoliko se ispoštuju svi ovi procesi proizvodnje rakija medovača će i pored svoje jačine koja se oseća u stomaku biti vrlo pitka i blaga na ukusu. U umerenim količinama povoljno deluje na cirkulaciju, poboljšava apetit i varenje te je idealan dižestiv, a određeni tipovi medovača mogu biti i aperitivi.
Stara Sokolova Medovača
U Srbiji mnogi proizvođači rakija prave medovaču. Ipak, među konzumentima u našoj zemlji i u inostranstvu jedna se posebno istakla. Reč je o Staroj Sokolovoj Medovači, koju proizvode u kompaniji i destileriji R.B. Global.
Naime, Stara Sokolova Medovača je blagotvorno piće koje uklapa lekovita svojstva livadskog meda iz zlatiborskog kraja i ukus voćnih rakija. U osnovi je čista mlada šljivovica, čiji je procenat alkohola 34%.
Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u proizvodnji rakije Stara Sokolova, kao i poznavanjem destilacije, fermentacije, odležavanja i harmonizacije, porodica Bogdanović je dobila piće koje pleni i okrepljuje. Kada se ispija Medovača ostavlja dugotrajan i vrlo prijatan osećaj u ustima, bilo da se pije kao aperitiv ili dižestiv. Ima lepu svežinu i voćnost šljive uz izraženu diskretnu slast meda.
Idealan poklon
Iako se smatra više ženskim pićem, nju podjednako obožavaju dame i muškarci, a sve je interesantija i među mlađom populacijom. Preporučuje se da se konzumira ohlađena i na temperaturi od 12 stepeni Celzijusa.
I za kraj nešto što možda nijedan ljubitelj rakija nije očekivao – ona može da se uparuje sa slaktišima. Stara Sokolova Medovača uparena sa krem tortom od vanile, koja je vrlo blagog ukusa i jedva slatka, daje pravu harmoniju svim čulima.