HEDONISTIČKI VODIČ ZA LETOVANJE Misli globalno, prepusti se lokalnom

rakija

Predlažemo vam šta bi trebalo da probate na putovanju od jakih alkoholnih pića tokom letnjih godišnjih odmora, na najatraktivnijim destinacijama koje posećuju turisti iz Srbije

Srpskim turistima je u jeku turističke sezone najinteresantniji Jadran i zato su najčešće destinacije za letovanje Hrvatska i Crna Gora. Međutim kada ne letuju u okruženju, građani Srbije se uglavnom odlučuju za Grčku, Tursku, Italiju, Španiju, Portugal, Bugarsku, a u poslednje vreme sve češće biraju i Albaniju. Svaka od ovih država je specifična, a posebno po proizvodnji tradicionalnih jakih alkoholnih pića. Zato vam u nastavku teksta predlažemo šta je to što bi trebalo da probate od spirita kada se zateknete u nekoj od ovih zemalja.

U Crnoj Gori crnogorska loza

Za turiste koji letuju na crnogorskom primorju preporuka je da u restoranu ili obližnjem kafiću konzumiraju lozovu rakiju koja je i najautentičniji predstavnik crnogorskih vinograda. Za aromu ove specifične loze odgovorna je autohtona crnogorska sorta vranac, koja rakiji daje specifičan ukus. Najbolje se slaže uz pršut, suvo meso i sir, a pije se rashlađena kao aperitiv. Naša preporuka je da probate brend 13. juli ili Kruna jer obe imaju karakterističnu prijatnu aromu, čist i harmoničan ukus.

U Hrvatskoj liker od višnje

Tradicija spravljanja voćnih rakija u hrvatskoj duga je nekoliko vekova.  Najpoznatija vrsta rakije jeste šljivovica, koja se proizvodi postupkom destilacije prevrelih šljiva. Naša preporuka je da kao aperitiv popijete rakiju od šljive brenda Maraska, koja ima prirodan ukus i bogatu aromu i nju možete konzumirati uz sve dalmatinske i istarske specijalitete. Takođe se preporučuju i posle jela, s tim da uz nju može da se pojede i kockica tamne čokolade. Za one koji vole blaže ukuse, na plaži mogu da popiju liker od višnje Maraska, koji ima pun i osvežavajuć ukus i zagasito crvenu boju.

U Albaniji isključivo Skenderbeg

Za one koji nisu još uvek u ovoj zemlji letovali, a planiraju, preporuka je da probaju Skenderbeg brendi koji odlikuje specifičan ukus, miris i aroma, i u kom dominiraju raznovrsne herbalne biljke tipične za planinske delove Albanije, te aromatski kompleksi karamele i šljive. Ukoliko niste ljubitelj brendija, trebalo bi da znate da su Albanci poznati i po proizvodnji rakija, koje se proizvode na identičan način kao i kod nas. Kod njih se rakija naziva raki i proizvodi se od grožđa. Naša preporuka je da probate Adol Raki Rrushi Moskat, koja se odlično slaže uz sve vrste predjela, a posebno uz stariji kozji ili ovčiji sir.

 U Grčkoj se poručuje Uzo i Cipuro

Ova država je jedna od najpopularnijih destinacija srpskih turista, posebno zbog spoznaje da se tamo uživa u hrani i piću i to najčešće uz nacionalne spirite zaštićenog geografskog porekla – Uzo i Cipuro. Ukoliko uživate u blažim ukusima, preporuka je da pijete  Uzo koji spada u likere i po pravilu pije se kao aperitiv. Uz njega se obavezno poručuju slani mezetluci. U primorskim mestima se služi uz suvu i usoljenu ribu, a u kontinentalnom delu uz meso, slanu fetu i masline. Servira se u uskim i visokim čašama, u koje se dodaje hladna voda ili led nakon čega piće dobija mlečnu boju. Inače, postoji na stotine proizvođača Uza, ali je najpopularniji onaj sa ostrva Lesbos. Vrlo je popularan i Cipuro, Grcima omiljeniji od Uza. Proizvodi se od grožđa, a takođe se meša sa vodom, ali najčešće ne pobeli jer ne sadrži anis. Drugi naziv za Cipuro je Tsikudia (cikudija) i taj naziv se koristi na ostrvu Krit. Pije se obično pre jela.

U Turskoj neka vaš odabir bude rakija od ostataka grožđa

Ukoliko vas put odvede u Tursku, preporuka je da probate rakiju – tradicionalno piće koje se proizvodi uglavnom od grožđa, ali i od smokve ili suvih šljiva. Najpopularnija rakija među turistima je ona što se pravi od ostataka grožđa i zove se Düz ili Hay rakija. Obično se servira s hladnim jelima poput paradajza, krastavca, belog sir i i ribe. Budući da sadrži anis, dodavanjem samo malo vode menja boju u mlečnu. Ona može da se pije u bilo koje doba dana i noći.

Srećan put

Sada kada ste se potkovali znanjem, možete bez bojazni da krenete na put i da pored brčkanja u vodi i sunčanja, popijete neko interesantno nacionalno piće koje će vas iznenaditi novim aroma, ukusima i mirisima, ali vas i oraspoložiti, nasmejati i podići vam raspoloženje.

U Bugarskoj poručite rakija od marelice

Ukoliko ranije niste letovali u Bugarskoj i ne znate šta da pojedete i popijete naša preporuka je da to bude rakija koja se dobija destilacijom voća, poput  šljiva, krušaka i marelica, ali i rakija od grožđa. Služi se kao aperitiv, obično uz veliku porciju šopske salate ili sušenog mesa i lokalnih sireva. Još jedno piće koje je vrlo  interesantno, pravi se od mente i u Bugarskoj predstavlja simbola leta. Zato u Bugarskoj često možete videti ljude na plažama kako ga pijuckaju ispod suncobrana i u barovima. Jarko je zelene boje i ima osvežavajući ukus, a najčešće se meša s gaziranom vodom i drugim spiritima. Inače, najsmelija kombinacija koju možete isprobati jeste menta pomešana s mlekom. Valjalo bi napomenuti da su Bugari poznati i po proizvodnji domaćih voćnih likera, a onaj od višnje ili vishnovka je jedan od najpopularnijih.

U Italiji samo Grappa

Italijani su sem u gastronomiji pravi maheri i u proizvodnji vina, s tim da bi valjalo napomenuti da su takođe uspešni i u proizvodnji spirita. Ukoliko planirate letovanje na Siciliji naša preporuka je da probate Grappu koja se proizvodi od kožice grožđa i semenki. Ona je pravo letnje piće jer ima blag ukus, a najčešće sadrži i aromu karamele i raznog bilja. Preporuka je da se posluži u kombinaciji s espresso kafom. Vrlo popularno piće je i Sambuca, liker koji se pravi od anisa. Često se pije čist, kao i uz dodatak leda ili vode, kombinuje se u koktelima, a u Italiji je omiljeni napitak posle večere. Za ljubitelje voćnih rakija preporučujemo Roner Kirschwasser koji se proizvodi od crne trešnje, badema i đumbira. Služi se na temperaturi od 5 stepeni, a najčešće se kombinuje s masnim sirevima ili tamnom čokoladom. I Limoncello je vrlo interesantno piće zbog svoje svetlo žute boje. U većini italijanskih restorana je besplatan i nude ga nakon obroka. I za kraj smo ostavili klasik – aperitiv Campari, koji se najčešće miksa sa biterom, ali se može piti i sa kondenzovanim mlekom.

U Španiji poručite Gin Mare

Za većinu turista koji prvi put odlaze u ovu državu prva asocijacija za dobar provod jesu sangrija i pivo. Međutim, ono što malo ljudi zna jeste da je džin najzastupljenije piće i da ga Španci piju više u odnosu na druge Evropljane. Zato je putovanje u Španiju odličan izbor ukoliko ste ljubitelj džina ili pak džin tonika, jer u bilo kom gradu možete pronaći onaj kvalitetan. Ipak, ako ne znate koji da kupite, preporuka je da bude iz Barselone, jer Španci smatraju da je i najkvalitetniji.  Ukoliko odlučite da posetite ribarsko selo Vilanova obavezno posetite destileriju u kojoj porodica Ribot proizvodi Gin Mare, najpoznatiji kraft džin još od 1940. godine.

U Portugalu neka bude samo egzotika

Za mnoge turiste ultimativni godišnji odmor podrazumeva egzotične destinacije i neobične gastronomske specijalitete. Ako se pronalazite u ovome, Portugal je idealna ruta. Naša preporuka je da u ovoj zemlji obavezno probate nacionalna pića poput Ginjinha, Cachaçe i Licor Beirão. Naime, Ginjinha (Ginja) je portugalski liker koji se dobija od bobica kisele trešnje. Poslužuje se u maloj čaši i najčešće se služi kao aperitiv, mada može da se posluži i u bilo kojoj drugoj prilici. I Cachaçe je nezaobilazno piće naročito u pripremi koktela. Dobija se destilacijom šećerne trske i najčešće se koristi u koktelima. Za ljubitelje likera preporuka je da obavezno probaju Licor Beirão koje sadrži 22 odsto alkohola, a najčešće se konzumira na plaži u kasnim popodnevnim satima ili na ludim noćnim žurkama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu