USPEH PODRUMA PALIĆ NA IWSC Baraba osvojila London

Podrum Palić

Podrum Palić 1896, njihova premium edicija Baraba, ali i Vinjak dobili su čak šest medalja za kvalitet i visoke ocene na degustacijama prestižnog International Wine & Spirit Competition u Londonu

Podrum Palić na prestižnom ocenjivanju jakih alkoholnih pića, International Wine & Spirit Competition (IWSC), u Londonu osvojio je čak tri zlatne medalje za tri rakije iz edicije Baraba i tri srebrne medalje za dve rakije iz edicije Baraba i Vinjak. Baraba Vilijamovka i Baraba Kajsija osvojile su zlato sa po 95 poena, dok se Baraba Lozovača vinula u sam svetski vrh jakih alkoholnih pića zlatnom medaljom i osvojenih čak 99 poena. Interesantno je navesti da je 99 poena dobilo, pored Baraba Lozovače, još samo osam spirita iz celog sveta. Veliki srebrni uspeh postigle su Baraba Šljiva sa 92 poena, Vinjak Podrum Palić sa 90 poena i Baraba Dunja sa takođe 90 bodova.

Najstarije i najprestižnije evropsko takmičenje

Inače, International Wine & Spirit Competition, koji se održava u Londonu, je najstarije takmičenje u Evropi na kom se ocenjuju vina i spiriti. Po prvi put se održalo 1969. godine i od tada se razvijalo i privlačilo na ocenjivanje vina, odnosno jaka alkoholna pića iz celog sveta. Danas uzorci za ocenjivanje ovog prestižnog takmičenja dolaze iz 90 država. Žiri okuplja na jednom mestu nosioce titule Master of Spirit, barmene, somelijee i master blendere. Pre ocenjivanja, svi uzorci spirita prolaze detaljnu hemijsku i mikrobiološku analizu, nakon čega se ocenjuju i senzorne karakteristike.

Podsećanja radi Podrum Palić otvoren je davne 1896. godine, a nakon dokapitalizacije 2019. godine i kupovine najmodernije opreme postaje najsavremenija destilerija u ovom delu Evrope.

Moderna tehnologija i iskusni destileri

Podrum Palić opremljen je po najmodernijim standardima za proizvodnju visoko kvalitetnih spirita i sa vizijom da dobro poznato ime ponovo obeleži ovaj deo Evrope. Podrum Palić okuplja tim vrsnih stručnjaka, voćara, tehnologa i master blendera, koji su svojim znanjem i posvećenošću lansirali sada već dobro poznati brend Baraba rakije. Destilerija se prostire na 11.000 metara kvadratnih, opremljena je sa dva destilatora od 1.000 litara, hrastovim buradima i sudovima za odležavanje, sa projektovanim kapacitetom do pet miliona litara jakog alkoholnog pića godišnje.

Deo tajne uspeha Podruma Palić  svakako leži i u njihovom voćnjaku, koji se prostire na preko 80 hektara plodne zemlje u reonu jezera Palić, na kom se uzgajaju samo odabrane sorte voća.

Rakija Baraba kroz zabelešku

Kada sve ovo znamo, ne treba da čudi što je Baraba Lozovača svojim na prvom gutljaju moćnim i snažnim aromatskim kompleksima, ali i kremasto pitkim ukusom osvojila žiri u Londonu. Sve njene snažne voćne, cvetne i herbalne note konzumenti će osetiti ukoliko je konzumiraju blago rashlađenu.

Konzumenti, ali i specijalni žiri za Baraba Vilijamovku kaže da poseduje plemenit karakter dobijen od aromatičnih sorti kruške vilijams, a mi vam predlažemo da je služite kao aperitiv i kao dižestiv.

I Baraba Kajsija pleni svojom intrigantnom pitkošću, čemu svedoči i dobijena nagrada i ocena, jer se kroz njen ukus prožimaju eterične esencije fine zrele kajsije.

Baraba Šljiva, kao prepoznati srpski klasik i tradicija,  čuva se u buradima od fine hrastovine gde poprima karakter vrhunskog spirita. Da bi uživali u njemim aroma, ukusima i mirisama, te da bi osetili svu prefinjenost vrhunski kreirane rakije od šljive, poslužite je na sobnoj temperaturi i to isključivo na kraju obroka i saznajte zbog čega je dobila 92 poena na ovogodišnjem IWSC-u.

Srebrna Baraba Dunja, svežih i jakih aroma, u kojoj se već pri sipanju oseti izrazito postojan miris koji dugo ostaje u nozdrvama i na nepcima, pravi je izbor konzumenata koji vole da balansiraju između oporo-rustičnih i fino-otmenih ukusa.

99 poena za Baraba Lozovaču

Baraba Lozovača prva i jedina rakija iz Srbije koja je dobila ovakvo priznanje na prestižnom, IWSC takmičenju. U pitanju je 99 poena i “outstanding gold” koja predvodi niz od čak šest sjajnih nagrada osvojenih na ovogodišnjem International Wine & Spirits Competition.

Karamelne note Vinjaka

Kruna koja zaokružuje celokupan opus Podruma Palić je Vinjak iz Podruma Palić. Vinjak iz Podruma Palić je pažljivo odabran blend vinskih destilata, od najfinijih sorti belog grožđa iz palićkog regiona, odležalih u buradima od francuskog hrasta. On je gospodski jak, punog ukusa, sa notom karamele, kandirane kore pomorandže, crvenog bobičastog voća i cimeta, uz taman koliko treba naznake hrasta i mrvljenog bibera. Servira se najčešće posle jela, u širokoj čaši bez leda, grejan toplotom tela i na sobnoj temperaturi.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu