DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda i nije. Jedna od takvih rakija dolazi iz destilerije Veljko i sinovi i ona se može nazvati Gordina voda života

Bliže se novogodišnji i božićni praznici, a ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da su  zimski meseci rezervisani za slave i razne svetkovine. Zato se ovih dana nameće pitanje šta je to što bi trebalo da se pokloni domaćinu, posebno onom kod kojeg se prvi put ulazi u kuću. Po našem mišljenju idealan poklon bila bi rakija premium kvaliteta. Ipak, u današnje vreme teško je izabrati onu najbolju, jer je srpsko tržište po pitanju kvaliteta i dalje šarenoliko.

Destilerija Veljko i sinovi

Kroz istraživanje, kojim otkrivamo kvalitetne rakije u Srbiji, put nas je odveo do sela Velereča, podno planine Rudnik, u opštini Gornji Milanovac. I baš u tom pitomom kraju smeštena je destilerija Veljko i sinovi, u kojoj se proizvode premium rakije pod imenom Gorda. Brend nosi ime po njihovoj pretkinji Gordi, koja je sa mužem Aronom pre tri veka utočište našla u ovom mestu gde je ubrzo na plodnoj i rodnoj zemlji posadila prvu šljivu. Kako se tradicija ne bi ugasila 1994. godine Veljko Škorić ponovo pokreće proizvodnju, ali su tada njegovu rakiju konzumirali prijatelji i porodica. Nakon smrti Veljka Škorića i u njegovu čast i slavu udružuje se podmladak porodica Milovanović-Škorić i 2009. godine pokreću komercijalnu proizvodnju brenda Gorda. U ponudi imaju rakiju od šljive, dunje i kajsije, a koje su odnele mnogobrojna priznanja i nagrade kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Istinski poznavaoci ovog premium brenda tvrde kako Gorda može na svetskom tržištu da parira najjačim brendovima viskija i konjaka.

Postoji li najbolja rakija

S obzirom na to da se u ovoj kraft destileriji podjednako posvećuje pažnja svim vrstama rakije, upitali smo Miloša Škorića, direktora prodaje i marketinga, kojoj bi ipak dao malu prednost i koju bi on lično preporučio za predstojeće praznike. Naravno, Miloš je bez puno razmišljanja preporučio rakiju Gorda Šljiva, za koju kaže da je za njihovu porodicu i više od rakije, jer predstavlja pravu ljubav i tradiciju. Prema njegovim rečima Gorda Šljiva pleni već prvim gutljajem svojim raskošnim, izgrađenim i zrelim bukeom.

Monosortne rakije

– Destilerija sa podrumom nalazi se na porodičnom imanju u Velereču gde imamo i sopstveni voćnjak, na površini od šest hektara. U njemu negujemo isključivo šljivu sorte čačanska rodna, dok ostalo voće nabavljamo od dugogodišnjih kooperanata. Šljive od kojih se proizvodi naša šljivova rakija su iz sopstvenih zasada i od kooperanata iz Gornjeg Milanovca. Dunju nabavljamo iz istočne Srbije, dok kajsiju kupujemo od proizvođača iz Mijakovca, kod Čačka. Naše rakije su monosortne, što znači da se proizvode isključivo od iste sorte voća i zato one spadaju u single destilate – navodi Miloš Škorić.

Gorda 2

Tradicionalan pristup i moderna tehnologija

Sem kvalitetnog voća, u destileriji Veljko i sinovi imaju i najsavremeniju opremu, odnosno tradicionalne bakarne kazane i kolonski destilacioni aparat, uz pomoć kog se postiže trostruka i četvorostruka destilacija. Kapacitet proizvodnje je 500 tona po vrsti voća, što znači da godišnje proizvodu oko 60.000 litara po etiketi.

Rakija od šljive iz sopstvenih zasada

– Da bismo proizveli rakiju premium kvaliteta koristimo ručno brane plodove sa sopstvenih plantaža, ali i imanja kooperanata. Biramo najzdravije plodove koji su u optimalnom tehnološkom zrenju, a koje nakon berbe peremo i dodatno selektujemo. Samo zrele i zdrave plodove cedimo i to sve dok se ne dobije matični sok, odnosno voćno vino. U ovom procesu proizvodnje iz voća se pažljivo vade koštice. Zatim sledi fermentacija, koja se kod nas obavlja na vrlo specifičan način. Naši master blenderi vešto kombinuju dva procesa fermentacije – spontani i kontrolisani. Fermentacija traje od 15 do 22 dana, a nakon toga se dobija fermentisana šira ili “Gordin kljuk” – pojašnjava Škorić.

Gorda rakija od šljive

Kasnije iz kljuka nastaje destilat, jačine od 68 do 73 odsto alkoholnog volumena, a ceo proces proizvodnje prati budno oko tehnologa. Nakon što se ispoštuju sve procedure destilat odležava u buradima, koji se prave od određene vrste hrasta i tada se zapravo rađa Gordin Eau de vie. Rakija odležava i neguje se od 5 do 20 godina, a zatim se destilati različite starosne strukture u podrumu kupažiraju. Za ovaj jedinstveni i kreativni proces zadužen je glavni tehnolog, a to je  zapravo i trenutak kada se u flaše pretače rakija baršunastog i svilenkastog ukusa, jedinstvenog bukea i specifičnih organoleptičkih osobina.

Savršen balans

– Naša rakija od šljive je bistra, tamno crvenkaste boje ćilibara, a kada se prinese nosu oseti se klasičan miris pekmeza od šljiva, suve šljive, blago pržene kafe i vanile. Takođe poseduje blage note dima, marcipana i orašastog voća, a tu su i lagane arome duvana i kože. Kod ispijanja se oseti savršen alkoholni balans, u kom  dominira aroma pekmeza i slabo pržene kafe. Osete se i nagoveštaji crne čokolade i citrusa. Postukus ili after taste je duge senzacije, koji pliva na nepcima – opisuje naš sagovornik  šljivovu rakiju Gorda.

Više konjak nego rakija

Jednom rečju, Gorda rakija od šljive poseduje vrlo diskretne arome barika, uz pomoć kog se ublažava ukus alkohola i zato čini ovu rakiju vrlo somotastom i mekom. Zapravo ona je atipičnog ukusa i zato je sličnija konjaku nego tradicionalnoj šljivovoj prepečenici. Preporučuje se kao aperitiv i kao dižestiv, a odlično se slaže uz crveno meso, rozbratnu, suhomesnate proizvode i roštilj. Odlično se spaja sa kafom, ali i uz dezerte poput crne čokolade, urme i orasnica.

Nagrade

Rakija Gorda Šljiva od 2012. godine učestvuje na raznim takmičenjima, a na Rakija festu 2012. i na Novosadskom sajmu 2013. godine ponela je zlatne medalje za kvalitet. Rakija Gorda Šljiva može da se kupi u svim bolje snabdevenim marketima i trgovinskim lancima, ali i u specijalizovanim prodavnicama alkoholnih pića. Takođe, Gorda Šljiva pozicionirana je u velikom broju luksuznih ugostiteljskih objekata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu