TOP 5 Najbolji džinovi u Srbiji

džin

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih džinova dostupnih u Srbiji

 

U proizvodnji džina primenjuju se vrlo strogi zakoni, koji kontrolišu ne samo od čega se pravi, već i kako se pravi, pa čak i kakvog je ukusa. Džin se najčešće destiluje od pšenice, ječma ili grožđa, s tim da mu ukus određuju botaničko-herbalni sastojci, od kojih je kleka neizostavna. Shodno tome postoji nekoliko najznačanjih vrsta džina, koji se razlikuju po načinu proizvodnje.

Najpoznatiji je svakako London Dry Gin, koji se dobija od destilovanog alkohola visokog kvaliteta, poreklom od žitarica i u koji se dodaju začinske biljke i kleka. Nikako ne sme da mu se dodaje šećer, niti veštačke arome i boje.

Poslednjih godina, sem industrijskog, sve je popularnijii i kraft džin, koji se proizvodi u malim nezavisnim destilerijama. Prilikom proizvodnje kraft džina, često se eksperimentiše sa sastojcima i nisu retki kraft džinovi bizarnih i skoro neverovatnih ukusa, aromatskih kompleksa i mirisa.

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih džinova dostupnih u Srbiji:

Aviation

Aviation American Gin proizvodi se u Portlandu, u državi Oregon, u SAD i u vlasništvu je kompanije Diageo. Aviation je džin koji se dobija destilacijom raži i bogat je začinima smreke, lavande i anisa, kao i narandžine kore i kardamona, te je izuzetno čistog i dugog ukusa.

Ovo je atipičan džin, jer sadrži veću količinu smreke, ali je odlično balansiran dodatkom više vrsta herbalnog bilja. U mirisu se oseti cvetni buke, u kom dominira lavanda i suptilne note začina. Aviation je fini i uglađeni džin, ali i džin pitkijeg ukusa u odnosu na uobičajene suve džinove.

 

Beefeater

U srcu Londona, po originalnom receptu Džejmsa Boroa, u destileriji istog naziva, prvi se džin Beefeater. Beefeater je džin koji pored bobica kleke sadrži koru seviljske narandže, kore limuna i badema, koren angelike, seme korijandera, seme angelike, koren irisa i slatki koren – Gospino bilje.

Dobro izbalansiran izbor sastojaka rezultira jakim citrusnim notama. Beefeater je osvežavajući i skladan džin, neodoljive začinske i voćne arome. Ovo je autentični londonski suvi džin za one koji uživaju u pravom ukusu džina. Beefeater je moderan, energičan i urban džin sa 200 godina destilacionog nasleđa i osvežavajućim pristupom današnjim ukusima.

 

Bulldog

Bulldog London Dry Gin je izuzetno kompleksan džin, koji je četiri puta destilisan u bakarnim kazanima, tri puta filtriran i aromatizovan sa 12 biljnih vrsta iz 8 zemalja sveta. U njegovom sastavu nalaze se kleka, anđelika, limunova kora, korijander, iris, sladić, kora kajsije, badem, lavanda, lišće kineskog lotosa, beli mak i zmajevo oko.

Na nosu dominiraju lagane arome kleke, na koje se nadovezuju note limuna, tragovi lavande i cvetnog voća. Gladak i mek na ukusu, srednjeg tela, sa slatkastim aromama. Pri samom kraju i u završnici, ponovo su prisutne arome kleke, cimeta, kardamona i sladića.

 

Gin Mare

Gin Mare je vrlo poseban džin, kreiran na posebnom mestu, koji osim maslina, pomorandži i limuna iz Španije, sadrži i ruzmarin iz Grčke, bosiljak iz Italije i majčinu dušicu iz Turske, te mediteransku kleku, korijander i zeleni kardamom. Gin Mare veoma je blag i aromatičan, ali poseban i interesantan.

Gin Mare je suvi i bezbojni džin, kom u mirisu dominiraju travnati mirisi mediteranskog herbalnog rastinja. Aroma ovog premium džina je bogata i citrusna. Na nosu su naglašene arome maslina, timijana i bosiljka, dok u ustima dominira kleka i korijander. Završnica je duga i herbalna.

 

Tanqueray Nº Ten

Tanqueray Nº Ten je ultra-premium džin, koji je čak četvorostruko destilovan i koji se pravi u jako malim količinama. Proizvodi ga destilerija Tanqueray. Tanqueray Nº Ten  je izrazito finog i svežeg ukusa, a za to su zaslužni sastojci koji se koriste u njegovom kreiranju. Njegov recept je strogo čuvana tajna i upravo to saznanje daje dozu mističnosti ovom vrhunskom ultra-premium džinu.

Džin Tanqueray Nº Ten ima specifičan ukus i u njemu dominiraju agrumi, te arome karanfilića i korijandera. U završnici je prisutno začinsko bilje, a sama završnica je moćno herbalno-citrusna i veoma duga.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu