PREDSTAVLJAMO Glen Scotia Victoriana

Glen Scotia Victoriana

Viski Glen Scotia Victoriana je na ovogodišnjem takmičenju u San Francisku proglašen za najbolji No Age Statement Scotch Whisky na svetu, odnosno single malt viski koji nije označen kao godišnjak i za koji u destileriji Glen Scotia vole da kažu da je moderna interpretacija klasičnog Campbeltown single malt viskija iz viktorijanske ere

 

U aprilu ove godine, u San Francisku, održan je prestižni World Spirits Competition (SFWSC), na kome je 70 sudija iz čitavog sveta, u toku dve nedelje, ocenjivalo preko 5000 spirita.

Viskiji iz Loch Lomond grupacije su u prošlosti osvajali mnoge prestižne nagrade i medalje, kako na ovom tako i na drugim takmičenjem. Dobar primer je viski Glen Scotia 25yo, koji je prošle godine na ovom istom takmičenju poneo titulu najboljeg viskija na svetu  za 2021. godinu ili recimo Loch Lomond 12yo, koji je osvojio platinium medalju za 2020. godinu.

 

Najbolji No Age Statement Scotch Whisky na svetu

Ovom prilikom bi smo želeli da vam predstavimo Glen Scotia Victoriana, koji je na ovogodišnjem takmičenju u San Francisku proglašen za najbolji No Age Statement Scotch Whisky na svetu, odnosno single malt viski koji nije označen kao godišnjak i za koji u destileriji Glen Scotia vole da kažu da je moderna interpretacija klasičnog Campbeltown single malt viskija iz viktorijanske ere.

Glen Scotia Victoriana dolazi iz viski regiona Campbeltown, koji je najmanji viski region u Škotskoj ali u isto vreme i najprepoznatljiviji po proizvodnji viskija. U regionu Campbeltown je u prošlosti bilo destilerija na svakom uglu i u svakoj ulici, te je viski u pravom smislu reči tekao ulicama grada prilikom pretakanja. Otuda Campbeltown-u i nezvanična titula svetske prestonice viskija, iako su u gradu preostale još samo tri destilerije.

Glen Scotia Victoriana je pored nagrade za najbolji No Age Statement Scotch viski na svetu za 2022. godinu, osvojila još i zlatnu medalju na International Spirits Challenge 2020, zlatnu medalju na World Spirits Competition u San Francisku 2020, i dve Master medalje na Scotch Whisky Masters 2019

Istorija kao inspiracija

Proizvođači iz destilerije Glen Scotia su prilikom proizvodnje Victoriane bili inspirisani upravo ovim detaljima iz istorije Campbeltown-a i viktorijanske Škotske, kada su se klasične zelene boce punile robusnim i jakim viskijima punim karaktera.

Glen Scotia Victoriana je single malt star preko 10 godina, koji je prvo ležao u kombinaciji first fill i second fill burbon buradima, a u završnici je narednih 12 meseci 30% viskija odležalo u ex-Pedro Ximénez bačvama, a 70% viskija je odležavalo u jako nagorelim bačvama od američkog hrasta, da bi na samom kraju sva količina odležala zajedno još narednih šest meseci.

Glen Scotia Victoriana viski je flaširan i filtriran bez hlađenja i sadrži 54.2% alkohola.

 

Harmoničan, kompleksan i sladunjav

U samoj destileriji sa ponosom ističu da je svaka bačva pažljivo odabrana zbog svoje specifičnosti i zrelosti, i da su se prilikom proizvodnje, ovog, ali i ostalih Glen Scotia viskija, snabdevali vodom iz jezera Crosshill Loch koje je udaljeno oko kilometar od Campbeltown-a.

Glen Scotia Victoriana karakteriše tamna ćilibar boja protkana zlatnim nitima, dok prijatni mirisi rastopljenog šećera, hrasta, karamelizovanog voća, krem brulea i arome vanile upotpunjuju harmoničan ukus, u kom dominira kompleksna sladunjavost, crna ribizla, trešnja, cimet i muskatni oraščić.

U dugoj završnici do izražaja dolaze skladne note crne čokolade, kupine, kakaa, kao i slanitet, zbog uticaja Atlanskog okeana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu