PREDSTAVLJAMO Kralj iz destilerije Zarić

Kralj iz destilerije Zarić

Predstavljamo vam specijalnu rakiju od šljive KRALJ, koja nam dolazi iz destilerije Zarić

KRALJ je jedinstveno-plemenito piće na svetu. Po svetskoj i evropskoj standardizaciji pića ne spada ni u jednu grupu, jer je KRALJ prvo piće dobijeno ovim postupkom. On je ujedno i doktorski rad našeg tehnologa dr Marka Ljekočevića i jedini doktorat u oblasti jakih alkoholnih pića i rakija koji je iz pisane reči pretočen u stvaran proizvod.

KRALJ proizveden od vina šljive

Postupak proizvodnje KRALJA je donekle sličan proizvodnji francuskog konjaka, ali bazna sirovina nije grožđe, već šljiva i to ona autohtona – trnovača. KRALJ je proizveden od  vina šljiva tipa PRUVIN, koje je dobijeno kupažiranjem vina od tri sorte šljiva i to  vina trnovače, vina crvene ranke i  vina požegače. Sva količina šljive je ručno obrađena. Ručno je izvađena koštica,  kako pri mašinskom vadjenju koštice ne bi došlo da neki mali deo koštice ostane u kljuku za vino, što bi dovelo do povećanja vrednosti cijano-vodonične kiseline (otrova za ljude).  Korišćen je postupak dobijanja belih vina gde se šira odvaja odmah posle muljanja od čvrstog dela grožđa, ovde od čvrstog dela šljive.

KRALJ odležava najmanje tri godine

Vino dobijeno na ovaj način mora da se kontroliše iz dana u dan (skoro pa iz sata u sat) i kad dodje pravo vreme (jer se ne sme sumporisati) mora odmah da ide na destilaciju. Pri prvoj destilaciji obavljenoj bakarnim kazanom, dobija se meki vinski destilat jačine do 30,0% vol. Takav vinski destilat ponovo destilišemo frakcionom destilacijom (odvajaju se sve, po ljudsko zdravlje, štetne materije) i dobijamo čist vinski destilat jačine preko 74,0% vol. Kao takav odležava u hrastovim buradima zapremine 220 litara. Period odležavanja u hrastovom buretu (obavezno iz okoline Kosjerića) ne sme biti manji od 3 godine.

KRALJ se proizvodi u ograničenim serijama

Tada se pristupa postepenom razblaživanju destilata do željene jačine. Pokazalo se da na jačini od 40,0% vol. KRALJ daje najbolju aromatičnost, kao i buke i da je u potpunosti “zaokružen”.

Preko 3000 uzoraka vina i isto toliko destilata je proizvedeno dok se nije došlo do najboljeg rezultata, a najbolji rezultat je sam KRALJ – jedinstveno i plamenito piće. Zbog komplikovanosti i preciznosti proizvodnje, KRALJ se proizvodi u malim i ograničenim serijama.

Ovakav vrhunski proizvod morao je biti upakovan u kristalnu flašu sa dve kristalne čaše kako bi pružio užitak do kraja.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

VISKI Laphroaig 10

VISKI Laphroaig 10

Viski Laphroaig 10 se pravi na isti način kao i pre 75 godina, a napravio ga je master destilerije Ian

KONJAK Camus VSOP Elegance

KONJAK Camus VSOP Elegance

Konjak Camus VSOP Elegance prepoznatljiv je po aromatičnom karakteru, za koji je zaslužna destilacija mešavina vina, koje se dobija od

Viski Dewars white label

Viski Dewar’S White Label

Viski Dewar’S White Label je klasičan mešani škotski viski, koji je savršen za koktele Viski je često menjao svet i

RAKIJA Ponuda u restoranima

RAKIJA Ponuda u restoranima

Rakija je često piće na našim stolovima, a mi smo istraživali kakva je ponuda rakije u restoranima Generalno gledano rakija,

Dedina Rakija

RAKIJA Dedina Rakija

Rakija Dedina rakija od šljive je interesantno kreirana rakija, koja svojom aromom i teksturom podseća na konjak Rakija od šljive

PREDSTAVLJAMO Glen Scotia Victoriana

Viski Glen Scotia Victoriana je na ovogodišnjem takmičenju u San Francisku proglašen za najbolji No Age Statement Scotch Whisky na svetu, odnosno single malt viski