TOP 5 Najbolji japanski viski u Srbiji

viski

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih japanskih viskija lako dostupnih u Srbiji

 

Japanski viskiji, koji su kreirani po uzoru na škotsku školu spravljanja viskija, sve više uzimaju primat od svog „starijeg brata“ i među poštovaocima vrhunskih destilata sve su popularniji, ali i traženiji.

Japanski viskiji, posebno oni iz premium segmenta, vrhunski su spravljeni viskiji i za njihovu proizvodnju korišćene su najkvalitetnije sirovine, vrhunska oprema, visoka tehnologija, ali se vodilo računa o njihovom odležavanju, za šta su korišćene posebno kreirane bačve od autohtonog japanskog hrasta.

Japanski viskiji su vrlo kompleksni, specifični, izraženih, ali ne napadnih aroma i mirisnih nota, te viskiji koji se po mnogo čemu razlikuju od od ostalih svetskih stilova. Zahvaljujući marljivosti i disciplini, u Japanu trenutno proizvode široku paletu prepoznatljivih viskija različitih stilova i ukusa – od klasičnog dimljenog do laganog i cvetnog.

Interesantno je napomenuti da Japanci radije proizvode blended, odnosno mešane viskije što zapravo proizilazi iz perfekcionističke prirode ovog naroda. Specifičnost japanskih blended viskija je da japanske destilerije ne kupuju viski za mešanje od drugih destilerija, već se za miksanje uglavnom koriste destilati iz destilerija istih proizvođača.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih japanskih viskija lako dostupnih u Srbiji:

 

Enso Japanese

Enso Japanese je proizveden u destileriji Kiyokawa, koja proizvodi viski na tradicionalan način, ali modernim pristupom u kreiranju. Inspiracija za spravljanje ove specifične mešavine dolazi iz japanske Zen filozofije, a sam naziv viskija znači krug i on predstavlja jedan od najviših mitskih simbola Japana.

Enso Japanese je jedinstven, perfektan i savršen viski boje tamnog mahagonija. Miris mu je slatkast i u njemu se meša vanila, karamela, melasa, cvetni med, hrast, duvan, kandirano voće, zrela šljiva i mandarina. Ukus mu je prijatno slatkast, veoma specifičan, sa aromatskim kompleksima melase, vanile, karamele i badema. Završnica je robusna i veoma dugotrajna.

 

Hibiki Japanese Harmony

Hibiki Japanese Harmony je poslastica iz kuhinje Suntori Spirits Limited grupacije. Naziv ovog ekskluzivnog viskija znači puna harmonija i on predstavlja simbol njegovog jedinstvenog ukusa. Hibiki Japanese Harmony dobija se procesom sazrevanja u čak pet različitih tipova bačvi, napravljenih od autentičnih i autohtonih hrastova.

Ovaj izuzetni viski, kreiran za posebne prilike, boje je ćilibara. Na mirisu preovlađuju cvetne arome ruže, voćne note ličija sa naznakom ruzmarina i sandalovine. Na ukusu dominira divna medna slatkoća, praćena kandiranom korom od pomorandže i belom čokoladom. Završnica Hibiki Japanese Harmony je spektakularna i potpuno iznenađujuća.

 

Kurayoshi Pure Malt Sherry Cask

Kurayoshi Pure Malt Sherry Cask proizvodi se u malim serijama i dostupan je u izrazito limitiranim količinama. On je na neki način poseban jer se deo njegove destilacije obavlja u Škotskoj, a zatim se šalje u Japan na odležavanje, gde sazreva tri godine u bourbon i sherry buradima. Nakon dugotrajnog sazrevanja, meša se se sa filtriranom vulkanskom vodom iz prefekture Tottori.

Kurayoshi Pure Malt Sherry Cask je prefinjenje zlatne boje. Na mirisu je voćan i kompleksan, dok na ukusu dominira harmonična interakcija slada, šerija i sveže pečenog kolača od limuna. Završnica je duga i impresivna.

 

Nikka From The Barrel

Nikka from the Barrel jedan je od posebnih i na neki način jedinstveno kreiranih japanskih viskija. Ovo je vrlo poseban viski, koji umnogome podseća na izvorne manufakturno spravljane škotske viskije.

Nikka From The Barrel boje je ćilibara. Prilikom sipanja u čašu se osete arome sveže rezanog cveća, ali i svežeg voća, posebno citrusa. Već na prvom gutljaju dominiraju razni začinski ukusi, te pržena kafa i blagi dodir vanile, koji je rezultat odležavanja u kvalitetnoj hrastovini. Završnica je interesantna i u njoj do izražaja dolaze kafa, karamela, čokolada, kandirano voće i lepe arome meda.

 

Umiki

Umiki je viski specifične kreacije, proizveden karakterističnom tehnologijom i u njemu je spojen okean i autohtoni bor koji krasi japanske obale. Umiki je nastao u posebnom proizvodnom procesu, gde je pomešana destilovana okeanska voda sa sladnim destilovanim viskijem spravljenim od žitarica, koji je odležavao u bačvama napravljenim od japanskog bora.

Ovaj poseban i zreo japanski viski boje je bakra, a na mirisu preovlađuje svež miris bora, koji se meša sa karamelnim notama. Već na prvom gutljaju osete se sveži začini, sa diskretnim dodirom suvog citrusa. U završnici je vrlo neobičan i prepliću se duge note slatkaste gorčine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu