ŠTA KUPITI DO 3000 DINARA Najbolja cena za najbolji kvalitet

kupovina

Spirit Style časopis sproveo je istraživanje kakvog su kvaliteta spiriti koji mogu da se kupe u srpskim marketima i specijalizovanim prodavnica i šta kupiti do 3000 dinara i napravio selekciju najbolja cena za najbolji kvalitet

Kućni barovi su odlični u slučaju kad vas posete iznenada gosti, ali mogu dobro da posluže i ukoliko nakon radnog dana volite da se opustite uz čašicu kvalitetnog jakog alkoholnog pića, koje ćete popito čisto, s ledom ili u koktelu. Međutim, kupovina premium pića u današnje vreme nije ni malo jeftina stavka, posebno ako se zna da kvalitetni spiriti u pojedinim slučajevima koštaju do 100.000 dinara i mnogo više.

Šta kupiti do 3000 dinara od votke i tekila

Votka je neizostavan sastojak koktela, a kada se na nju pomisli prva asocijacija jeste ona uvozna iz Rusije i Severne Evrope. Međutim, danas postoje i odlične votke napravljene u Srbiji. Inđija, varošica u Sremu, može da se pohvali destilerijom Perun koja proizvodi kraft votku Grom u pakovanju od 0,7 po ceni od oko 1.500 dinara.  Nju je Udruženje barmena Amerike proglasio za drugu najbolju votku na svetu, u svojoj kategoriji. Pije se čista i u koktelima.

Još jedan brend čiji kvalitet odgovara ceni jeste italijanska Skyy votka, čistog i neutralnog ukusa, sa jedva primetnim nagoveštajem ječma. Preporuka je da se pije čista i u koktelima, a cena joj je oko 2.000 dinara.

Uz votku, tekila je takođe postala neizostavni sastojak koktela. Ipak, tekila niže cenovne kategorije nema najbolju reputaciju, ali postoje i brendovi koji po svom kvalitetu i nižoj ceni krše to pravilo. Primer je tekila Olmeca Gold, koja zri u hrastovim buradima oko godinu dana i napravljena je od najmanje 51 odsto plave agave. U njoj dominiraju voćne i arome meda. Poželjno je da se pije čista, mada se koristi i u koktelima. Njena cena je oko 2.200 dinara.

Tekila El Jimador Blanco, koja se smatra najprodavanijom tekilom u Meksiku i koja je dobitnica 22 internacionalna priznanja, na policama srpskih marketa može da se kupi za oko 2.700 dinara. Ova tekila interesantne je arome agave i citrusnog voća, sa dodirom nota meda i narandže. Pije se čista, s kockicama leda, ali i u koktelima.

Šta kupiti do 3000 dinara  od rumova i džina

Tamni rumovi uvek su odličan izbor za jače koktele, a svetli za večno popularni mohito i pina koladu. Ovaj spirit je najčešće više cenovne kategorije, ali na domaćem tržištu se mogu naći i oni po nižoj ceni. Američki zlatni rum Angostura 5 proizvodi se od mešavine lakih i teških rumova na bazi melase. Odležava pet godina u burbon bačvama od nagorelog američkog hrasta i karakterišu ga lagane note čokolade, začina, vanile, prženog hrasta i tropskog voća. Servira se u čist ili s nekoliko kockica leda. Njegova cena je oko 2.800 dinara.

Na domaćem tržištu popularan je, i to ne bez razloga, i beli rum Bacardi Carta Blanca, koji se detiluje četiri puta, a zatim i filtrira kroz ugalj. Aroma mu je cvetnih i slatkih nota, sa blagim drvenastim tonovima. U ukusu se osete suptilne note badema, limete i vanile. Pije se čist, sa ledom, a koristi se i u koktelima. Njegova cena iznosi oko 2.400 dinara.

Ako želite da napravite dobar martini trebaće vam klasični London Dry Gin, koji je poznat po svom oštrom profilu i izraženim primesama kleke. Naša preporuka je Gordon’s džin, koji se već 250 godina proizvodi u istoimenoj destileriji. U ukusu se oseća veoma suva kleka, koja kasnije razvija aromatske tonove. Služi se sa ledom i tonikom, a odličan je i u koktelima. Cena mu je oko 1.900 dinara.

Još jedan džin čija je cena oko 2.000 dinara jeste Greenall´s, koji se ručno proizvodi u najstarijoj destileriji u Engleskoj. Ovaj, zlatom nagrađivani džin sa kupinama i malinama ima voćni sveži ukus sa notom kleka. Servira uz limunadu ili Tonic Water 1724.

Šta kupiti do 3000 dinara od viskija i konjaka

Viski je neizostavni spirit u kućnim barovima, međutim, mnogi se pitaju koji viski bi trebalo da imaju u baru – irski, škotski, japanski, malt,raženi, bourbon, kanadski… Za koktele je dobro početi s burbonom ili raženim, a onda bi trebalo nabaviti i jednu flašu za ljubitelje čistog viskija. Kako kvalitetni viski najčešće ima višu cenu, dobar izbor za relativno malo novca je Four Roses Bourbon – viski složenih aroma, glatkog i kremastog ukusa, začinjen mednim i notama jabuke i kruške. Zri pet godina u buradima od američkog hrasta, pije se čist ili sa nekoliko kapi sode, a staje oko 2.200 dinara.

Ukoliko više volite škotski viski, preporuka je Ballantine’s Finest, koji je 2020. godine proglašen za najbolji mešani viski na svetu u svojoj kategoriji. Izbalansiranog je ukusa koji podseća na mleko, čokoladu, vanilu i crvenu jabuku. Najbolje je piti ga čistog ili sa nekoliko kapi vode. Cena mu je oko 2.400 dinara.

Za savršenu kućnu kolekciju, dobar brendi ili konjak su uvek pun pogodak. Ovi spiriti se piju čisti, ali mogu da daju bogatu aromu brojnim koktelima. S obzirom na to da je konjak poprilično visoke cenovne kategorije, preporuka je da ga zamenite kvalitetnim brendijem.

Brendi Torres star 5 godina karakterišu aromatične note i intenzivan ukus, odležava u hrastovim bačvama tradicionalnom metodom proizvodnje. Cena mu je oko 2.000 dinara, a pije se čist ili sa kockicama leda.

Ukoliko smatrate da konjak ipak nema zamenu, preporuka je Coruvoisier VS blendiran od  eaux-de-vie. U njemu dominiraju cvetne arome, a u ukusu se oseti jabuka, kruška i breskva, te hrast u pozadini i cvetne, ali i začinske arome. Pije se čist ili sa malo leda, a cena bez kutije mu je oko 3.000 dinara.

Šta kupiti do 3000 dinara od srpskih rakija

Ponos Srbije – srpska rakija, koja može da se konzumira u raznim varijantama, pre ili posle jela, sve češće se koristi i u koktelima. Mora se priznati da su se destileri potrudili da proizvedu rakiju koji će parirati svetski poznatim i priznatim spiritima. Naša je preporuka da u svom bifeu posedujute premium rakije destilerija Zarić, RB Global – Stara Sokolova, Hubert, Gorda, Pruna, Šurlan i Pevac, čija cena varira od 2.500 do 3.000 dinara i nećete pogrešiti u svom odabiru.

Primera radi Hubert rakija od dunje proizvedena je od zrelih plodova dunje i odležala je tri godine, te poseduje pun i bogat ukus dunje i vanile. Pije se na sobnoj temperaturi, a cena joj je oko 2.800 dinara.

Rakija Šurlan Kruška iz serije Selection idealna je za leto, a dobijena je fermentacijom najboljih zrelih plodova kruške vilijamovke, dva puta je destilovana i minimum jednu godinu je odležala i sazrevala. Služi se  rashlađena kao aperitiv i cena joj oko 2.100 dinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu