TOP 5 Najbolje rakije od šljive

rakija

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od šljive proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji

 

Hteli mi to da priznamo ili ne, ali rakija od šljive je prešla dug put od rakije koja je posmatrana kao jako alkoholno piće za napijanje, do rakije koja postala vrhunski proizvod. Ali i ponos srpskih destilerija. Zaslugu za ovo nose entuzijasti, te srpske destilerije koje su u godinama iza nas prepoznale značaj i potencijal rakije od šljive. S tavana su uzeti stari recepti, pristupilo se tradicionalnoj proizvodnji, u pomoć je pozvana savremena tehnologija, ali i nauka i struka. Takođe, raskrčeni su stari voćnjaci, obnovljene tradicionalne sorte, te su posađeni novi zasadi. Uložilo se u podrume, zamenjena su stara burad novim i stvorena je rakija od šljive visokog kvaliteta.

Danas na tržištu postoji veliki broj rakija od šljive koje spadaju u premium rakije i koje mogu ravnopravno da se takmiče sa vrhunskim svetskim spiritima. Rakija od šljive je ponovo postala rado viđen gost u elitnim restoranima i piće koje se nudi uz tradicionalnu, ali i internacionalnu kuhinju. Vodeće srpske destilerije izvoze najkvalitetniju rakiju od šljive, koja postaje prepoznatljiva i van granica naše zemlje.

A zbog čega je to tako – Rakija od šljive, ukoliko je spravljena na tradicionalan način, pomoću moderne tehnologije, te ukoliko je odlažavala u novim hrastovim buradima, je rakija koja je puna aromatskih kompleksa, složenih mirisa i duge završnice. Takođe, višegodišnjim odležavanjem ona biva harmonizovana, te fino balansirana. Sve ovo čini rakiju od šljive vrhunskim spiritom i pićem koje treba da postane izvozni adut naše zemlje.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od šljive proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji:

 

Baština 1858

Baština 1858 je ponos destilerije BB Klekovača i rakija koja se pojavila 2018. godine u strogo kontrolisanoj maloj i limitiranoj seriji. Ove rakije je napravljeno svega 1858 boca i nju krasi bogat buke, te intenzivna voćna svežina.

Baština 1858 je šljivova prepečenica posebnog karaktera i kvaliteta. Ova rakija dobijena je od probranih plodova autohtonih sorti šljive, s obronaka planine Tare. Baština 1858 je nakon dvostruke destilacije odležala najmanje sedam godina u buretu od srpskog hrasta.

 

Bojkovčanka Šljiva

Bojkovčanka Šljiva je premium rakija od šljive koju potpisuje Quburich Quality. Bojkovčanka Šljiva je rakija stara 10 godina potpuno jedinstvenog kompleksnog ukusa koji potiče od desetogodišnjeg starenja u dudovom buretu. U ovoj rakiji se prepliću teški, ali dopadljivi mirisi vanile, te ukusi aroma premium konjaka, dok je završnica somotski sladunjava i veoma duga.

Bojkovčanka Šljiva premium rakija od šljive je proizvedena od četiri sorte šljive, koja je nakon destilacije odležala najmanje deset godina u dudovom buretu.

 

Stara Sokolova 5

Stara Sokolova 5 je najprodavanija rakija destilerije RB Global, koja je vlasnik brenda Stara Sokolova. Stara Sokolova 5 je rakija spravljena od tradicionalnih sorti srpske šljive i rakija koja na mirisu i ukusu, ali i u dugoj intenzivnoj završnici, daje sve ono po čemu je poznata i prepoznata srpska rakija od šljive.

Rakija Stara Sokolova 5 se proizvodi po starom receptu porodice Bogdanović, na tradicionalan način, uz pomoć najsavremenije tehnologije. Ovo je rakija od šljive koja nakon destilacije stari minimum pet godina u hrastovom buretu.

 

Kraljica

Rakija Kraljica iz destilerije Zarić je jedina srpska rakija od šljive sa zaštićenim geografskim poreklom. Kraljica je spravljena od starih srpskih rakijskih sorti šljive i to od požegače, ranke i trnovače. Rakija Kraljica poseduje jednu osobinu, koja nije tipična za srpske rakije od šljive, već za premium konjake i malt viskije – podjednako je dobra i aromatski kompleksna i kada je konzumirate jako rashlađenu i kada je servirate na sobnoj temperaturi.

Kraljica je dva puta destilovana rakija od šljive, koja je nakon druge destilacije odležala najmanje sedam godina u hrastovom buretu.

 

Gorda Šljiva

Gorda Šljiva je rakija od šljive, koju proizvodi destilerija Gorda. Destilerija Gorda je potpuno posvećena tradiciji i tradicionalnom pristupu kreiranju rakija. Zahvaljujući prirodnoj fermentaciji, bez dodavanja selekcionih kvasaca i enzima, Gorda rakija od šljive je potpuno prirodan proizvod.

Gorda Šljiva se destilira u bakarnim kazanima, nakon čega odležava sedam godina u hrastovim buradima. Ovo je rakija crvenkasto-tamne boje ćilibara. Na mirisu se prepliće pekmez od šljiva, suva šljiva, vanila, te note duvana. Ukus je interesantan i u njemu dominiraju arome kafe, čokolade, ali i citrusi. U postukusu je prisutna duga senzacija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu