VISKI I HRANA Kultni klasici kao savršeni par

viski i hrana

Naša preporuka savršenog para biće Jack Daniel’s i klasik burger i to iz više razloga. Klasik burger i Jack Daniel’s vezuju se za Sjedinjene Države i ovaj par na neki način jeste savršeni par u kultnom smislu.

Pored toga, iako se vezuju za Sjedinjene Države, oni poreklom ne pripadaju ovom geografskom lokalitetu, iako ih je Novi svet oblikovao i definisao, odnosno stvorio od njih ono što jesu danas – Legende i predvodnike mainstream gastro-hedonističkog sveta.

Viski je zasigurno najpoznatije jako alkoholno piće u svetu i spirit za koji se zna u svakom kutku planete. Takođe, viski, iako izvorno piće koje potiče iz Velike Britanije, proizvode mnoge zemlje sveta i čak prisvajaju pojedine stilove viskija kao svoje kreacije. Ovo možda i jeste istina, jer modifikacije idu dotle da se često povezuju sa klimatskim uslovima i njihovim uticajem na viski.

Najpoznatiji stilovi viskija su škotski, irski, američki i japanski. Ovi stilovi se umnogome razlikuju i ne postoji jasna definicija koji je najbolji. Škotski viski najčešće je tresetnih i slanih aroma, i za mnoge gospodin viskija. Škotski viskiji dugo odležavaju i nakon toga postaju veoma kompleksni. Irski viskiji su veoma specifični, pre svega zbog klimatskih uslova i pozicija destilerija, ali za njih važi pravilo da su izuzetno pitki. Američki viski ili kako se još naziva Burbon, zbog načina pravljenja i filtriranja, ali i sistema odležavanja potpuno je drugačiji od ostalih stilova viskija. Japanski viski, za koga mnogi somelijei viskija tvrde da je prevazišao po svemu škotski viski, svog strarijeg brata i viski koji je bio uzor za nastanak japanskog viskija, ima nekoliko podstilova i važi za možda najbolji stil viskija na svetu.

Viski u svetskim kuhinjama

Bilo kako bilo, viski jeste vrhunsko jako alkoholno piće, posebno ukoliko govorimo o premium segmentu i spirit o kom je puno toga pisano. On se može piti hladan ili na sobnoj temperaturi, čist ili razblažen soda vodom ili ledom, poslužen u više vrsta viski čaša, te kao aperitiv ili dižestiv, a sve opet u skladu sa stilom i načinom posluženja i konzumacije. Viski se može piti i uz obrok, ali tu se mora voditi računa o stilu, načinu odležavanja i vremenu odležavanja.

S obzirom da je popularan u svakom kutku planete, nije moguće jasno reći koja hrana se najbolje slaže uz viski. Viski se može piti pre, posle ili tokom obroka, a obrok može da bude i konkretna čorba-povrtna ili mesna, jela od ribe ili mesa ili od recimo morskih plodova, zatim uz kuvana jela na bazi mesa, pa čak i uz specifične salate ili dezerte, ali se može i kombinovati uz specijalitete mnogih zemalja. Viski nema svog savršenog para, odnosno viski ima velik broj savršenih slaganja uz razne vrste hrane.

Kako u Srbiji još uvek nije zaživela kultura ispijanja jakih alkoholnih pića uz hranu i kako se u našoj zemlji smatra da su spiriti pića koja se piju isključivo pre jela, pokušaćemo da vam damo predlog uz koje jelo je najbolje da pijete viski i to pre jela, tokom jela i nakon jela.

Jack Daniel’s i klasik burger

Ovog puta naš odabir biće Jack Daniel’s, možda i najpoznatiji svetski viski, ali sigurno najpoznatiji svetski brend viskija u našoj zemlji i viski koji se vezuje, pre svega kod mladih ljudi, za statusni simbol. Da budemo potpuno jasni i ne podležemo nametnutim dogmama, za početak treba istaći da je Jack Daniel’s  i to onaj standardnog formata vrhunski viski, da je odličan u svojoj kategoriji, ali da nije najbolji viski koji se može pronaći na našem tržištu. Doduše, u svojoj cenovnoj kategoriji se izdvaja i možda jeste najbolji viski koji možete kupiti u trgovinskim lancima.

Naša preporuka uz Jack Daniel’s biće klasik burger i to iz dva razloga. Burger i Jack Daniel’s vezuju se za Sjedinjene Države i ovaj par na neki način jeste savršeni par u kultnom smislu. Pored toga, iako se vezuju za Sjedinjene Države, oni poreklom ne pripadaju ovom geografskom lokalitetu, iako ih je Novi svet oblikovao i definisao, odnosno stvorio od njih ono što jesu danas – Legende i predvodnike mainstream gastro-hedonističkog sveta.

