NAJBOLJE LETNJE OSVEŽENJE Bele rakije rashlađuju organizam

rakija

Prema mišljenju destilera, master blendera i rakijskih somelijea idealne rakije za letnje dane jesu one bele odnosno neodležale ili kratko odležale u inox posudama, koje, ako ih pravilno konzumirate, rashlađuju vaš organizam

Tokom vrelih letnjih dana, provedenih na plaži ili kod kuće, većina ljudi spas od vrućina traži u osvežavajućem voću, dok oni koji više preferiraju barove, klubove i kafiće vole da popiju hladno pivo ili osvežavajući koktel. Čini se da je malo onih koji znaju da je i rakija odličan osvežavajući saveznik tokom tropskih vrućina.

Bele rakije su letnje rakije

Prema mišljenju destilera idealne rakije za letnje dane jesu one bele odnosno neodležale ili kratko odležale u inox posudama. Takve rakije se po pravilu serviraju na nižim temperaturama, između 10 do 14 stepeni Celzijusa, jer samo tada voćna aroma dolazi do punog izražaja. Stoga tokom ovog leta možete da se opustite uz bele rakije koje će vam pružiti posebnu notu uživanja i koje će vas u isto vreme osvežiti i oraspoložiti. Jedna od atraktivnih rakija koje se konzumiraju tokom leta  jeste jabukovača, čija popularnost iz godine u godinu raste. Reč je o mekom i ne previše jakom destilatu bistre boje, koji poseduje različite arome na koje utiču sorte jabuke. Obično je jakog tela i snažne završnice, koja ostaje dugo na nepcima nakon ispijanja. Rakija od jabuke nudi jedan potpuno nov doživljaj i obavezno je popijte u bašti nekog mondenskog kafića. Još jedna aromatična rakija, koju je preporučljivo konzumirati tokom žege, jeste kajsijevača, koja je poslednjih nekoliko godina sve popularnija među konzumentima u Srbiji. Iskusni poznavaoci ovog pića smatraju je pravim delikatesom, a ukoliko dolazi iz registrovane destilerije obično je vrlo aromatična, ali sa druge strane i veoma pitka. Poslednjih nekoliko godina sve češće je naručuju kao aperitiv, mada zbog svoje prijatne svežine može da se pije i kao dižestiv.

Limitirane serije laganih rakija

Za vilijamovku se takođe može reći da spada u grupu letnjih rakija, jer  je blaga, ali i zato što poseduje raskošan miris i lagani ukus, koji dolazi iz visokog sadržaja eteričnih ulja kruške sorte williams. To joj daje lepu aromu i mirisnu notu sveže kruške. Vilijamovka se tradicionalno konzumira kao aperitiv, a naša preporuka je da je popijete tokom večernjih sati u restoranu na obali reke, jezera ili mora. Ne bi bilo u redu, a da na našu listu ne uvrstimo i rakiju od dunje, koja se za razliku od ostalih destilata ne proizvodi u velikim količinama. Jedan od osnovnih razloga što joj je serija u najvećoj meri limitirana leži u činjenici da je za njenu proizvodnju neophodna velika količina voća. Ukoliko je premium kvaliteta obično je mekog, punog i pomalo oporog ukusa, snažne i prijatne arome, kao i kiselkastog voćnog mirisa tipičnog za dunju.  Završnica joj je uglavnom osvežavajuća i baršunasta.

Letnje rakije i hrana

Valjalo bi napomenuti kako su rakije od kruške, dunje i kajsije nežne i baš zato bi trebalo voditi računa na koji način se uparuju sa hranom. Uz ove rakije bi trebalo izbegavati jaka crvena mesa i začinjenu hranu, a preporuka je da se konzumiraju uz različite vrste tvrdih i polutvrdih sireva, suvo voće, nemasne sirne namaze, laganu pršutu i orašaste plodove. Kada je reč o kuvanim jelima, odlični su saveznici uz letnje potaže od  bundeve ili batat krompira kombinovanih sa neutralnom pavlakom i krutonima.

Rakija od višnje pravi letnji delikates

Naravno i rakija od grožđa ili lozovača može da osveži tokom vrelih letnjih dana, s tim da u zavisnisnosi od sorte grožđa njena aroma varira. Shodno tome pojedini destilati imaju izraženo sladunjav ukus, dok drugi opet poseduju onaj diskretno muskatni, što se najčešče odnosi na rakije koje se destiluju od crne tamjanike. Ove rakije mogu da budu poprilično jake i savetuje se, naročito leti, njihovo  razblaživanje sa vodom. Preporučena temperatura serviranja je od 5 do 12 stepeni Celzijusa. Poslednjih nekoliko godina i rakija od višnje je postala pravi delikates, mada je na našem tržištu proizvodi svega nekoliko destilerija. Po pravilu, ova raritetna rakija autentičnog karaktera ima specifičan miris i ukus i izraženu voćnu svežinu, a preporuka je da se servira rashlađena kako bi voćna aroma došla do izražaja.

Bela šljivova rakija za iskusne

I kao šlag na torti, na ovoj listi se zasluženo našla i neprikosnovena šljivovica, koja se ubraja u red najkvalitetnijih spirita na svetu. Zato je naša preporuka da tokom leta konzumirate mladu i neodležanu, koja je po pravilu punog ukusa sortne šljive i sveže cvetne arome. Miris joj varira u zavisosti od sorte šljive, od koje se proizvodi.  Preporučena temperatura serviranja je od 14 do 16 stepeni Celzijusa i možete je popiti u bilo koje doba dana ili noći. Mlade rakije od šljive, posebno one koje nisu starile u buretu i u kojima dominiraju sveže cvetne arome idealno se kombinuju sa mladim sirevima, dimljenom ćuretinom i grilovanom ribom. Deserti stvoreni da prate ovakve rakije su kremastih ukusa vanile ili bele čokolade, uz dodatak voća.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu