TOP 5 Najbolji viski u Srbiji

viski

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih viskija dostupnih u Srbiji

 

Viski se dobija destilacijom fermentisane komine od ječmenog slada ili slada dobijenog klijanjem drugih žitarica i nesladovanih žitarica.

Nastanak viskija je i danas predmet raznih debata, pogotovo između suprotnih škotskih i irskih tvrdnji o njegovom poreklu. Ono što se pouzdano zna jeste da se proizvodio još pre više od 1.000 godina, kada je destilacija, zahvaljujući putujućim monasima, prešla iz kopnene Evrope u Škotsku, odnosno Irsku. Tada su se u manastirima pomenutih država okrenuli ka destilaciji žitarica, što je rezultiralo prvim destilacijama modernog viskija. Danas se ovaj moćni spirit smatra škotskim nacionalnim pićem, mada se proizvodi i u Irskoj, Americi, Kanadi i Japanu.

Viski se deli na burbon, single malt, blended, grain i ray viski. Poslednjih godina je sve popularniji i japanski, za koji mnogi konzumenti kažu da je trenutno i najaromatičniji.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih viskija dostupnih u Srbiji:

 

Chivas Regal 12

Chivas Regal 12 YO spada u kategoriju najpoznatijih škotskih viskija i odlikuje ga balansirana i satenski glatka, a ipak zrela i puna aroma, sa blagim ukusom drveta.

Ovaj viski je zlatne boje, poseduje veoma kremast i aromatičan miris mešavine krema od vanile, s nagoveštajem semena anisa, kore limuna i puterastog karamela. Piljevina i suve banane javljaju se u pozadini, te se oseti i delić arome crne ribizle. U ukusu domira intenzivna suva banana, sa kremastim ječmenim sladom, a u ždrelu potencira slast mrvljenog oraha i karamele. Završnica je blago začinjena crnim biberom.

 

Glen Scotia Victoriana

Glen Scotia Victoriana dolazi iz viski regiona Campbeltown, najmanjeg škotskog viski regiona, ali u isto vreme i najprepoznatljivijeg po proizvodnji vrhunskih premium viskija. Glen Scotia Victoriana je singl malt star preko 10 godina, specifičan po svom karakterističnom i kompleksnom odležavanju.

Ovaj viski karakteriše tamna ćilibar boja, protkana zlatnim nitima, dok prijatni mirisi rastopljenog šećera, hrasta karamelizovanog voća, krem brulea i arome vanile upotpunjuju harmoničan ukus, u kom dominira kompleksna sladunjavost, crna ribizla, trešnja, cimet i muskatni oraščić. U završnici je dominantna crna čokolada, kupina, kakao, ali i slanitet kao posledica uticaja Atlanskog okeana.

 

Jack Daniel’s Old No 7

Viski Jack Daniel’s Old No 7 jedan je od najpopularnijih viskija i zbog svoje autentične arome cenjen je i tražen širom sveta. Destilerija u kojoj se proizvodi nalazi se u Linčburgu, u SAD. Jack Daniel’s dobija se od kukuruza, nakon čega  nekoliko godina stari i zri u hrastovim bačvama.

Ovaj viski ima vrlo prijatan miris oraha, s neodoljivim dodirom dima, uz blagi nagoveštaj suvih začina. Tamno zlatne je boje i u ustima daje poseban ukus karamele, pomešane s aromama mlečnog šejka od banane i oraha. U završnici domira ukus prepečenih žitarica.

 

Johnnie Walker Black Label 12

Johnnie Walker Black Label star 12  godina jedan je od najpoznatijih škotskih mešanih viskija, a kreira se od mešavine od čak 40 destilata različite starosti.

Ovo je viski intenzivnog aromatskog kompleksa i bogatog mirisa. Dok se prinosi ustima, osete se note zimskih začina i melase, naznake belog bibera i vrlo malo citrusa. Raskošnog je punog ukusa i u ustima dominira dim i suvi začini, s naznakama ječma i žitarica, ali i tofu krema i jasne herbalne note. Završnica je prilično voćna i duga, sa naznakama suvog grožđa i mešanog voća.

 

Yamazaki single malt 12

Yamazaki single malt 12 kreacija je master blendera Suntori Spirits Limited grupacije. Yamazaki single malt je fini destilat, koji se pravi u ograničenim serijama i koji je odležao 12 godina u buradima spravljenim od hrasta Mizunara.

Ovaj sing malt dominira svojom svetlo-zlatnom bojom, dok se pri sipanju u čašu osete nežni mirisi vanile, marcipana i ananasa, ali i impresija sekundarnih aroma. Nakon kompleksnih aroma na mirisu, u samom ukusu preovlađuju arome hrasta, koje su pomešane sa elegantnom slatkoćom, u kojoj se prepoznaju ukusi šerija, voća, ali i ječmenog slada i mlečne čokolade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu