LOCH LOMOND 54YO Single malt star čak 54 godine

LOCH LOMOND

U Oktobru ove godine Loch Lomond destilerija pustila je u prodaju single malt viski star 54 godine, koji je ujedno i najstariji godišnjak proizveden u ovoj destileriji do sad. Ukupno su proizvedene  samo 55 flaše ovog single malta, što ga takodje čini i jednim od najredjih godišnjaka na tržištu trenutno

Inspiracija za proizvodnju ovog viskija je bila nacionalni park Loch Lomond u kome se nalazi sama destilerija kao i jedinstveni uspravni kazani koji su ponos destilerije.

Viski je proizveden 1967 godine, samo godinu dana nakon ugradnje i početka sa radom uspravnih kazana koji su poznati i kao Lomond kazani. U samoj destileriji su inače u radu dva tradicionalna kazana, šest uspravnih Lomond kazana, kao i jedan Coffee kazan.

Američki i evropski hrast ga oblikovali

Jedinstveni kazani su ključ u proizvodnji Loch Lomond viskija, jer omogućuju veći stepen slobode i kretivnosti prilikom oblikovanja samog karaktera i aroma spirita. Upravo iz tog razloga Loch Lomond viskiji imaju reputaciju pitkih viskija sa voćnim notama.

Loch Lomond 54yo je prvo odležao u američkoj hogshead hrastovini, a od 1994. godine ležao je u sherry hogshead bačvama od evropske hrastovine.

Vremenski period od 54 godine je učinio da ovaj viski ima jedinstveni karakter pun šarma i elegancije.

Fantastična složenost aromatskih kompleksa

Mirisne note su karamela, vanila, topljeni šećer, hrast i pomorandža, dok je bogat ukus prilikom ispijanja pretezno voćni, gde ananas, limun, med i suvo voće odaju svileni osećaj u ustima.

U fantastičnoj završnici pretežno dominira kivi, zova, cimet, anis i zeleno voće.

Loch Lomond 54yo ima 42.1% alkohola, nije prošao proces hladne filtracije, i poseduje prirodnu boju ćilibara. O njemu su se brinule generacije stručnjaka u destileriji, dok je poslednje note u karakter ovog viskija utkao Michael Henry, Master Blender u Loch Lomond destileriji, koji kaže da je bila čast i privilegija raditi na ovom remek delu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu