TOP 5 Najbolje rakije od kajsije

rakija

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od kajsije proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji

 

Kajsija je voće koje je široko rasprostranjeno po kontinentalnoj Evropi, ali je interesantno da u Srbiji možda daje najkvalitetniji rod. Zbog svog položaja i umereno-tople klime, kajsija u našoj zemlji odlično rađa i daje plod pun slasti.

Upravo iz ovog razloga, ali i zbog umeća naših destilera, na našem tržištu je prisutan velik broj visoko-kvalitetnih rakija od kajsije. Jedina mana srpskih rakija od kajsija je njihova cena, koja je u odnosu na rakije od kajsija koje se proizvode na evropskom tržištu i do pet puta niža. Time su svakako na dobiti konzumenti, ali su destileri nažalost na gubitku

Tokom probe i kreiranja degustacionih zabeleški, naš ocenjivački tim je imao, možda i prvi put do sada, vrlo nezahvalan posao, jer su probali veći broj odličnih rakija od kajsije, a od kojih su trebali da istaknu pet.

Od probanih pet rakija, izdvojili smo one koje su bile definisane odležavanjem u buretu ili inox-u, one čija je slast bila jednaka i na mirisu i u završnici, one čiji je aromatski kompleks definisao čistu zrelu kajsiju, te one koje su na mirisu bile nepretenciozne, što samo za sebe govori da je reč o pažljivo kreiranom destilatu.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od kajsije proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji:

 

Gorda Kajsija

Gorda Kajsija je prepoznatljiva rakija od kajsije, koju kreira destilerija Gorda. Gorda Kajsija je monosortna rakija, dobijena od najfinijih probranih plodova domaće sorte kajsije mađarska najbolja, ubranih na mikrolokalitetu Miokovci.

Nakon procesa kontrolisane fermentacije i destilacije, dobijeni destilat se odlaže u inertne sudove, u kojima odležava minimum 6 meseci. Nakon toga, pakuje se u flaše i spremna je na pohod na sva vaša čula. U tom trenutku Gorda Kajsija je kristalno bele boje, cvetne arome, sortnog mirisa, ali i uravnoteženog svedenog i nežnog alkoholola. Na ukusu se provlači mladi lešnik, dok je završnica puna i voćna.

 

Baraba Kajsija

Baraba Kajsija je fina, ali i robusna  rakija od kajsije, koju na tržište plasira destilerija Podrum Palić. Podrum Palić je destilerija sa tradicijom dugom više od jednog veka, koja je nedavno obnovljena najsavremenijom tehnologijom. Upravo to je omogućilo da kreira rakiju koja savršeno odgovara imenu koje nosi.

Baraba kajsija je rakija premium kvaliteta, spravljena iz plodova idealne tehnološke zrelosti koji su ubrani iz sopstvenih zasada. Tajna njenog kvaliteta krije se u samo tri sastojka – kajsija, iskustvo i strast. Svaka kap Baraba Kajsije u sebi nosi raskoš i toplinu ranog leta i eteričnu esenciju najfinijih plodova kajsije.

 

Kovačević Kajsija

Kovačević Kajsija je rakija od kajsije koju spravlja destilerija Kovačević, koja se nalazi u okviru mnogo poznatije Vinarije Kovačević. Ova rakija od kajsije specifična je po tome što je kreirana od domaćih sorti kajsija, ubranih u poznoj zrelosti, sa lokaliteta na Fruškoj gori.

Kovačević Kajsija dobija se po staroj metodi izrade rakija prepečenica u tradicionalnim bakarnim kazanima, uz pomoć najsavremenije tehnologije. Upravo zbog toga, dobija se harmonična struktura i jedinstvena aromatičnost, koja je nastala fermentacijom kljuka bez prisustva koštica na kontrolisanoj temperaturi. Kovačević Kajsija je pitka rakija, veoma sveža, blago voćnih aroma i nežne završnice.

 

Stara Sokolova Kajsija LUX

Stara Sokolova Kajsija LUX kreirana je u destileriji kompanije RB Global, koja stoji iza brenda Stara Sokolova. Ova rakija, koja je ujedno i najprodavanija srpska premium rakija, ekskluzivan je proizvod zrelih plodova sorti kajsije mađarska najbolja i mađarska rana.

Vrhunski proizvod voća, destilisanog u skladu sa vekovnim porodičnim tajnama, donose savršenu osnovu za starenje u starim hrastovim buradima. Konačan proizvod je kompleksna voćna rakija, kojoj ležanje u hrastovom buretu naglašava voćnost i obogaćuje je blagim vanilskim notama starog hrasta. Stara Sokolova Kajsija LUX je odlično balansirana rakija,  finih mirisnih nota i arome, te duge impresivne završnice.

 

Magija

Magija je rakija od kajsije, koju sa ponosom predstavljaju master blenderi iz destilerije Zarić. Magija je i jedina rakija iz Srbije koja se okitila zlatnom medaljom na svetskom ocenjivanju spirita u Briselu i proglašena je za najbolju rakiju na svetu. Ova rakija se pravi iz posebno odabranih zasada kajsije sorti kečkemetska ruža, mađarska najbolja i novosadska rodna.

Magija nakon fermentacije i destilacije odležava minim tri godine u inox sudovima, nakon čega se puni u boce. Ona je prepoznatljivog ukusa, magičnog mirisa i neprevaziđene arome, koja izaziva impresiju na prvom gutljaju i kreira čudesan doživljaj tokom duge voćno-džemaste završnice.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu