RAKIJA I HRANA Žolta u potrazi za idealnim parom

Tikveš Žolta rakija od grožđa najpoznatija je i istovremena najpopularnija severnomakedonska lozova rakija, koja se stabilizuje i sazreva u posebno kreiranim hrastovim i bagremovim buradima, pod posebnim uslovima i upravo zbog toga savršenog para treba da traži u nekom od lokalnih specijaliteta Severne Makedonija i juga Srbije

Svaka rakija može da se upari uz veliki broj namirnica i za svaku rakiju može da se da više preporuka hrane kao njenog savršenog pratioca. Ovo jeste univerzalno pravilo i ono može da se upotrebi pri generalizaciji uparivanja rakije i hrane, ali ako želimo da budemo konkretni i potpuno jasni, moramo biti iskreni i priznati da generalizacija u mnogo slučajeva nije potpuno tačna.

Postoje rakije od istog voća, sličnog načina prerade, približnog vremena stabilizacije i odležavanja, bilo odležavanje u inox sudovima ili drvenim buradima, koje se umnogome razlikuju. Ove razlike ih definišu i karakterišu, ali i čine dobrim ili manje dobrim odabirom uz hranu. Primera radi pojedini brendovi rakije od šljive, dunje, kajsije, kruške ili recimo loze, odlično se uparuju uz neku specifičnu hranu, dok drugi ne.

Đavo je u detaljima

Tako recimo odležale rakije od grožđa u drvenim buradima i one koje su se stabilizovale u inox sudovima često znaju da imaju potpuno drugačije karakteristike, što je opet za očekivati. Međutim, nije baš za očekivati da rakije od grožđa odležale u jednoj vrsti drveta znaju da budu dijametralno-suprotne od rakija od grožđa koje su odležavale u buretu načinjenom od druge vrste drveta.

Mnogo detalja utiču na krajnji ukus, miris i aromatske komplekse neke rakije, a samim tim i sa kojom hranom se ona najbolje slaže i sa preporukom ko joj je savršeni gastro par.

U ovom tekstu pokušaćemo da se fokusiramo na jednu rakiju od grožđa, koja je prihvatljive cene za kvalitet koji nudi i prepoznata je kod konzumenata kao interesantna i po mnogo čemu specifična u drvetu odležala rakija – Tikveš Žoltu.

Tikveš Žolti pokušaćemo da pronađemo savršenog para, bar prema mišljenju Spirit Style magazina i predložićemo vam u kojim beogradskim restoranima tog savršenog para spremaju na najauteničniji način, ali i da vam predložimo recept ukoliko savršenog para želite da pripremite u svojoj kuhinji za svoje goste.

Tikveš Žolta lozova rakija

Rakija Žolta je posebno kreirana lozova rakija, čija cena i kvalitet destilata jasno definišu pametnu kupovinu i ono što se naziva najbolje za date novce.Tikveš Žolta rakija od grožđa najpoznatija je i istovremena najpopularnija makedonska lozova rakija, koja se stabilizuje i sazreva u posebno kreiranim hrastovim i bagremovim buradima, pod posebnim uslovima. Na ovaj način, koji je decenijama, ako ne i vekovima usavršavan, dobija se izuzetno gladak, pitak i jedinstven karakter rakija.

Tikveš Žolta lozova rakija zlatno-žute je boje, kristalne bistrine, sa raskošnim aromama hrasta, meda i cimeta, na koje se u pozadini kao sekundarne arome nadovezuju note vanile i putera. Završnica je impresivna, duga i kremasta, voćno slatkasta, u kojoj se mešaju drvo, slatki i začinski tonovi, ali i interesantni aromatski kompleksi koji dugo ostaju u grlu nakon konzumacije.

Zbog svojih karakteristika, ali i podneblja odakle dolazi treba je upariti, odnosno naći joj savršenog para sa nekim tradicionalnim dugo kuvanim delikatesom karakterističnim za Severnu Makedonije ili za neko tradicionalno jelo tipično za jug Srbije. Naš odabir ovog puta bio je gravče na tavče, koji se priprema sa suvim svinjskim mesom i koji, ako se spravlja po autentičnom receptu savršen je par Žolti.

Gravče na tavče na beogradskoj restoranskoj sceni

Savršeni gravče na tavče možete pojesti u nekoliko beogradskih restorana, pre svega onih koji nude tradicionalnu i internacionalnu kuhinju, odnosno onih nekoliko koji su stekli ime i reputaciju zbog svog beskompromisnog načina pripreme hrane od samo najboljih namirnica. U ovim restoranima ovo jelo, bez obzira što se smatra toliko običnim, ostavlja bez daha i naprosto traži da ih opet posetite i naručite ponovo gravče na tavče ili neko od jela sa menija, pitajući se da li će vam i ona ostaviti utisak kao jelo koje ste probali.

A hoće sigurno i upravo ta magija kreiraće vašu lojalnost i vi ćete se opet i opet vraćati fascinirani magijom hrane koju nude, uslugom i preporukama pića koje nude uz hranu koju ste naručili. U jednom od takvih restorana, Tikveš Žolta bila je preporuka rakija koja se pije kao aperitiv i dižestiv uz gravče na tavče, ali i rakija koja može da prati jelo, odnosno da se pije uz obrok.

Kod kuće je najlepše

Ukoliko niste ljubitelj restorana i hranu volite da pripremate kod kuće, za sebe, svoju porodicu ili goste, predlažemo vam da u nekom od trgovinskih lanaca kupite Tikveš Žoltu, kupite potrebne namirnice za gravče na tavče i krenete u avanturu koju ćete krunisati savršenim parom hrane i pića. Predlažemo vam da kada sve završite započnete konzumaciju Tikveš Žoltom, pa jelom gravče na tavče koji ste pripremili i uz koji ćete pijuckati Tikveš Žoltu i na kraju uživate u Tikveš Žolti nakon obroka. Ali krenimo redom.

Za savršeni gravče na tavče potrebne su vam kvalitetne namirnice, koje najbolje da kupite na pijaci i u lokalnoj mesari. Na pijaci kupite kilogram pasulja tetovca, koji je bele boje i izrazito krupnog zrna, kilogram crnog luka i mlevenu blago-ljutu začinsku paprika. Sve namirnice kupite isključivo od proizvođača, odnosno od proverenih prodavaca za koje znate da prodaju namirnice uzgojene na svojim imanjima. Kada je reč o suvom mesu, mi vam predlažemo da kupite butkicu težine od oko kilogram, koja je obavezno odležala u salamuri i koja je sušena prirodnim putem i na pravom drvetu. Ovakva butkica ima izražen ukus, meso joj je konzistentno, a ima i deo kože i masnoće. Upravo aromatski kompleksi koji se kriju u ovakvoj butkici, koju možete kupiti samo u mesarama koje prodaju vrhunske delikatese, učiniće vaš gravče na tavče savršenim. Kada ste kupili sve namirnice, vi ste spremni da kreirate magiju od jela koje se veoma lako spravlja.

Pripremite najbolji gravče na tavče

Za početak potopite pasulj u vodu i ostavite ga da odstoji preko noći. Takav pasulj koristite za pripremu jela. Butkicu stavite u dublju šerpu i kuvajte je sat ipo vremena. Kada je butkica do pola skuvana, izvadite je iz vode, ocedite je od viška masnoće i isecite na sitne komade. Kada je pasulj pripremljen i butkica isečena na sitne komade, isecite na sitno sav crni luk koji ste kupili. Uzmite dublji pleh za pečenje dobro ga namastite i u njega ređajte prvo red luka, red pasulja, red mesa  butkice i tako sve dok imate materijala. Kada ste poređali sastojke, uzmite litru hladne vodu, u kojoj ste dobro promešali 50 grama vrhunske mlevene blago-ljute začinske paprike i sve prelijte ovom smesom paprike i vode. Pleh stavite u zagrejanu rernu na 170 stepeni Celzijusa i pecite tri sata, nepoklapajući pleh.

Nakon tri sata, izvadite pleh iz rerne, sačekajte desetak minuta da se jelo stabilizuje, poslužite ga u plitkim tanjirima, uz domaći beli hleb i rakiju od grožđa Tikveš Žolta i prepustite se gastro-hedonističkom uživanju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu