TOP 5 Najbolje rakije od dunje

rakija

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od dunje proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji

 

Rakija od dunje do nedavno je važila kao najbolja srpska rakija. Njenu ulogu je danas preuzela rakija od šljive, a pre nje se tržište zakljinjalo da je rakija od kruške najbolja srpska rakija. Razumećemo svi da su to trendovi i da to ništa ne govori o kvalitetu rakije. Sasvim je sigurno da je rakija od dunje vrhunska rakija, ako se naravno pripremi od kvalitetnih sirovina, te ukoliko se ceo tehnološki postupak i eventualno odležavanje urade po pravilima.

Činjenica je da je rakija od dunje vrlo zahtevna rakija za pripremu, jer je sama sirovina nezahvalna za preradu u odnosu na recimo šljivu ili krušku. Međutim, dunja je sposobna da destilacijom da premium i ultra premium rakiju. Upravo takvih rakija od dunje ne manjka na srpskom tržištu.

Prilikom odluke da vam predložimo 5 najboljih rakija od dunje na našem tržištu, u obzir smo uzeli nekoliko uslova koje su te rakije morale da ispune. Sve rakije su morale da dolaze iz registrovanih destilerija, svaka rakija je morala da ispunjava standarde kvaliteteta, da bude hemijsko-bakteriološki ispravna, da je prošla kontrolu zdravstvene ispravnosti, da poseduje važeću akciznu markicu i da je prilikom proizvodnje sve rađeno po propisima.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od dunje proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji:

 

Dostojna Dunja

Rakija Dostojna Dunja je voćna rakija od dunje i iza nje stoji destilerija Čolić. Dostojna Dunja dobijena je dvostrukom destilacijom leskovčanke –  stare srpske sorte dunje, nakon strogo kontrolisane fermentacije. Kombinacijom tradicionalne tehnologije i primenom savremenih tehnoloških postupaka, kreirana je ova vrlo sveža rakija od dunje.

Dostojna Dunja je bezbojna i savršeno bistra rakija, intenzivnog mirisa svežih dunja, robusnog i pomalo oporog ukusa, te možda nešto kraće, ali vrlo intenzivno-voćne završnice.

 

Pruna Grand Reserve Dunja

Rakiju od dunje Pruna Grand Reserve Dunja proizvodi destilerija Pruna, koja je prepoznatljiva po svom inovativnom pristupu kreiranju vrhunskih rakija. Jedna od takvih je i Pruna Grand Reserve  Dunja, koja je odležala čak četiri godine u inox posudama. Ovo je rakija snažne i prijatne aromatske strukture, koja je uobličena jakim karakterom.

Rakija Pruna Grand Reserve Dunja na nosu je svežeg i prijatnog mirisa svežih dunja, dok je na ukusu mekana i vrlo elegantna. Završnica je prefinjenja i baršunasta, duga i vrlo intenzivna.

 

Stara Sokolova Dunja Lux

Stara Sokolova Dunja Lux je rakija koju kreira destilerija RB Global, koja je vlasnik brenda Stara Sokolova. Stara Sokolova Dunja Lux ekskluzivno je piće nastalo od selektovanih zrelih plodova leskovačke dunje, ubrane u poznu jesen i proizvedene po tradicionalnoj recepturi. Ova rakija, pre pakovanja u boce, odležavala je više godina u malim hrastovim buradima.

Zbog načina proizvodnje, Stara Sokolova Dunja Lux ističe se ćilibarnom bojom, aromatskim kompleksima, prefinjenim ukusom zrelih dunja i vrlo specifičnom i dugom završnicom.

 

Nostalgija

Nostalgija je rakija spravljena od dunje, koju je tržištu ponudila destilerija Zarić. Nostalgija je redestilovana rakija od dunje, koja je odležala u hrastovom buretu najmanje tri godine. Nostalgija je spravljena tradicionalnom metodom, na tradicionalan način, ali uz pomoć vrhunske tehnologije. Ova rakija je kreirana bez dodataka i pojačivača mirisa i ukusa.

Ovo je rakija interesantno providno blede žute boje, bogatog, ali ne intenzivnog mirisa, prijatne i prefinjene arome i ukusa karakterističnog za dugo odležale rakije. Završnica je duga i u njoj se prepliću svežina dunje i miris drveta.

 

BB Dunja

BB Dunja je rakija od dunje koju proizvodi destilerija BB Klekovača. Ovo je premium rakija od dunje, koja spada u višu cenovnu kategoriju rakija. Opravdanje svoje cene BB Dunja pronalazi u načinu pripreme i sirovinskom sastavu. Ova rakija je spravljena od ručno branih prezrelih plodova dunje, koji su prošli dvostruku destilaciju i selekciju probranih destilata.

BB Dunja je bogata i sočna rakija, koja pleni mirisom zrele dunje, voćnom svežinom i snagom na ukusu i aromatičnom završnicom. Sama završnica je intenzivna i u njoj se prepliću slojevi mirisa i ukusa dunja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu