VOTKA I HRANA Japanski kraft i ruski klasik na srpskom stolu

votka i hrana

Uz Haku votku najbolje je da kao savršenog para odaberete govedinu Stroganov i sinergijskim uticajem dve dijametralno suprotne civilizacijske tekovine uživate u magiji ukusa.

Votka je jako alkoholno piće sa dugom tradicijom. Za votku se priča da se na severu Evrope i u današnjem evropskom delu Rusije pila pre više od 1000 godina i da je njena receptura, bez vidljivih korekcija, preživela do danas.

Danas votku, odnosno njeno poreklo, svojataju Poljaci i Rusi i vekovima unazad vode tihi rat čija je bolja. Besmisleno je stati na bilo čiju stranu i ustvrditi koja je bolja – ruska ili poljska, posebno ako se pođe od premise da se porede votke iz istog kvalitativnog ranga. Činjenica je da su oba stila dobra, iako to i nisu dva stila već jedan, no u Rusiji i Poljskoj bi vam rekli da postoje dva stila.

Od standardne do premium, od jeftine do skupe

Votke se proizvode u širokom cenovnom i kvalitativnom rangu, i postoje veoma jeftine votke, ali i one jako skupe. U zavisnosti od cene i kvaliteta dele se na standardne, premium i super premium. One koje se nazivaju standardne su veoma rasprostranjene po Rusiji, posebno njenim provincijskim delovima, i odomaćene kod onih koji žive sa primanjima koja nisu dostajna normalnog života. Ove votke su zaslužne i za visok stepen kriminala i nasilja, te kreiranje socijalnog miljea u kom se konzumiraju. S druge strane, premium i super premium votke poslužuju se u najelitnijim restoranima i hotelima i zauzimaju posebna mesta u barovima svetskih elita.

Votka je jedno od najrasprostranjenijih i najpopularnijih jakih alkoholnih pića na svetu i danas se proizvodi u Rusiji, evropskim zemljama, u Americi i u Japanu. Doduše, proizvodi se na svim kontinentima, ali najkvalitetnije dolaze iz multinacionalnih kompanija koje se bave spiritima i koje su stacionirane u pobrojanim zemljama. Pored votki koje se prave u velikim multinacionalnim kompanijama, postoje i nezavisne destilerije koje na tržište plasiraju kraft votku u manjim serijama i veoma visokog kvaliteta.

U ovom tekstu se ne bi bavili poznatim brendovima votki, posebno jer se o njima puno zna i puno toga je pisano, već bi fokus stavili na jednu kraft votku, koja dolazi iz Japana, zemlje toliko ne tipične za proizvodnju votke i njenu konzumaciju. Tom votkom i predlogom hrane uz nju, odnosno sugerisanjem idealnog para toj votki želimo da vam ponudimo spoj modernog japanskog pristupa u kreiranju nekog brenda i rusko tradicionalno jelo koje se često posmatra kao jedan od najgospodskijih ruskih klasika, kada je reč o hrani.

Haku votka

Haku votka je pre svega izvanredna votka, koja je proizvedena od japanskog belog pirinča. Tokom proizvodnje prolazi kroz specijalan i jedinstven proces filtracije kroz ugalj bambusa, koji je zaslužan za savršen ukus, miris i aromu Haku votke. Ideja za kreiranjem Haku votke potekla je pre stotinak godina, kada je jedan od osnivača Suntory grupacije zamislio da proizvede votku monozukuri umećem, odnosno nemilosrdnom težnjom za savršenstvom, pedantnom pažnjom prema detaljima i posvećenosti kvalitetu. Haku votka je upravo to što su njeni kreatori zamislili da bude. Svo japansko savršenstvo nije se zadržalo na onom što je u boci, nego i kako je upakovano i prezentovano to što je u boci. Dizajn flaše predstavlja japansku tradicionalnu estetiku i usklađuje je sa dodirom modernog sveta i sve je podređeno savršenom balansu tradicije i modernog, pečatirano nemilosrdnim kvalitetom i simbolizmom savršenstva.

Haku votka je prozirne boje i na mirisu blago slatkasta sa notama belog pirinča. Ukus je joj neverovatno pun, ali je u isto vreme lagano pitka, sa suptilnim slatkim aromama koje se provlače u ustima. Završnica je interesantno kompleksna, slatkasta i duga. Da bi osetili svu kompleksnost Haku votke, njene mirise i arome, servirajte je blago rashlađenu isključivo čistu ili eventualno sa kockom leda.

Savršeni par na vašem stolu

Uz ovu jedinstvenu votku najbolje je da kao savršenog para odaberete govedinu Stroganov i sinergijskim uticajem dve dijametralno suprotne civilizacijske tekovine uživate u magiji ukusa. Govedinu Stroganov možete poručiti u nekom od beogradskih ili novosadskih restorana, posebno onim vrhunskim koji paze na svaki detalj, ali nismo sigurni da li ćete u njima uspeti da poručite Haku votku. Haku votka jeste prisutna na našem tržištu, ali je slabo pozicionirana po restoranima. Možda neki od boljih franšiznih beogradskih hotela može da vam u svojim otmenim restoranima ponudi vrhunsku govedinu Stroganov i Haku votku, no ne bi da licitiramo koji da odaberete.

Naš predlog je da kupite Haku votku u nekom od bolje snabdevenih trgovinskih lanaca, sve potrebne sastojke za govedinu Stroganov i da se upustite u kulinarsku magiju koja će rezultovati čarolijom ukusa ruskog klasika i japanske votke. Upravo zbog toga naučićemo vas kako da napravite govedinu Stroganov – lako i brzo.

Čuveno rusko jelo govedina Stroganov popularno je širom sveta, ali ga često zaobilaze mnogi zbog navodno komplikovanog načina pripreme. Istina je da ovo jelo može da se spremi za samo 30 minuta, kao što ćemo vam danas i pokazati. Jelo je prešlo dug put od svoje originalne verzije sa ruskog dvora iz 19. veka do svih mogućih varijacija na temu, a danas je ključ u jednostavnosti i brzoj pripremi. To ne znači da na kraju nećete dobiti preukusno jelo i biti apsolutno ponosni na svoje gastro delo, već naprotiv, uživaćete u svakom segmentu njegove pripreme.

Govedina Stroganov – od namirnica do stola

Za pripremu govedine Stroganov potrebne su vam sledeće namirnice: Puter, goveđi file sečen na trakice, morska so, sveže mleveni beli biber, crni i beli luk, šampinjoni, goveđi bujon, senf, pavlaka, peršun, papardela i sveža mirođija.

Priprema je relativno jednostavna i predlažemo vam da sledite sledeće korake: U velikoj šerpi otopite puter na srednjoj temperaturi i u nju polako dodajte govedinu, koju ste pre toga dobro posolili i pobiberili. Govedinu ređajte u jednom sloju, potom dinstajte dok ne dobije zlatnu boju. Kada je govedina gotova, izvadite je iz šerpe. Zatim u šerpu dodajte još putera, crni i beli luk i dinstajte kratko. Umešajte i pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte bujon i senf i sačekajte da proključa kuvajući na srednjoj temperaturi. Sve zajedno kuvajte dok se tečnost ne redukuje u gusti sos i pečurke potpuno ne omekšaju. Dodajte goveđe meso i nastavite da dinstate dok meso ne omekša. Na kraju sipajte pavlaku i peršun.

U međuvremenu, sipajte vodu u veliku posudu, sačekajte da proključa i sipajte papardele, pa ih skuvajte po uputstvu sa pakovanja. U velikoj činiji pomešajte skuvane papardele sa još 30 g putera i začinite solju i biberom. Na to dodajte goveđe meso sa sosom i pospite mirođijom pre serviranja.

Sada kada ste napravili govedinu Stroganov, izneli je pred svoje goste ili ukućane, poslužite blago rashlađenju Haku votku kao aperitiv pre jela. Zatim počnite sa jelom i dopustite da nova runda Haku votke, ali ovog puta razblažene sa kockom leda, prati vaš obrok. Za kraj, nakon obroka, sipajte još jednu čašu Haku votke i lagano je pijuckajte kao dižestiv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu