TOP 5 Najbolji rum u Srbiji

rum

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rumova lako dostupnih u Srbiji

 

Na srpskom tržištu postoji zavidan broj rumova, iako se to ne bi dalo zaključiti kada se posmatra ponuda rumova u ugostiteljskim objektima i trgovinskim lancima. Pojedini uvoznici, specijalizovani za premium i ultra premium segment spirita, na domaću scenu plasiraju rumove sa Kube, iz Dominikanske Republike, sa Jamajke, iz Portorika, ali i iz dalekoistočnih azijskih zemalja.

Prisutni su kod nas kvalitetni rumovi svih poznatih svetskih kompanija, ali i oni manje poznati, koji najčešće spadaju u ultra premium segment i proizvode se kraft metodama. Cenovni opseg kreće se od 2.500 dinara, pa sve do 35.000 dinara koliko koštaju pojedini solera rumovi.

Kada su stilovi u pitanju, na policama uvoznika prisutni su svi osnovni stilovi, počev od bel ruma, tamnog ruma, začinjenih rumova, zlatnog ruma i solera ruma, te podstilovi koji proističu od osnovnih stilova.

Mi vam preporučujemo pet rumova koji mogu da se kupe kod nas i obuhvatili smo sve dostupne stilove u Srbiji i pokušali da vam predstavimo široku lepezu ponude i šta da očekujete od recimo belog ili tamnog ruma, šta od začinjenog, a šta od ultra premium solera ruma.

 

Prema mišljenju novinara Spirit Style magazina, ovo su pet najboljih rumova lako dostupnih u Srbiji:

 

Bacardi Carta Blanca

Rum Bacardi Carta Blanca proizvodi se u Portoriku u kompaniji Bacardi Distillery. Bacardi Carta Blanca izuzetno je fin beli rum, koji se destiluje četiri puta, nakon čega se filtrira kroz ugalj, čime se dobija čist i aromatičan destilat. Za ovaj rum postoji priča da se spravlja po originalnoj recepturi iz 18. veka, kada je osnivač današnje destilerije emigrirao iz Španije na Kubu, gde je postavio temelje danas svetski poznatog brenda.

Bacardi Carta Blanca proziran je rum, na mirisu cvetno-sladak sa blagim drvenastim tonovima, dok je na ukusu vrlo suptilan sa aromama badema, limeta i vanile.

 

Havana Club Anejo 7

Rum Havana Club Anejo 7 spravljen je na Kubi u kompaniji Havana Club Distillery. Havana Club Anejo 7 proizvodi se na tradicionalan kubanski način. Nakon sazrevanja od minimum sedam godina u bačvama od belog američkog hrasta, različiti rumovi se mešaju, čime se dobija toliko prepoznatljiv i jedinstven ukus svojstven samo tradicionalnim kubanskim rumovima.

On je na izgledu izrazito tamne boje, sa mahagoni nijansama, dok je na mirisu dominantna intenzivna nota kakao krema, vanile i slatkog duvana, ali slatko-kompleksnog tropskog voća. Ukus mu je začinjen i sladak, ali i vrlo moćan i složen.

 

Bumbu The Original

Rum Bumbu The Original potiče iz Paname, a proizvodi ga kompanija Consorcio Licoreo. Rum Bumbu The Original je autentična karipska legenda, proizvedena po originalnom receptu koji su kreirali mornari, koji su plovili ovim morima u 16. i 17. veku.  Ovaj rum sadrži bogate arome, koje su dobijene mešanjem finog barbadoskog ruma i ručno biranih začina ovog dela sveta.

Rum Bumbu The Original kesten-zlatne je boje i na mirisu mu dominiraju note karamele i hrasta u kom je odležavao. U ukusu preovlađuje čokoladna aroma, sa bananom i notama cimeta u sekundarnom ukusu, te fina slatka završnica.

 

Santiago De Cuba 8

Rum Santiago De Cuba 8 kubanski je rum, kog proizvodi kompanija Corporacion Cuba Ron SA. Santiago De Cuba 8 tradicionalan je kubanski tamni blagi rum, koji je proizveden od melase. Melasa koja se koristi za njegovu proizvodnju dobijena je od šećerne trske, koja je uzgajana u blizini mora, u suptropskoj klimi, čime dobija posebnu aromu.

Rum Santiago De Cuba 8 sazreva 8 godina u starim hrastovim buradima, na potpuno prirodan način. Boje je tamnog ćilibara, a na mirisu plene note meda, kakaa i vanile. Ukus mu je sladak, sa aromama meda, tropskog voća i kafe.

 

Captain Morgan White

Rum Captain Morgan White originalan je i prepoznatljiv rum sa Jamajke, a proizvodi ga kompanija Captain Morgan. Captain Morgan White je delikatan rum i jedan od najpoznatijih i najprodavanijih rumova na svetu. Njegovo ime vezuje se za istorijsku ličnost – Henrija Morgana, čuvenog viteza britanske Krune i bogatog plantažera sa Jamajke.

Rum Captain Morgan White kristalno je prozirne boje. Svežeg je mirisa zrelog voća, sa slatkastim notama, ali i nagoveštajima zelene jabuke u sekundarnom mirisu. Ukus mu je sladak i tropsko voćni, sa aromama banane i ananasa u kombinaciji sa slatkim sirupom kvalitetne melase.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu