LOCH LOMOND GROUP U Srbiju stigli škotski delikatesi

LOCH LOMOND

Dobra vest za sve ljubitelje škotskog pristupa kreiranju vrhunskih single malt viskija je da su na naše tržište stigli premium brendovi, koji su proteklih nekoliko godina proglašavani za najbolje na svetu

Srpsko tržište, ali i ono iz našeg okruženja, od nedavno je bogatije za neke od najcenjenijih škotskih single malt viskija, koji se kreiraju u destilerijama sa vekovnom tradicijom i sa receptima koji su definisani pre nekoliko stotina godina. Ali i koji se proizvode najsavremenijom tehnologijom i koji dugo odležavaju u posebno selekcionisanim bačvama.

Potpuna novina na tržištu Srbije

Loch Lomond Group je nezavisni proizvođač singl malt viskija iz Škotske, u čijem vlasništvu su destilerije Loch Lomond i Glen Scotia, koje su potpuna novina na našem, ali i na tržištima zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Loch Lomond

Škotska destilerija Loch Lomond pripada Hihgland viski regionu i nalazi se na obali Loch Lomond jezera. Destilerija je osnovana 1814. godine i poznata je po proizvodnji nedimljenih i dimljenih viskija. Pored singl malt viskija, destilerija je svetski prepoznata i po proizvodnji single grain viskija.

Loch Lomond viski je oficijalno piće i jednog od najprestižnijih turnira u golfu – The Open.

U Srbiji samo najbolje

Destilerija Loch Lomond razvila je koncept da se gotovo čitav proces proizvodnje obavlja u samoj destileriji i to je omogućilo da ostane jedna od retkih nezavisnih destilerija. U Srbiji, ali i zemljama okruženja, ova destilerija je prisutna sa njihovim delikatesima – Loch Lomond 12 yo, Loch Lomond Inchmurrin 12 yo, Loch Lomond Inchmoan 12 yo i Loch Lomond 18 yo.

Medalja na najprestižnijem svetskom takmičenju

Valjalo bi istaći da je njihov viski Loch Lomond 12 yo osvojio platinium medalju na prestižnom ocenjivanju spirita u San Francisku, za 2020. godinu, u kategoriji singl malt viskija.

U Loch Lomond-u vole sa ponosom da istaknu da su jedna od samo četiri preostale destilerije u kojoj bačvari prave, popravljaju i pripremaju burad u samoj destileriji, što je vrlo cenjeno među proizvođačima viskija.

Glen Scotia

Destilerija Glen Scotia jedna je od preostale tri destilerije u Compbeltown viski regionu i kao takva je potpuna nepoznanica, ali i novina na našem tržištu. Destilerija je osnovana 1832. godine i jedna je od najmanjih destilerija u Škotskoj.  Upravo mali kapaciteti su im omogućili da se skoncentrišu na kvalitet, a ne na kvantitet. Viski u ovoj destileriji se proizvodi jedinstvenom Compbeltown metodom, koja se koristila i pre 200 godina. Viskiji iz destilerije Glen Scotia proizvode se dimljeni i nedimljeni.

Najbolja destilerija u 2021. godini

U Srbiji su dostupni njihovi viskiji koji spadaju u sam vrh ponude, te će konzumenti biti u prilici da kupe Glen Scotia 10 yo, Glen Scotia Double Cask i Glen Scotia Victoriana.

O kvalitetu viskija i samom značaju destilerije Glen Scotia, u svetu vrhunskih viskija, govori i podatak da je na takmičenju viskija u San Francisku, viski Glen Scotia 25 yo proglašen za najbolji viski na svetu u 2021. godini, a destilerija je ponela laskavu titulu za najbolju destileriju u 2021. godini.

Viski iz destilerije Littlemill

Grupacija je vlasnik i preostalog viskija iz destilirije Littlemill, najstarije licencirane single malt destilerije u Škotskoj, koja je osnovana daleke 1772.  godine. Destilerija je uništena u požaru 2004. godine, a Loch Lomond Group pusti godišnje samo male količine u prodaju, tako da je jedan od najredjih viskija koji može da se nađe na tržištu. Mali kuriozitet je da se destilerija nalazila u Lowland regionu, vodom su se snabdevali iz Highland regiona, a treset je nabavljan u Island regionu, što čini sam viski vrlo jedinstvenim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu