RUBIN VINJAK Najpoznatiji srpski brend

Rubin Vinjak je najpoznatiji srpski brend u sferi spirita, a njegova kategorizacija ide od baznog Vinjaka, do vrhunskih destilata – koji su odležavali do čak 50 godina

Vinjak je proizvod po kome se identifikujemo, prepoznajemo i ponosimo već 65 godina. U njegovo stvaranje smo uneli hrabrost, odvažnost, lepotu stvaranja, ali i umetnost – kažu u vinariji Rubin, kada ih pitate u čemu je tajna Vinjaka.

Po sirovinama i načinu proizvodnje Vinjak pripada pićima iz porodice brendija. U ovu porodicu spadaju mnogi svetski poznati proizvodi: francuski Konjak i Armanjak, kao i grčka Metaxa. Svi se ovi proizvodi dobijaju od vina, njegovom destilacijom i starenjem u hrastovim buradima onoliko dugo koliko kvalitet dobijenog destilata dozvoli.

Rubin Vinjak – Srpski hrast krije tajnu

U vinariji Rubin vinski destilat stari u hrastovim buradima, zapremine 500 litara, proizvedenim od hrasta poreklom iz Istočne Srbije, sa Kučajskih planina, i buradima proizvedenim u pinterskoj radionici vinarije, lociranoj uz podrum za odležavanje i starenje Vinjaka. Ova isključivost u poreklu hrastovine doprinosi specifičnom karakteru Vinjaka, pa se za njega može reći da ne liči ni na koju navedenu grupu proizvoda, već da svojim specifičnim ukusom i mirisom obogaćuje porodicu brendija. Hrastovo drvo, koje se koristi u proizvodnji buradi, za odležavanje i starenje vinskih destilata, namenjenih proizvodnji Rubinovog Vinjaka, se seče na duge debljine do 4 cm i suši prirodnim putem. Dužina sušenja duga iznosi oko 4 godine. Ovaj period nije samo posvećen sušenju, već se u drvetu odigravaju i mikrobiološki procesi koji omogućavaju da nakon nalivanja vinskog destilata tokom njegovog starenja i sazrevanja, iz drveta pređu komponente koje će se tokom vremena razgraditi do aromatičnih aldehida, aromatičnih alkohola i estara od kojih su polifenolne komponente drveta stvorene i zajedno iz vina stvoriti prepoznatljivi i karakterističan ukus i miris Rubinovog Vinjaka, bilo da je on stario dve, pet ili više desetina godina.

Rubin Vinjak i njegovi tipovi

Vinjak se razlikuje od sličnih proizvoda ne samo po poreklu buradi u kojima vinski destilat stari i sazreva, već i po načinu destilacije koja se primenjuje u proizvodnji vinskog destilata. Vinski destilat se razliva u posebno pripremljenu hrastovu burad na starenje i sazrevanje koje traje najmanje  dve godine. Od 1974. godine, kada je podignut novi podrum sa oko 12.000 buradi zapremine 500 litara svako, burad se nalaze u zatvorenom prostoru, a osnove tehnologije sa termostabilizacijom proizvoda koji su tada postavljeni, primenjuju se i sada.

Po Rubinovom standardu postoje tri različita tipa Vinjaka, zavisno od godina starenja vinskih destilata u hrastovoj buradi:

Rubin Vinjak VS

Rubinov Vinjak VS proizveden je od vinskih destilata koji su starili najmanje dve godine u hrastovoj buradi zapremine 500 litara.

Rubin Vinjak 5 VSOP

Rubinov Vinjak 5 VSOP proizveden je od vinskih destilata koji su straili najmanje pet godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara.

Rubin Vinjak XO

Rubinov Vinjak XO proizveden je od vinskih destilata koji su starili najmanje deset godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara.

Rubin Vinjak ARHIVSKI

Rubinov Vinjak arhivski proizveden je od vinskih destilata koji stare preko 25 godina.

Rubin Vinjak Originalni VS

Priča se da su Rubinov Vinjakov prvo probale kafanske meraklije u Prokuplju. A kada su prvi konzumenti počeli da se nadmeću u superlativima, hvaleći novi Rubinov proizvod, stigla je i prva zvanična narudžbenica iz ovog grada. Ona je doslovno bila – 2 vagona Vinjaka!

Pojava Vinjaka je iz osnova izmenila ne samo potrošačke navike, već je nametnula potpuno novi stil konzumacije, počevši od porodičnih svetkovina i uobičajenih kafanskih viđenja prijatelja, do skupova i manifestacija najvišeg međunarodnog ranga. Rubinov vinjak postaje nezamenljiv segment najuglednijih svečanosti, gde publiku čine sve sami autoriteti u privredi, kulturi, umetnosti, turizmu, sportu, šou biznisu.

U čast tradicije i dugovečnosti ovog pića, u vinariji Rubin je odlučeno da se lansira nova etiketa okrugle boce. Predstavljamo Vam novi izgled starog prijatelja koji će se uskoro naći na policama širom Srbije.

Rubin Vinjak VS

Vinjak je proizvod koji predstavlja spoj tradicije gajenja vinove loze na prostoru Rasinskog okruga i skoro izumrelog pintersko – bačvarskog zanata, posebno vezanog za ove prostore. Po završenoj destilaciji vina, dobijeni destilati odlaze na odležavanje u hrastovoj buradi zapremine 500 litara. Ukupan broj hrastove buradi za potrebe vinjaka iznosi oko 12.000 komada. Za  potrebe izrade buradi koristi se prirodno sušena hrastova građa, poreklom sa Kučajskih planina, koja pripada porodici hrasta kod nas poznatog kao hrast kitnjak.

Vremenski period starenja – odležavanja vinskih destilata je minimum dve godine, a u tom vremenskom periodu dešavaju se hemijske transformacije koje ovom proizvodu daju specifičan karakter – na mirisu prisutni začinski tonovi i blago izražen karakter vanile, a na ukusu stvorene tokom starenja destilata u hrastovoj buradi.

Rubinov Vinjak se pije na sobnoj temperatiri kao aperitivno i dižestivno piće. Preporučuje  se i  kao pratilac koktela – posebno bitera.

Rubin Vinjak 5 VSOP

Ovo je proizvod koji je verovatno najviše doprineo imidžu Vinjaka. Čine ga odabrani vinski destilati od sorti grožđa: smederevka, župljanka, prokupac i rkaciteli. Po završetku alkoholne frementacije, vrši se destilacija mladih vina sa još prisutnim kvascima, tako da dobijeni destilati imaju veoma specifičan aromatski kompleks, sačinjen od primarnih aromatskih materija grožđa, sekundarnih aromatskih materija nastalih u toku alkoholne fermentacije i tercijarnih aromatskih materija formiranih tokom destilacije.

Vremenski period odležavanja destilata namenjenih vinjaku 5 VSOP je minimum 5 godina, u hrastovoj buradi posebno pripremljenoj za te potrebe.

Vinjak 5 VSOP odlikuje se veoma kompleksnim mirisom, u kome možemo prepoznati fine vanilinske tonove stvorene tokom starenja u hrastovoj buradi, veoma skladno uklopljene u robustan karakter koji svedoči o vremenu provedenom u hrastovom buretu.

Vinjak 5 VSOP konzumira se na sobnoj temperaturi kao aperitivno ili dižestivno piće, najčešće uz dotatak zra prepržene kafe, badema I indijskog oraha. Dobar je pratilac bitera i voćnih sokova, kao i sladoleda od vanile.

Rubin Vinjak XO

Vinjak XO najreprezentativniji je proizvod iz porodice vinjaka. Vinjak XO predstavlja deo istorije Rubina, jer su u njegovom kreiranju učestvovale generacije tehnologa, ako se uzme u obzir dužina starenja ovog proizvoda u hrastovim buradima. Burad za starenje Vinjaka XO pripremljena su po posebnom postupku za potrebe ovog destilata.

Osobenost ovog proizvoda čine fino ukomponovani, odabrani stari vinski destilati i vinjaci, čija se starost kreće od minimum 10 do 25 godina.

Odlikuje se veoma finim, nežnim tonovima tipa konjaka. Na ukusu Vinjak XO je mekan, harmoničan i veoma trajan. Za proizvod ovog kvaliteta kaže se da ima savršen after taste. Ovaj utisak se stiče kada progutamo vinjak XO i vratimo vazduh naknadno kroz usnu duplju.

Vinjak XO konzumira se isključivo kao dižestivno piće na sobnoj temperaturi (minimalna temperatura je 200C kako bi aromatski potencijal ovog proizvoda došao do punog izražaja), uz obavežan dodatak preprženih zrna kafe, badema i indijskog oraha.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu