TOP 5 Najbolje tekile u Srbiji

tekila

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih tekila dostupnih u Srbiji

 

Tekila je jako alkoholno piće koje se dobija fermentacijom soka plave Weber agave, koja raste u državi Jalisko, u blizini grada Tekila, po kom je i dobila naziv. Meksikanci tvrde da se ona proizvodi više od dva veka, kao i da njen naziv u prevodu znači vulkan.

Proces proizvodnje tekile počinje pečenjem plave agave,  izvlačenjem soka iz biljke, mešanjem  soka sa kvascem i šećerom, fermentacijom i destililacijom. Pre flaširanja ona bi trebalo da odstoji neko vreme u drvenim buradima, a starenje najčešće ne traje duže od 3 godine. Prema vremenu odležavanja, tekila se deli na tekilu blanco, joven, reposado, añejo i extra añejo. Blanko ili srebrna tekila se najčešće proizvodi od plave agave. Ona je savršeno čista i može biti flaširana odmah po destilaciji ili ostavljena da odleži u inox tankovima maksimum 60 dana. Joven ili zlatna je obično miks-blanko tipa, ali ima boju i dodatni ukus koji se dodaju pri flaširanju. Reposado je tekila odležala u drvenim buradima i to od dva meseca do godinu dana, dok je añejo starila više od godinu dana.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih tekila dostupnih u Srbiji:

 

Casamigos Blanco

Tekila Casamigos Blanco poznata je po premium visokom kvalitetu, ali i po svom osnivaču. Naime, destileriju je osnovao Džordž Kluni, a ona je danas u vlasništvu kompanije Diageo.

Ova premium tekila prilikom prvog gutljaja ostavlja prilično težak i čudan osećaj u ustima, ali se kasnije razvija u neverovatnu magičnu senzaciju. Na jeziku se oseti ukus svežeg lista paradajza, bosiljka i sveže nane, a završnica je dugačka i sočna i u njoj dominira paprena agava. Na nosu se osete kremaste zemljane note agave, čili začin, crni biber i vanila, dok se miris mentola pojavljuje u pozadini.

 

Espolon Blanco

Tekila Espolon Blanco vrhunska je tekila, proizvedena od 100 odsto plave Weber agave. Specifičnog je pitkog ukusa blage i mirisne agave , te je prepoznata kod konzumenata koji cene vrhunske tekile.

Tekila Espolon Blanco kristalno je čistog i prozirnog izgleda. Na mirisu se javlja impresija začina, ali i karakterističan miris prepečenih tikvica sa citrusnim i aromama ananasa. Ukus je neočekivan i u njemu dominiraju pečene paprike, pečene tikvice, svež ananas, citrusne note, te fina vanila. Završnica je aromatski kompleksna i duga, a u njoj se oseti sinergija citrusa, prepečenog povrća i slatkasta vanila.

 

Herradura Reposado

Tekila Herradura Reposado proizvedena je u istoimenoj meksičkoj destileriji. Ona spada u red super premium tekila, čija tehnologija proizvodnje je vrlo zahtevna.

Tekila Herradura Reposado sazreva u buradima od američkog hrasta 11 meseci, pa zbog dužine sazrevanja tekila dobija intezivno zlatnu boju.

Ovo je vrlo kompleksna tekila, koja kada se prinese nosu miriše na tople note začina, voća i kuvane plave agava, dok se u ukusu oseti mekani blago puterasti ukus vanile, sa aromom slatko-kuvane agave, pomešane sa orasima i pomorandžom. Impresionira njena završnica, koja dugo traje i otkriva mnoštvo skrivenih sekundarnih i tercijarnih aroma.

 

Kah Añejo

Tekila Kah Añejo pažljivo je destilovana u destileriji Fabrica de Tequilas Fino. Svaka flaša je individualno, ručno izrađeno umetničko delo i ne postoje dve iste boce. Flaša je inspirisana peruanskim tradicionalnim plesom posvećenim Danu mrtvih, koji se svake godine održava u Peruu.

Tekila Kah Añejo stari dve godine i odležava u američkim hrastovim buradima. Bogata je aromama kafe, čokolade i duvana. Pri prvom susretu, na nosu osetićete note karamele i vanile, tipične za dobro čuvan i odležao añejo. Na nepcima dominira predivan i jasan ukus vanile i začina, dok je završnica duga i jasna.

 

Olmeca Gold

Olmeca Gold je premium tekila koja se destiluje dva puta, a nakon destilacije odležava u hrastovim buradima više od 12 meseci. Kristalno je bistra i boje tamnog zlata. Olmeca Gold dobro je balansirana, elegantna i prefinjena tekila.

Na mirisu se oseti isključivo slatko voće, koje dominira i u ukusu, ali u postukusu prelazi u pikantnu impresiju i stiče se utisak da se blago medni ukus meša sa naznakama dima i crnog bibera. Hrastova burad daju ovoj tekili svoj dodir, te se oseti harmoničan balans sveže tekile i note drveta.  Završnica je duga, topla i kremasta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.