VINJAK I HRANA Specifično piće traži specifičan obrok

Ukoliko želite da napravite idealnu hranu uz koju ćete poslužiti i upariti vinjak kod kuće, za vaše goste ili drage prijatelje, savetujemo vam da pripremite meso od divljači, lovačke knedle i slatkast sos.

Sve namirnice potrebne za pravljenje ovog relativno jednostavnog jela možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama i trgovinskim lancima

Vinjak je kultno piće jedne epohe, koje je obeležilo vrtoglavi uspon jedne zemlje i bilo prepoznato kao najjugoslovenskiji brend, bar kada je reč o jakim alkoholnim pićima. Vinjak, pre svega onaj Rubinov, pravio se u milionskim serijama i njega su podjednako pili i radnici i direktori.

Vinjak je imao svoje mesto u svakoj kući nekadašnje zajedničke države, ali i toliko specifičnu ulogu prilikom proslava – bile one kućne ili poslovne. Vinjak je imao i neki poseban šmek i ukus, te aromatski kompleks koji je balansirao između viskija i konjaka. Vinjak je decenijama sijao i bio predvodnik jakih alkoholnih pića, dok u nekom momentu krajem prošlog veka njegova zvezda nije počela da gasne.

Doduše, vinjak i to onaj Rubinov se i dalje proizvodio i prodavao, ali je izgubio svu mistiku koja ga je pratila. Gubitkom magije koja ga je pratila, vinjak je u glavama mladih postajao piće koje nije trendi i preselio se u jeftine kafane i postao prepoznat kao piće nižih slojeva, što on svakako nije bio, a nije ni danas.

Vinjak u novom veku

Međutim, u drugoj deceniji novog veka počinju da duvaju neki drugi vetrovi na sceni jakih alkoholnih pića, masovno se otvaraju moderne destilerije i u njima stidljivo počinje da se proizvodi vinjak i da se isto tako nudi na tržištu.

Da li su se moderni srpski destileri bojali da će njihov vinjak da se povezuje sa vinjakom koji je izgubio trku sa svetskim spiritima, ne bi da tvrdimo i da stvari postavljamo gde im nije mesto, ali stidljiva proizvodnja i prodaja mogle bi da asociraju na to.

Pojavom nekih novih mladih destilera, koji su prepoznali vinjak, ali i nekih novih giganata, vinjak se na velika vrata vratio na srpsko tržište jakih alkoholnih pića. Danas postoji nekoliko kraft destilerija koje proizvode vinjak i jedna velika koja ga plasira na tržište. Interesantno je da svaka od njih ističe i ponosna je svojim vinjakom, te kroz marketinške kampanje ka konzumentima ponosno ističe da pored rakije proizvodi i vinjak.

Koji vinjak je bolji

Najprepoznatljiviji vinjak, posebno tokom proteklih godinu ili nešto više, je vinjak Podruma Palić, jedne od najsavremenijih destilerija na području naše zemlje, ali i regiona. Podrum Palić, pored standardnih serija rakija, proizvodi i premium rakije pod brendom Baraba, ali i određene spirite i likere koji nisu toliko tipični za naše tržište, te vinjak koji je toliko tipičan za ove prostore.

Ovog puta ne bi pravili komparacije koji vinjak je bolji, odnosno da li je vinjak Podruma Palić bolji od Rubinovog, posebno premium vinjaka kruševačkog Rubina, ili da li je u istom, višem ili nižem rangu od vinjaka iz kraft destilerija, već bi se zadržali na njemu kao na najprepoznatljivijem vinjaku novog trenda srpskog destilerstva.

Mišljenja smo da je vinjak iz Podruma Palić idealno jako alkoholno piće koje zbog svojih karakteristika odlično može da se upari uz specifičnu hranu, te da u kućnim uslovima svima može da bude dostupan kao spirit iz premium segmenta.

Vinjak Podrum Palić

Vinjak iz Podruma Palić je brendi proizveden od kvalitetnog vina, destilovan po najvišim standardima i pažljivo odležao u hrastovim buradima. Kreiran je od vinskih destilata spravljenih od najfinijih sorti belog grožđa, iz palićkog vinskog regiona, koji su odležavali minimum tri do pet godina u buradima od francuskog hrasta. Ovo luksuzno piće servira se iz širokih konjak čaša, sporo se pije i greje temperaturom tela. Na ovaj način oslobađaju se kompleksne mirisne note.

Na ukusu je bogat i pun, sa aromama karamele, kandirane kore pomorandže, crvenog bobičastog voća i cimeta, uz naznake hrasta i mrvljenog bibera. Vinjak iz Podruma Palić po svojim karakteristikama spada u vinski destilat, kao njegov blizak rođak konjak. Da bi najbolje osetili sve mirisne note i aromatske komplekse ovog specifičnog spirita, najbolje ga je poslužiti na sobnoj temperaturi. Kada je tako poslužen, dominantan je njegov savršen balans koji se ogleda u sinergijskom delovanju ukusa, mirisa i duge specifično slatkasto-voćne-začinske završnice.

Savršen par

Zbog svih svojih osobina i interesantnih kompleksa, vinjak iz Podruma Palić treba upariti sa istom takvom hranom i tražiti mu savršenog para u jednostavnom, a opet kompleksnom obroku. Svakako da osnova ove hrane treba da bude meso i mi smo mišljena da bi to trebalo da bude meso divljači, koje bi bilo posluženo uz lovačke knedle i slatkast ili slatkasto kiseli sos spravljen od sezonskog ili šumskog voća. Preporuka bi mogle da bude jelenska šnicla od buta, koje je dugo dinstana u mešavini začina, gde bi bila dominantna vanila, ali ne preovlađujuća vanila.

Sjajno bi bilo da se oseti ukus jelenskog mesa, onako težak i moćan, te dodir slatkasto-začinske vanile, koja bi ga oplemenila i dala mu dodir luksuza. Uz ovako dugo dinstanu i delimično aromatizovanu jelensku šniclu, odlično bi se na tanjiru našle lovačke knedle. Kao preliv idealan bi bio sos od šumskog voća, koji bi svojom svežinom jelo podigao na viši nivo i uneo mu dozu prefinjenosti i mističnosti. Upravo ovako ili vrlo slično jelo možete probati u novosadskom restoranu Fazan, koji se nalazi u samom srcu Novog Sada, na mestu gde je otvorena prva novosadska kafana pre nekih tristotinak godina.

Može jelen, a može i fazan

Ako pak želite da napravite idealnu hranu uz koju ćete poslužiti i upariti vinjak iz Podruma Palić kod kuće, savetujemo vam da ne odstupate od predloga mesa od divljači, lovačkih knedli i slatkastog sosa. Sve namirnice potrebne za pravljenje ovog relativno jednostavnog jela možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama i trgovinskim lancima. Međutim, mi vam savetujemo da umesto jelenskih šnicli koristite fazana, jer može da se pojavi problem u pronalasku mesa od jelena.

Ukoliko ste spremi da se upustite u avanturu uživanja u vinjaku Podruma Palić pre jela, za vreme jela i nakon jela, ne budite lenji već posetite prodavnicu divljači, kupite fazana i sve potrebne namirnice za kreiranje jela i iznenadite svoje ukućane ili drage prijatelje. Kada ste sve kupili, fazana dobro premažite medom i štapićem vanile, postavite u dublji pleh za pečenje, dobro zatvorite celofanom i stavite u rernu na 175 stepeni Celzijusa da se peče minimum tri sata.

Nakon tri sata uklonite celofan, dobro utrljajte fazana još jednom medom i vanilom i pecite još 15 minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Dok se fazan peče, napravite lovačke knedle, koje se umese od starog hleba, brašna, senfa, sveže seckanog peršuna i vode, te zaviju u krpu, vežu da oblikom podsećaju na kulen iz kate, i kuvaju u ključaloj vodi 10 minuta. Sos koji ćete poslužiti uz ovo jelo je sos od višanja, koji se lako priprema ukuvavajući sveže ili zamrznute višnje, dodajući malo brašna i šećera.

Kada ste sve završili, fazana izvadite iz rerne i isecite svakom u tanjir po komad mesa, lovačke knedle isecite na tanje kriške i postavite uz fazansko meso, te sve prelijte sosom od višanja. I kao što smo već rekli, otvorite savršen par vašem jelu – Vinjak iz Podruma Palić, sipajte ga u široke konjak čaše i poslužite ga kao aperitiv, uz jelo i kao dižestiv. Vodite samo računa da bude poslužen na sobnoj temperaturi, da bi maksimalno uživali u svemu što je pred vama na stolu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu