TOP 5 Najbolji konjak u Srbiji

TOP 5 konjaci

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih konjaka koje možete kupiti u Srbiji

 

Konjak se proizvodi posebnim tehnološkim procesom i uvek mora dva puta da se destiluje u bakarnoj posudi. Proizvodi se od specijalne sorte belog grožđa ugni blanc, a u pojediim slučajevima dozvoljena je kombinacija tri vrste grožđa koje se gaje isključivo u francuskoj oblasti Cognac. Za razliku od viskija, konjak nakon flaširanja ne stari. Zato na flaši konjaka neće biti natpisa „deset godina star“, kao što je to slučaj sa drugim spiritima. Pravi konjak bi trebalo da ima isti ukus i sto godina nakon flaširanja.

Konjak se deli u nekoliko kategorija, koje predstavljaju vreme starenja u buretu. VS je  Very Special i mora da sadrži destilat koji je u hrastovim buradima sazrevao minimum dve godine, VSOP ili Very Superior Old Pale po zakonu zri najmanje četiri godine, dok XO ili Extra Old, kao i flaše sa oznakom „Napoleon“, „Extra“ i „Hors d’âge“ sazrevaju najmanje šest godina, pa i više.

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih konjaka koje možete kupiti u Srbiji:

 

Courvoisier VSOP

Konjak Courvoisier VSOP, konjak je duge i pomalo misteriozne istorije, kroz koju se prepliću najveće vojskovođe i neki od najkompleksnijih građavinskih poduhvata. Ono što nije misterija je da Courvoisier VSOP zri u specijalnim buradima od francuskog hrasta, što konjaku daje prefinjen ukus i sve kvalitete neophodne za postizanje prepoznatljivog stila.

Courvoisier VSOP boje je ćilibara, sa voćnim mirisom, ali i izraženim mirisnim notama hrasta i pržene kafe. Ukus mu je veoma harmoničan i kremasto mekan i u njemu se prepliće ukus slatke sazrele jabuke i crne kafe. Završnica je potpuno vanilasta i bogato duga.

 

Hennessy VSOP Privilege

Konjak Hennessy VSOP Privilege savršena je kombinacija, ali i kreacija prefinjenih „eau-de-vie“ starih od 4 do 15 godina, od kojih se većina čuva u starim bačvama od francuskog hrasta. Hennessy je i prvi konjak koji je poneo oznaku VSOP i to davne 1817. godine.

Hennessy VSOP Privilege boje je tamnog mahagonija i vrlo tipičnog mirisa, u kom se prepliću note zrelog voća, vanile, duvana i kompleksnog začinskog bilja. Na ukusu je potpuna eksplozija kremaste vanile, sa voćnim aromama i dodirom cimeta, karanfilića, meda i kandiranog voća. Završnica je specifično slatka i prefinjena.

 

Martell Cordon Bleu

Martell Cordon Bleu je legendarni konjak koji proizvodi Maison Martell, jedina destilerija koja destiluje isključivo bistra vina, bez taloga. Kroz istoriju, dugu preko 300 godina, Martell konjak je bio svedok burnih istorijskih događaja, ali se služio i u Orient Express-u.

Na izgledu ovo luksuzno piće je bakarno-zlatne boje, dok je na mirisu veoma kompleksan i dubok, sa voćnim notama kandirane šljive i jabuke, ali i kombinacije nota kafe, prženih badema i osvežavajućeg mirisnog vetivera. Na ukusu je moćan i isprepleten aromatskim kompleksima voća i začinskih aroma. Završnica je duga i prepuna intrigantnih nota.

 

Meukov VSOP Superior

Meukov VSOP Superior je fascinantan konjak, intrigantne istorije i nastaje mešanjem odabranih destilata iz raznih berbi, te odležava minimum četiri godine u buradima od francuskog hrasta.

Meukov VSOP Superior na izgledu je zlatne amber boje. Na mirisu se osete prefinjene svilenkaste voćne arome, dok na ukusu dominiraju jabuke, šljive i ruže, na koje se u post ukusu nadovezuju note vanile, karamele i sušenog grožđa, dok se u pozadini kriju mirisi ušećerene narandže i u tragovima bela breskva. Završnica je ispunjena notama voćnog kompota i vanile, ali i narandžine kore i zelenog bilja.

 

Pierre Ferrand 10th Generations

Pierre Ferrand 10th Generations Cru Grande Champagne lansiran je u čast desete generacije kuće Ferrand. Ovo remek delo pravi se od grožđa sa najboljih apelacija u regionu Grande Champagne, a zatim se čuva 10 godina u hrastovim buradima od 350 litara.

Pierre Ferrand 10th Generations na izgledu je boje starog meda, dok mu mirisnu senzaciju definišu med, kajsija, kokos, karamela, voćni kolač i suvo grožđe. Ukus mu je interesantan i u njemu se prepliće sušeno voće, grožđe, muskatni oraščić i ananas. Završnica je aromatski kompleksna, sa tragovima nane i listova duvana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu