UPOREDNI TEST Gin Mare VS Sinner Gin

gim mare vs sinner

Da li cena uvek znači i bolji kvalitet pokušali smo da otkrijemo testiranjem i upoređivanjem dva džina prisutna na našem tržištu i to jednog koji spada u srednje-višu cenovnu kategoriju i jednog koji spada u srednje-nižu cenovnu kategoriju

Džin, jedan od najcenjenijih spirita na svetu, nastao je u 17. veku i nakon više od 300 godina razvijanja slovi za omiljeno piće među konzumentima spirita. Vrlo je prilagodljiv i često je prisutan u raznim prilikama.

Dobija se destilacijom klekinih bobica i drugog bilja poput različitih vrsta trava, semenki, bobica, korenja, kao i začinskog i herbalnog bilja. Najpopularniji, a ujedno i najkvalitetniji,  jeste engleski London Dry Gin ili suvi džin za koji se smatra da je i najprodavaniji, jer je pitak i prilagođen ukusima konzumenata. U njemu dominiraju prirodne arome, ne dodaje se šećer, ali ni veštačke boje i arome. Smatra se favoritom mnogih barmena i zato je neizostavan sastojak vrhunskih koktela, među kojima je definitivno najpoznatiji onaj najednostavniji – džin tonik.

Velika ponuda džina na srpskom tržištu

Na srpskom tržištu dostupan je odličan izbor džinova iz izvoza i domaće proizvodnje. Zbog velike ponude njegova cenovna kategorija varira, pa se dešava da se vrlo kvalitetni premium džinovi domaćih proizvođača mogu pronaći po znatno nižim cenama, u odnosu na one inostrane. Upravo zbog velikih cenovnih raskoraka, rešili smo da uporedimo dva proizvoda – uvozni španski Gin Mare Mediterranean Premium i domaći Sinner Premium Gin kako bi uvideli da li cena zaista diktira kvalitet, ali i šta eventualno nudi džin iz više cenovne kategorije u odnosu na onaj iz niže.

Španski delikates – Gin Mare Mediterranean Premium

Gin Mare Mediterranean Premium ili samo Gin Mare, spada u kategoriju London Dry Gin, a proizvodi ga kompanija Global Premium Brands iz Barselone. Reč je o jednom od najpopularnijih premium džinova na svetu. S obzirom na to da je reč o spiritu visokog kvaliteta, Gin Mare spada u srednje-višu cenovnu kategoriju i na srpskom tržištu staje oko 5.000 dinara, za bocu od 0,7 litara. Kako mu i samo ime kaže, dobija se destilacijom mediteranskih sastojaka vrhunskog kvaliteta i herbalnih biljaka sa obale Mediterana, uključujući španske masline Arbequini, kleku, tamjan, bosiljak, ruzmarin, gorku narandžu iz Sevilje, limun, limunasto voće,  kardamon i seme korijandera. Stoga Gin Mare ima finu i osvežavajuću aromu, bezbojan je, dok mu je miris travnat i suv i sa primesama mediteranskog rastinja, obogaćen citrusima. Ukus mu je veoma blag i aromatičan i u njemu su pojedinačno naglašene arome masline, timijana i bosiljka. U pozadini se oseća kleka i korijander. Završnica je veoma duga i postojana i u njoj dominiraju citrusne note, masline i timijan. Sadrži 42,7 odsto alkohola, mada procenat alkohola može i da varira.

Gin Mare – Predlog posluženja

Ovaj premium džin se najčešće servira jako rashlađen i upravo tada se oseti sva njegova kompleksnost, ali i glatka struktura. Gin Mare je odličan saveznik u koktelima, a izdvojili bi Gin Mare & 1724 Tonic Water, u koji se dodaje i malo  ruzmarina, kriška limuna i malo leda. Pored toga, odlično se slaže i sa tamjanom,  malinom, bosiljkom i kriškom narandže, te bi preporučili da ga svakako probate uz ove dodatke.

Srpska nada – Premium Sinner Gin

S druge strane, Sinner Premium Gin ili kraće Sinner Gin dobar je predstavnik domaćeg premium džina i džin koji postavlja pravac kako bi trebalo da se kreira džin u Srbiji. Sinner Gin nudi se tržištu u novoj i prestižnoj kolekciji “Sinners & Angels”, a potpisuju ga master blenderi iz destilerije Podruma Palić. Reč je o klasičnom suvom džinu, sa prepoznatljivom aromom kleke, gde je osim nje pažljivo izabrano još jedanaest biljaka, koje se dodaju po jedinstvenoj recepturi. Ovaj premium proizvod delikatno je suv, kristalno čist, nežno pikantan, aromatičan i svež, a napravljen je u takozvanoj “small batch” seriji, odnosno u ograničenoj količini. Unikatni karakter Sinner Gin definiše 42,5 odsto alkohola, a odlikuje ga preciznost i kristalna čistoća, oplemenjena suptilnim bogatstvom kleke, korijandera i kardamona, uz fine cvetne note zove, kamilice i lavande, koje diskretno pokriva fina svežina citrusa i četinara.

Njegovo ekskluzivno pakovanje naglašava osnovni koncept Sinner Gin-a i zato nije slučajno što su proizvođači izabrali retro oblik flaše, sa jednostavnom i elegantnom etiketom, na kojoj dominira ilustracija kleke, a koja zapravo i daje osnovnu aromu džinu. Iako spada u spirite premium kvaliteta, njegova cena je u srednje-nižoj cenovnoj kategoriji i kreće se oko 1.500 dinara.

Sinner Gin preporučen u koktelu sa greškom

Zbog svog balansiranog ukusa vrlo je inspirativan i u koktelima, a upravo jedan takav sa twistom ili kako ga  proizvođači zovu koktel sa greškom, osmislio je Marko Miladinović, ambasador Sinner Gin-a, poznati miksolog i bartender u ekskluzivnom beogradskom restoranu Josephine. Za koktel je potrebno 0,05 ml Sinner dry džina, 0,02 soka od limuna, 0,02 soka od zove i soda voda Top Up.  Pored toga što se odlično pokazao u koktelima, Sinner Gin je vrlo pitak kada se pije čist ili sa dodatkom drobljenog leda, s tim što treba naglasiti da ga treba posluživati hladnog, kako bi se najbolje definisali njegovi aromatski kompleksi.

Opšti utisak

Bez obzira na to što nisu iz iste cenovne kategorije, nakon degustacije ova dva premium London dry Gin-a, može se reći da i jedan i drugi imaju fin ukus, ali i interesantan miris, te da se u oba provlače definisane note kleke. Međutim, treba naglasiti da u Gin Mare ipak nadvladavaju mediteransko-morski tonovi, koji mu daju onaj finalni dodir ekstravagancije. Sinner Gin je neuporedivo jeftiniji i ovde treba tražiti moguće razloge za eventualne nedostatke, koje ima u poređenju sa znatno skupljim Gin Mare. Interesantna je činjenica, a to smo imali prilike da se složimo, da oba džina imaju neki svoj specifičan karakter.

Pun aromatski kompleks prisutan kod oba džina

Važno je naglasiti kako oba džina imaju tipične karakteristike za svoj stil – London Dry Gin, te su i domaći i uvozni kristalno čiste boje, imaju skoro pa identičan procenat alkohola i oba se odlično uklapaju u koktele, a ujedno su savršeni kada se serviraju čisti i jako rashlađeni. Ističu se punom aromom kleke i finim pozadinskim začinskim biljem. I španski Gin Mar i srpski Sinner Gin u sebi sadrže korijander i kardamon, ali i citrusne note koje čine oba proizvoda osvežavajućim. Jedna od razlika, a koje ih udaljavaju, je što u Gin Mare dominira maslina i mediteransko herbalno bilje, dok u Sinner Gin kamilica i lavanda, odnosno većinski kontinentalno herbalno bilje. Interesantno je i istaći, da bez obzira na to što se pri proizvodnji koriste različite tehnologije, čini se kako se i jedan i drugi brend prave po tradicionalnoj recepturi koja je karakteristična za London Dry Gin, a opet svaki od njih ima karakter države u kojoj se proizvodi.

Da li cena definiše kvalitet

Ono po čemu se razlikuju jeste svakako cena, ali i mirisna nota na koju utiče začinsko bilje i zemlja porekla. Upravo ova razlika ih čini prepoznatljivim, u odnosu na druge vrste džinova, te je možda upravo to „ono nešto“ što ih čini specifičnim i utiče da se konzumenti potencijalno vezuju za njih.

Valja napomenuti da se ova dva premium džina – Gin Mare i Sinner Gin bitno razlikuju od standardnih suvih džinova, baš po tom nekom citrusnom šmeku koji poseduju. Možda ovi džinovi i jesu sličnog kvaliteta, ali ono što ih čini dalekim je velika razlika u ceni i sam krajnji utisak, odnosno miris Španije i Mediterana sa jedne strane i kontinentalno-ravničarskog čara herbalnih biljaka unutrašnjosti kontinenta sa druge strane.

Kvalitet nije upitan

I da budemo potpuno iskreni, cena u ovom slučaju definiše kvalitet, ali ne na način da je kvalitet samog proizvoda upitan. Pre bi se moglo reći da cena ovde izražava kvalitet sirovina koje su potrebne za kreaciju samog džina, ali i da cena definiše i jačinu brenda. Sigurni smo da će Sinner Gin, ukoliko nastavi da se razvija ovim tempom, vrlo brzo iskoračiti u višu cenovnu kategoriju, jer on generalno nema nedostataka, sem kada se poredi sa poznatim svetskim brendovima iz mnogo više cenovne kategorije. Tu jesu primetne razlike za profesionalne degustatore i somelijee spirita, ali su one u finesama i prosečni konzument to svakako ne primećuje.

Probajte i budite kreativni

Naša je preporuka da svakako probate čiste, jako rashlađene ili sa ledom, premium Gin Mare i Sinner Gin, te da razmislite o tome koje koktele bi od njih mogli da spravljate ili u kojoj prilici bi bilo idealno da ih konzumirate.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu