UPOZNAJTE DŽIN Aromatična impresija u čaši

Gin

Posle svih zakonskih vratolomija, tokom proteklih vekova, džin danas živi svoju slavu i neviđenu popularnost i to kao jedan od najcenjenijih i najtraženijih spirita na svetu

Džin je danas ultra popularan širom planete i njega obožavaju sve generacije, posebno one mlađe, između 25 i 35 godina, mada ga vole i oni stariji. Uglavnom se pije čist, ali se od njega prave i vrhunski kokteli, među kojima je svakako najpoznatiji džin tonik.

Istorija mu je burna i postoje različite teorije oko tačnog vremena nastanka. Ipak, sa sigurnošću se može reći da sve vrste džina  korene vuku još iz 13. veka, kada se prvi put pojavljuje u Holandiji. Takođe, sa sigurnošću se može potvrditi da se u 16. veku koristio kao lek za različite vrste bolesti.

Rođen u Holandiji, odrastao u Engleskoj

Džin je pre nekoliko vekova iz Holandije stigao u Englesku, koja se danas smatra matičnom zemljom ovog spirita. Džin nije uvek bio ovako popularan, jer su ga u 18. veku smatrali drogom i tada je predstavljao veliki problem londonskim vlastima i to zbog konzumenata iz najnižih slojeva društva, koji su se s njim bukvalno uništavali. Zato je u jednom periodu čak bio i zabranjen. Posle svih peripetija, džin je danas veoma popularan i cenjen.

Stogo kontrolisana proizvodnja

U proizvodnji džina primenjuju se vrlo strogi zakoni, koji kontrolišu ne samo od čega se pravi, već i kako se pravi, pa čak i kakvog je ukusa. Najčešće se destiluje od pšenice, ječma ili grožđa, s tim da mu ukus određuju botaničko-herbalni sastojci, od kojih je kleka neizostavna. Shodno tome postoji nekoliko najznačanjih vrsta koje se razlikuju po načinu proizvodnje.

Napoznatiji je svakako London Dry Gin, koji se dobija od destilovanog alkohola visokog kvaliteta, poreklom od žitarica i u koji se dodaju začinske biljke i kleka. Nikako ne sme da mu se dodaje šećer, niti veštačke arome i boje.

Kraft džin nova svetska zvezda

Poslednjih godina, sem industrijskog, sve je popularnijii i kraft džin, koji se proizvodi u malim nezavisnim destilerijama. Njegova destilacija može da se obavlja na nekoliko načina, mada se većina proizvođača drži isprobanog i testiranog klasika, a posebno kada je u pitanju proizvodnja manufakturnog  London Dry Gin-a. Prilikom proizvodnje kraft džina, često se eksperimentiše sa sastojcima i nisu retki kraft džinovi bizarnih i skoro neverovatnih ukusa, aromatskih kompleksa i mirisa.

Pečurke vole džin

Hrana koja se najbolje slaže uz džin je crni ili crveni kavijar, kiseli krastavci i marinirane pečurke. Odlično se slaže i uz ribu, bilo da je ona kuvana, hladno ili toplo dimljena. Pašu i svi morski plodovi, kao i sveže ili  konzervirano povrće.

Servira se čist i u koktelima

Inače, danas je prava retkost sresti osobu koja voli da džin pije u čistoj formi, jer je džin suvo, aromatično i jako alkoholno piće. Doduše, kraft džinovi se najčešće piju čisti, ali je neko nepisano pravilo da se džin meša u koktelima

Neko opšte pravilo je da se džin servira u visokim čašama, sa velikom količinom leda. Pre serviranja čaše bi trebalo da budu veoma dobro rashlađene.

Martini, kralj koktela

Jedan od najpoznatijih koktela, u kojima je džin dominantan je Martini. O njemu kolaju razne priče, pa pojedini tvrde da je Martini suva verzija starijeg koktela Martinez, koji je dobio naziv po gradu Martinez u Kaliforniji, gde je i nastao. Drugi tvrde da ime dolazi od Martini & Rossi, italijanske kompanije koja izvozi svoj vermut u SAD još od 19. veka, a treći misle da je koktel izmislio Martini di Arma di Taggia, barmen njujorškog Knickerbocker hotela.

I bez obzira na to po kome je nazvan, za Martini vam je potrebno 100 ml džina, 25 ml vermuta i nekoliko punjenih maslina. Sve što treba da uradite je da ohladite šejker, čašu, džin i vermut. Dodajte zatim u šejker led, džin i vermut i izmiksajte. Na kraju u čašu dodajte masline na čačkalici.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu