VRSTE RUMA Od Belog do Solera ruma i nazad

rum

Rum se deli na tri ključna stila – francuski, koji se proizvodi na nekadašnjim francuskim karipskim ostrvima, engleski koji su napravljeni u bivšim britanskim kolonijama i španski koji prave u zemljama koje su nekada pripadale španskoj Kruni

Rum se dobija destilacijom šećera, sirupa ili melese iz šećerne trske i bez obzira na to koja baza se koristi ovaj spirit po ukusu uvek podseća na tostiran šećer. To bi bio opšti opis popularnog pića pirata, ali ukoliko počne dublje da se istražuje videćete da postoje mnoge razlike u njegovom ukusu, mirisu, aromi i boji.

Kako se rum proizvodi širom sveta, svaka regija odnosno država ima različite zakone i tradicije pri njegovoj proizvodnji. Stoga i svaki brend poseduje različite karakteristike, baš kao što je to slučaj sa viskijem. Među najpoznatijim su beli i tamni, zatim zlatni, začinjeni, rum sa ukusom i oni mešani premium kvaliteta. Mnogi od njih stare u drvenim buradima, s tim da i klima igra značajnu ulogu u odležavanju. Primera radi, u tropskim krajevima rum brže zri od onog koji sazreva u hladnijim klimatskim uslovima. Takođe, mnogi destileri koriste i stare burbonske bačve za odležavanje, što rumu daje poptuno novu dimenziju.

Tri osnovna stila ruma

Generalno gledano rum se deli na tri ključna stila – francuski, koji se proizvodi na nekadašnjim francuskim karipskim ostrvima, engleski koji su napravljeni u bivšim britanskim kolonijama i španski koji prave u zemljama koje su nekada pripadale španskoj Kruni. Ipak, podela ruma po boji je jedna od glavnih jer različiti koloriti označavaju njegovu namenu i način konzumiranja, ali i određuju da li će se on miksati u koktelima ili će se popiti čist.

Beli rum za koktele

Beli rum se najviše koristi u koktelima. On je slatkastog i pomalo neutralnog ukusa i upravo zbog svojih karakteristika se odlično slažu sa bilo kojim pićem. Bacardi je jedan od najpoznatijih proizvođača ove vrste ruma. Beli rum je i najčešći i najrasprostranjeniji stil ruma, a odležava u posudama od nerđajućeg čelika najčešće do godinu dana. Ima lagan i živahan ukus i koristi se u kreiranju klasičnih koktela poput Mohita, Daikirija i Pina Kolade.

Tamni rum kompleksnog i karakterističnog ukusa

U kategoriji tamnog ruma postoje dva glavna stila – oni koji određeno vreme odležavaju u nagorelim hrastovim buradima i oni koji se destiluju od najtamnije melase. Po pravilu su vrlo bogati, gusti i prilično zanimljivog i karakterističnog ukusa. Stariji rumovi, odnosno dugo odležali poprimaju boju od buradi, a njihov bogat i slatkast ukus čine ih idealnim i za konzumiranje bez ikakvih dodataka. Odležali tamni rumovi koriste se u brojnim koktelima, a i često mogu da se vide kako “plivaju“ iznad pića što se  najbolje oslikava na koktelu Mai Tai. Pojedini plutajući tamni rumovi se takođe koriste za paljenje pića.

Zlatni ili zreli rum nema definisan standard

Zbog globalne proizvodnje ruma ne postoje standardi za njegovu proizvodnju, što može dovesti do teških izbora kada je u pitanju ova vrsta ruma. Neki zlatni rumovi mešavine su destilata različitih starosti, neki su standardno odležali određeno vreme u buradima, a pojedini se čak mešaju s jakim alkoholnim pićima i sadrže veštačke boje kako bi dobili tamno, jantarni kolorit. Uglavnom se piju u koktelima, ali mogu da se konzumiraju i čisti.

Začinjeni rum ili Spiced rhum čest gost u koktelima

Ovo je jedan od najpopularnijih stilova na tržištu, jer daje izrazitu glatkoću, a najčešće se dobija tako što se pretežno zlatnom rumu dodaju karamela i razni začini poput ruzmarina, bibera, cimeta, kardamona, vanile, karanfilića i anisa. Ovi začini obogate rum zanimljivim ukusima i zato su omiljeni gosti u koktelima.

Živopisna istorija definisala popularnost

Rum je jedan od najinteresantnijih spirita na svetu. Njegov način proizvodnje, poreklo i donekle živopisna istorija obezbedili su mu veliku popularnost kod konzumenata širom sveta. Rum može svako da priušti, jer njegova cenovna kategorija varira od niže do više koliko treba izdvojiti za proizvode premium kvaliteta. On je ušao u istoriju i kao takav vladaće još dugo svetskom klubskom scenom. Najpoznatiji svetski brendovi ruma su Bacardi, Captain Morgan, Havana Club i Brugal. Za koji god brend da se odlučite, bilo to za ispijanje uz samo nekoliko kockica leda ili spravljanje koktela verujemo da ćete pronaći svog favorita.

Rum s ukusom proslavio rum sa dodatkom kokosa

Rumovi s ukusom uglavnom imaju aromu tropskog voća i zato su izvrstan dodatak brojnim koktelima. Jedan od najpopularnijih rumova jeste onaj s ukusom kokosa. Pojedini brendovi proizvode rumove s prirodnim sastojcima za dobijanje ukusa, a neki se  odlučuju za veštačke arome i ponekad dodaju šećer kako bi se piće dodatno zasladilo.

Overproof rum sadrži veliki procenat alkohola

Overproof rum je vrsta ruma koja se proizvodi na različitim lokacijama širom sveta, uključujući Karibe, Latinsku Ameriku i Sjedinjene Države. Pravi se od melase ili soka od šećerne trske. Destilat odležava u hrastovim bačvama i poznat je po svom visokom sadržaju alkohola. Često se koristi u koktelima i mešanim pićima, kao i u kulinarstvu. Pojedini koji vole snažan i jak ukus alkohola piju ga čistog.

Blended rum ili mešani rum različitih starosti

Blended rum dobija se kombinacijom ruma različite starosti, koji pažljivo mešaju master blenderi. Po ukusu, mirisu i aromi razlikuju se u zavisnosti od proizvođača, ali ipak ako je na etiketi označena starost ruma, ona se odnosi na najmlađi rum te mešavine.

Solera rum, ultra premium rum

Solera rum dolazi iz Španije i odležava u buradima u kojima je sazrevalo šeri vino. Stari tako što se burad postavljaju u nekoliko redova, jedno iznad drugog, pri čemu donji red uvek sadrži najstariji rum. Za flaširanje se uvek uzima onaj iz donjeg reda, a dopunjava se Solerom iz reda iznad. Kada gornji red ostane prazan, dodaje se novi proizvod. Na ovaj način, rum godinama sazreva neprekidno. Pored oznake Solera, na etiketu se stavlja godina proizvodnje i to ona najstarijeg ruma. Na našem tržištu je najpoznatiji rum Ron Zacapa Centenario 23 Años, koji spada u grupu premium proizvoda i njegova cena je oko 11.000 dinara, dok su u svetu vrlo popularni Matusalem ili Ron Esclavo čije cene često idu nebu pod oblake.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu