VOTKA I KISELI KRASTAVCI Ruski ritual za vrele dane

votka

Ne treba zanemariti činjenicu da je tegla s kiselim krastavcima i u Srbiji stalan gost u frižideru, ali nažalost ne znaju svi da su kiseli krastavci i kiselkasti sok odlični saveznici pri ispijanju alkohola, te je naša preporuka da tokom vrelih letnjih dana potražite osveženje u čašici hladne votke i hrskavom kiselom kornišonu

Svaka država ima svoje male rituale kada je u pitanju ispijanje nacionalnog pića. Srbi uz rakiju najčešće vole da pojedu suhomesnate proizvode, Francuzi će rado uz konjak odabrati čokoladu, dok Škoti uz svoj viski najčešće jedu dimljenog lososa. Međutim tokom vrelih letnjih dana narodi poput Rusa i Poljaka, uz svoj nacionalni brend votku, biraju da „grizu“ kisele krastavce. Ova kombinacija sem što je ukusna, veoma je i korisna jer se uz pomoć kiselih krastavaca vraćaju elektroliti, koji se najčešće gube kroz znoj. Ipak, najbitnije od svega jeste činjenica da uz ovu interesantnu kombinaciju ne može tako lako da vas savlada alkohol.

Rusi izmislili, Poljaci promovisali

Kombinaciju votka i kiseli krastavci su kreirali Rusi, ali tačnih podataka kada se to desilo nema, s tim da su ga oberučke prihvatili i Poljaci, koji čak i kroz svoje serije i filmove na Netflix-u promovišu votku, uz obaveznu užinu – kisele krastavce. U Rusiji čak postoji i poslovica koja kaže: “Da se prva čaša votke udara kolcem, druga leti kao soko, a iza svake sledeće čaše čovek postaje lak i radostan, kao ptica, te zato mora da užina kisele krastavce kako ne bi poleteo“. Ne znamo šta su Rusi ovim hteli da kažu, sem da eventualno kiseli krastavci pomažu da se konzument ne napije, ali ono što se zna jeste činjenica da je upravo ovaj narod razvio kult specifičnog ispijanja votke i zato ne treba da čudi što su veoma ponosni na svoju kreaciju. Prema pojedinim izvorima ispijanje votke uz kisele krastavce je za njih specijalni ritual, koji ima vekovnu tradiciju. Doduše, tada su bogataši uz votku užinali kavijar, dok su se oni siromašniji okretali alternativnoj užini – kiselim krastavcima.

Posebna priprema kiselih krastavaca

Valjalo bi napomenuti da u Rusiji ne postoji ni jedna zamena za kornišone, mada se u nekim krajevima umesto kiselih jedu usoljeni krastavci, koji se smatraju najosnovnijom užinom uz votku. Ništa čudno jer je kod Rusa, baš kao i kod slovenskih naroda, ovo najpopularnija zimnica i smatra se posebnim specijalitetom. Doduše, u Rusiji se oni pripremaju nešto drugačije – krastavci se stavljaju u salamuru, u koju se pored kuhinjske soli dodaju i začini poput belog luka, kapra, bibera, lista crne ribizle ili hrasta i ren. Elitni ruski restorani su čak otišli i korak dalje, te umesto kiselih krastavaca uz votku služe sok u kojem je stajala ova turšija.

Pravili su strogo definisana

Kod uparivanja votke i kiselih krastavaca postoje i neka nepisana pravila, koja kažu da votka obavezno mora da se rashladi, a zatim se nakon svakog gutljaja votke, zagrize kiseli krastavac, pa se opet uzme gutljaj votke da bi se isprala cela usna duplja, pa se opet grize kiseli krastavac i tako u krug. Prilikom ovog rutuala čaša sa votkom ne sme da prelazi zapreminu veću od 5 mililitara.

Sem tokom leta, Rusi ovu kombinaciju preferiraju i tokom zime, s tim što im u letnjim mesecima užina služi za osveženje, dok im zimi greje srce i dušu. Koliko je ova kombinacija popularna, govori i podatak da velike ruske kompanije svoje brendove na globalnom tržištu reklamiraju tako što naglašavaju kako se baš njihov proizvod odlično uklapa uz ovu zimnicu.

Kiseli krastavci ušli u modu

Ova kreacija je preplavila svet, te je sve popularnije da se u američkim barovima nakon čašice viskija zagrize kiseli krastavac, a zatim se eksira šoter tečnosti iz zimnice. U Meksiku se sve isto radi, ali sa tekilom. Amerikanci su, kada je reč o viskiju i kiselim krastavcima, otišli korak dalje kada je 2011. godine predstavljena votka Naked Jai Big Dill s ukusom kiselih krastavaca, koju je osmislio Džejson Zimeki. Proizvode je u destileriju Sazerac u Kentakiju, a u njenoj aromi dominira  sok od kiselog krastavca i belog luka, dok je u pozadini naznačena čista votka. Valjalo bi napomenuti da u Sjedinjenim Državama svakog maja obeležavaju “Internacionalnu nedelju kiselih krastavaca”, tokom koje se održavaju razne manifestacije, a jedna od njih je ispijanje viskija uz užinu od kiselih krastavaca.

Lek protiv mamurluka

Intereantno je napomenuti da i ruski lekari preporučuju ovu kombinaciju, jer smatraju da krastavci neutrališu dejstvo alkohola u organizmu. Zato Rusi posle svake preterane konzumacije votke kuvaju supu,  pod nazivom Solanka, u kojoj dominiraju kiseli krastavci, usoljeno meso i šunka. S druge strane, Poljaci kada preteraju sa alkoholom, mamurluk leče vodicom iz tegle s kiselim krastavcima.

Ne treba zanemariti činjenicu da je tegla s kiselim krastavcima i u Srbiji stalan gost u frižideru, ali nažalost ne znaju svi da je kiselkasti sok odličan saveznik pri ispijanju alkohola i zato je naša preporuka da tokom vrelih letnjih dana potražite osveženje u čašici hladne votke i hrskavom kiselom kornišonu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu