TOP 5 Najbolje rakije od kruške

rakija

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od kruške proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji

 

Rakija od kruške, nekadašnja miljenica domaćeg tržišta, na izgled je izgubila trku sa rakijama od dunje i šljive, ali samo naizgled. Rakija od kruške, bila je trend jedno vreme, pa su je „poklopili“ novi trendovi, koji su diktirali neke nove ukuse, no rakija od kruške se vratila na velika vrata i opet postaje tražena kod konzumenata.

Na srpskom tržištu primetna je dominacija rakija spravljenih od kruške williams, stare engleske sorte, čije su se karakteristike najbolje pokazale pri kreiranju kruškovih destilata. Ova sorta, uz tradicionalni pristup proizvodnje kruškovog destilata i modernu tehnologiju, te uz dugogodišnje odležavanje, domaćem, ali i inostranom konzumentu ponudila je rakiju vrlo kompleksno-voćnih-mednih-svežih aromatskih kompleksa.

Iskreni da budemo, postoje pokušaji i to vrlo uspešni, da se u srpskim destilerijama kreiraju voćni destilati i od drugih sorti kruške, no oni su na nivou statističke greške, odnosno u manjini u odnosu na destilate spravljenje od sorte williams. Još jednom bi istakli da ovi destilati ne zaostaju za kvalitetom i nude vrlo zanimljive ukuse, ali kruška williams se pokazala kao najozbiljnija sorta za proizvodnju rakije od kruške. Upravo zbog toga, neke od pet rakija koje smo izdvojili nisu kreirane od kruške vilijamovke, ali su prepoznate na srpskom i inostranom tržištu po svom kvalitetu.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rakija od kruške proizvedenih i lako dostupnih u Srbiji:

 

Hubert 1924 Vilijamovka

Hubert 1924 Vilijamovka je kreirana u destileriji Hubert 1924, destileriji koja se nalazi na severu Banata i koja se na srpskom tržištu istakla velikim brojem osvojenih medalja za kvalitet proizvedenih rakija. Rakija Hubert 1924 Vilijamovka spravljena je od ručno branih najkvalitetnijih plodova sorte williams, destilovana je u bakarnim kazanima i odležala je minimum dve godine u inox sudovima.

Ovo je rakija svežeg i intenzivnog mirisa, te zaokruženog i izbalansiranog ukusa. Hubert 1924 Vilijamovka je veoma pitka i u ustima dominira sortna svežina kruške, dok je završnica duga, postojana i izrazito voćna.

 

Pirum Abate Fetel

Pirum Abate Fetel je rakija od ne toliko zastupljene sorte kruške na domaćem tržištu, koju kreira naš proslavljeni košarkaš Peđa Drobnjak. Rakija Pirum Abate Fetel dobija se od krušaka iz sopstvenih zasada, te proizvodi po tradicionalnim srpskim metodama spravljanja rakije od kruške.

Rakija Pirum, koja se dobija od sorte kruške abate fetel, možda je neuobičajenog ukusa za domaće tržište, ali ona je prepoznata na stranim tržištima po sinergiji interesantnih mirisa, ukusa i aroma koje nudi. Ova rakija daje veoma blagu aromu, sa finim glatkim ukusom, dok je završnica moćna i neodoljiva.

 

Pruna Single Barrel Vilijamovka

Rakiju od kruške Pruna Single Barrel Vilijamovka proizvodi destilerija Pruna, koja se izdvojila na srpskom tržištu upravo po single barrel rakijama. Rakija Pruna Single Barrel Vilijamovka je odležala četiri godine u buretu od srpskog hrasta.

Ovo je delikatna rakija, naglašeno elegantne arome kruške vilijamovke, nežno obavijena nagoveštajima vanile, slatkih začina i karanfilića. U ustima dominira topla zaokružena impresija, dok na ukusu ostavlja dug trag zrele kruške na nepcima. Završnica je duga i u njoj dolaze do izražaja začinski tonovi, koji potiču od odležavanja u buretu od srpskog hrasta sa područja Homolja.

 

Premier Vilijamovka

Premier Vilijamovka je rakija kreirana od kruške sorte williams, koju spravlja destilerija Promont. Destilerija Promont je vlasnik brenda Premier i verovatno najsavremenija destilerija na ovim prostorima. Rakija Premier Vilijamovka se proizvodi od selektovanih potpuno zrelih plodova kruške i uz pomoć strogo kontrolisane visoke tehnologije, nakon čega odležava minimum dve godine u inox posudama.

Premier Vilijamovka je potpuno harmonizova rakija, sa fino usklađenim balansom aroma, mirisa i ukusa. Ona je bogata finoćom i živahnošću u nosu i na nepcima, te izraženog sortnog karaktera kruške, sa blago slatkastom i vrlo dugotrajnom i voćnom završnicom.

 

Stara Sokolova Vilijamovka

Stara Sokolova Vilijamovka je rakija koju predstavlja destilerija firme RB Global doo, koja je vlasnik brenda Stara Sokolova. Stara Sokolova Vilijamovka proizvedena je kombinovanim i posebno vođenim postupkom kreiranja vrhunske rakije, koji se bazira na tradiciji i visokoj tehnologiji.

Stara Sokolova Vilijamovka poseduju prefinjenu aromu, ali izražen, dopadljiv i prijatan miris. Na mirisu dominiraju slatko-medne note sortne kruške, dok je ukus eksplozivno-iznenađujući i u njemu se prepliću svežina i slatkoća kruške williams, ali i interesantne sekundarne i tercijarne arome.  Završnica je intenzivna, sa produženim delovanjem, što ovu rakiju čini vrlo specifičnom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.