Jack Daniel’s legenda Tenesija

O Jack Daniel’s viskiju mnogo je pisano, generalno se sve zna o mestu gde se proizvodi, istorijatu, načinu kreiranja, odležavanju, buradima koja se koriste za odležavanje, njegovim notama, mirisu i aromatskim kompleksima, kako i na koji način se pije, s čime se meša, šta se u njega dodaje, ali nije na odmet još jednom ponoviti degustacionu zabelešku najpoznatijeg Jack Daniel’s viskija – viskija Jack Daniel’s Old No 7.  Viski Jack Daniel’s Old No 7  ima vrlo pristupačnu cenu, bez obzira na to što je vrlo visokog kvaliteta.

Karakteriše ga prijatan miris oraha na koji se potpuno neprimetno nadovezuje neodoljivi dodir dima, ali i blagi nagoveštaj suvih začina kao sekundarna aroma. Zagasito tamno zlatne je boje i u ustima daje poseban ukus karamele, koji je na vrlo specifičan način propraćen ili promešan s aromama mlečnog šejka od banane. U ustima, tokom pijenja dominiraju orašasti plodovi, posebno ukus kvalitetnog oraha. U završnici ima ukus prepečenih žitarica, čija dominatna nota ostaje prisutna dugu nakon pijenja.

Gde pojesti dobar klasik burger

Kada je reč o burgerima i preporuci gde pojesti dobar burger u Beogradu ili Novom Sadu, ovo je vrlo nezahvalna tema, jer postoji veliki broj restorana, bilo klasičnih ili onih koji služe isključivo burgere, gde se može naručiti odličan burger. Ukoliko se baš insistira na preporuci, možda ipak treba otići u specijalizovane restorane koji služe isključivo burgere, ali uvek treba imati na umu da ovi restorani najčešće u svojoj ponudi nemaju jaka alkoholna pića, jer je kod nas nametnut trend da se uz burgere pije isključivo pivo-kraft ili premium segment velikih industrijskih pivara.

Naš predlog je da ipak odete u neki od modernih internacionalnih restorana i tamo naručite klasik burger i Jack Daniel’s viski i shvatite zbog čega ova dva kultna američka proizvoda imaju toliku moć privlačenja. Vrlo je važno da viski ne pijete čist, već da ga razblažite soda vodom i to u srazmeri “jedan na jedan”.

Napravite klasik burger kod kuće

Ukoliko pak više volite da uživate u hrani u sopstvenom domu, da pripremate hranu za svoju porodicu, drage ljude ili prijatelje, onda kupite sve potrebne namirnice za spravljanje klasik burgera, flašu Jack Daniel’s viskija, zemičke i krenite u avanturu. Za spravljanje klasičnog burgera, koji ćete pripremiti u svom domu, potrebni su vam zemička, juneće meso, slanina, čedar sir, ajsberg salata, kiseli krastavci, luk i burger sos. Priprema burgera je jednostavna i ona počinje kupovinom zemičke za burger, koju ćete kupiti u nekoj od pekara koje su se specijalizovale za njihovo pravljenje, pripremom mesa za burger i njegovim pečenjem, te slaganjem svih sastojaka. Kada je reč o burger sosu, on treba da je kombinacija majoneza, senfa, slatkog reliša-miksa sitno seckanih kiselih krastavaca i tamnog šećera, belog vinskog sirćeta, belog luka u prahu, crnog luka u prahu, slatke začinske paprike i belog bibera. Važno je istaći da ne postoji tačno definisan recept za burger sos, već da se pravi po ukusu.

Kada ste pripremili sve sastojke, odnosno ispekli burger – jače ili slabije, ispekli slaninu i napravili burger sos, sve poređajte i poslužite gostima.

Mi bi vam sugerisali da ne izmišljate posebne prelive i ne dodajete namirnice ili sosove koji ne idu u klasik burger, jer možda neki od sastojaka neće biti kompatabilan sa viskijem i nećete doživeti potpunu čaroliju slaganja Jack Daniel’s viskija i klasik burgera.

I aperitiv i dižestiv i piće uz obrok

Budite inovativni i ne robujte nametnutim i često pogrešnim pravilima i vaš klasik burger i Jack Daniel’s “presečen” soda vodom spojite u jednu celinu i to u formatu aperitiva, dižestiva i sinergiji klasik burgera i viskija tokom celog obroka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu