SAZNAJTE Najbolje rakije iz Srbije

rakija

Primetno je da se zadnjih godina nekoliko srpskih destilerija istaklo, da su fokusirani na proizvodnju premium rakija, da pri proizvodnji koriste najbolje konzumne sirovine, vrhunsku tehnologiju, da ne beže od tradicije, ali imaju savremen pristup kreiranju destilata, te da poseban fokus stavljaju na odležavanje rakije

Rakija je najpoznatiji srpski brend i ni jedna kuća ne može da se zamisli bez mirisne i aromatične rakije. Osim toga naš narod je sklon raznim ritualima, pa tako često lošim gostoprimstvom smatramo svakog domaćina koji gosta nije ponudio domaćom rakijom. Opet, uvreda je i ukoliko gost odbije čašicu koju mu je domaćin kuće ponudio. U selima se ona proizvodi u skoro svakom domaćinstu, ali takve rakije često nisu reprezentativne, jer se prilikom pečenja u pojedinim slučajevima dodaje sve i svašta.

U Srbiji se zna ko radi dobro

Ali, stvari se menjaju i poslednja decenija u Srbiji postala je  „rakijska“ i sve je više malih i srednjih kraft destilerija u kojima se proizvode vrlo kvalitetni spiriti. Kod ozbiljnih proizvođača rakija, bili oni sa tradicijom ili ne, ne postoje improvizacije i kvalitet rakije je stalan – ne postoje odstupanja u boji, ukusu i mirisu, bez obzira na to koje godine je ona proizvodena. U Srbiji je trenutno registrovano oko 900 proizvođača rakije i svi oni se nalaze u sistemu kontrole, a to znači da se njihovi proizvodi laboratorijski i zdravstveno bezbednosno ispituju ili bi tako trebalo da bude. Ruku na srce, velika većina ovih destilerija posluje najčešće u sivoj zoni, ali oni nisu tema ovog teksta.

Luksuzna Srbija u čašici

Koliko je važan nacionalni brend stvatili su i ugostitelji, te se pored ekskluzivnih uvoznih spirita na kartama pića sve češće nude i premium, ali i ultra-premium rakije, koje se sve više mogu pronaći i na inostranom tržištu. Ipak, u moru destilera, nekolicina je podigla proizvodnju na još viši nivo i zato slobodno možemo da kažemo da se u Srbiji proizvodi rakija delux kvaliteta. Najčešće su to rakije od šljive, čija je cena visoka, i ove rakije se uvek proizvode od najkvalitetnijih konzumnih plodova voća, u kontrolisanim uslovima fermentacije, a obično se dobijaju dvostrukom destilacijom u bakarnim kazanima. Naravno, poseban akcenat se stavlja i na burad, kao i na sam proces odležavanja i starenja. O ovome posebno vode računa školovani mladi destileri i tehnolozi, koji su doveli brend do savršenstva. Svima koji konzumiraju vrhunske rakije je dobro poznato da premium rakije poseduju plemenite osobine, koje su u rangu  najboljih svetskih spirita.

Slobodno možemo da zaključivo da dobra rakija ne može da bude i jeftina, ali i da Srbija ima s čime da se diči, jer se njene premium rakije sve bolje kotiraju na domaćem, te su sve više prepoznate i cenjene na inostranom

Korak u premium kategoriju

Zbog složenog procesa proizvodnje njih obično prati i viša ili visoka cenovna kategorija. Tako primera radi destilerija Zarić, koja se nalazi u Kosjeriću, proizvodi konjak od šljive pod nazivom Kralj čija je cena oko 64.000 dinara. Proces proizvodnje ovog, još uvek nekategorisanog, spirita identičan je proizvodnji francuskog konjaka, ali se umesto vina od grožđa koristi vino od šljive. Zapravo  Kralj se dobija kupažom vina Pruvin, koje se dobija mešanjem tri šljivova vina dobijenom od sorti trnovača, crvena ranka i požegača. U njegovom mirisu se oseti nota šljive, pomešana sa mirisom hrastovog bureta. Ukus mu je harmoničan, gde je poseban akcenat stavljen na dugu završnicu u kojoj preovlađuje drvo i fini kompleks šljive. U aromi dominira vanila, a buke je fino zaokružen. Da bi osetili svu kompleksnost ovog spirita, najbolje ga je poslužiti na sobnoj temperaturi.

Stara Sokolova

Da je šljivova rakija ponos Srbije kazuje i činjenica kako se i u porodičnoj destileriji R.B. Global, čiji je brend Stara Sokolova, takođe proizvode vrlo ekskluzivne rakije od ovog voća, a da se posebno diče rakijom od šljive Stara Sokolova starom 12 godina. Puni se u ograničenim količinama i isključivo se prodaje kao suvenir pakovanje. Služi se nakon obroka kao dižestiv, na sobnoj temperaturi od 18-20 stepeni Celzijusa. Dobijena je destilacijom tradicionalnih sorti šljva – požegače i trnovače. Može da se kupi u bolje snabdevenim marketima i specijalizovanim prodavnicama i to po ceni od oko 9.000 dinara.

Ukus luksuza

Takođe u destileriji Zavet, koja se nalazi u šumadijskom selu Čumić, imaju delux program rakija, a posebno su ponosni na rakiju od šljive Zavet 190 Limited Edition. Ona je starila čak 15 godina u hrastovom buretu, a na tržištu se našlo svega 1.200 boca. Proizvedena je dvostrukom destilacijom od sorti šljiva požegače, crvene ranke i čačanske rodne. Mnogi se slažu da ova rakija predstavlja pravi dodir luksuza i da pruža ukus prestiža.  Rakija Zavet 190 Limited Edition je boje tamnog ćilibara i zaokruženog ukusa oplemenjenog drvetom. Preporučena temperatura serviranja je 16-20 stepeni Celzijusa. Njena cena je oko 15.000 dinara.

Podrum Lukić

Da pečenje rakije nije samo muški posao dokazala je i  Slađana Lukić, direktorka Podruma Lukić, koji se nalazi u selu Babajić kod Ljiga. Zaštitni znak ove destilerije je šljivovica stara deset godina – Dekada LUX. Dobijena je kupažom rakija od šljiva ranke i požegače, a cena joj je oko 11.000 dinara. Naime, rakija Dekada LUX u sebi sadrži čak 12 vrsta šljivovih destilata, a u hrastovom buretu odležava najmanje 10 godina.

Male serije garantuju kvalitet

Takođe i rakija Stara Pesma, iz istoimene destilerije, koja se nalazi u selu Pepelj, o kojoj se ispredaju priče, stara je 12 godina, a njena cena je oko 7.500 dinara. Odlikuje je raskošan i kompleksan buke, u kom dominiraju arome vanile protkane začinastim i notama hrasta. Preporučena temperatura serviranja ove interesantne šljivove rakije je oko 18 stepeni Celzijusa.

Destilerija Tok

Bilo bi nepošteno ne spomenuti i destileriju Tok, koja se nalazi u blizini Kraljeva i koja proizvodi isključivo rakije od šljive. U svom portfoliju, pored visoko-kvalitetnih rakija od šljive, destilerija Tok ima i nekoliko etiketa, koje spadaju u ultra-premium šljivove rakije. Ovom prilikom bi preporučili Zlatni Tok 15, koji je proizveden od probranih plodova šljive crvena ranka, čačanska rodna i čačanska lepotica. Ova rakija je sazrevala čak 15 godina u buradima i bačvama i na tržište se plasira u veoma limitiranim serijama. Zlatni Tok 15 boje je tamnog ćilibara, razvijene skladnosti i ukusa oplemenjenog drvetom, ali i izuzetno kompleksnog bukea. Služi se na 20 stepeni Celzijusa, a cena joj je oko 14.000 dinara.

Dunja rame uz rame sa šljivom

Da se u Srbiji ne proizvodi samo kvalitetna rakija od šljive, govori podatak da destileri imaju i odlične premium rakije od drugih vrsti voća. Tako destilerija Pruna, iz sela Vuković, čija je specijalnost proizvodnja premium Single Barrel rakija, može da se pohvali Delux Single Barrel rakijom od dunje. Ona je odležavala tri godine u buretu od srpskog hrasta, u kom je prethodno sazrevalo vino chardonnay. Ovo je prefinjena rakija, koja se posebno ističe aromatskim kompleskom fine dunje, koju je dodirnulo drvo u kom su zaostale sve arome koje su vino chardonnay izbacile na svetski vinski tron. Cena joj je oko 7.500 dinara i služi se na temperaturi od oko 15 stepeni Celzijusa.

Limitirana dunja za 16.000 dinara

S druge strane, u selu Žabari, nalazi se Podrum porodice Milošević, gde je kreirana rakija Milutin, koja se proizvodi od autohtone sorte dunje – leskovačke dunje. Godišnje se upakuje samo 888 flaša rakija, a cena joj je 16.000 dinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu