RAKIJA Koja je najbolja rakija

Koja je najbolja rakija

Voćne rakije su veoma popularne u Srbiji, a razlikuju se po odabiru voća i njegovoj biranoj selekciji, tehnologiji same pripreme proizvodnje, po finesama u  proizvodnji, ali i po načinima odležavanja i sudovima u kojima odležavaju. Saznajte koja je najbolja voćna rakija

Rakija spada u kategoriju jakog alkoholnog pića i proizvodi se destilacijom komine grožđa, prevrelog soka ili nekog drugog voća i najčešće sadrži oko 40 odsto alkohola. Od voća se obično koriste šljive, jabuke, kajsije, grožđe, kruške, dunje, smokve, ali i kupine, maline ili ribizle.

Nje redak slučaj da meša i nekoliko vrsta voća te se dobijaju takozvane voćne rakije. Takođe kada se jedna vrsta rakije pomeša sa raznovrsnim lekovitim biljem, medom, orašastim plodovima dobijaju se rakije poboljšanog ukusa i kvaliteta poput orahovače i medovače. Popularno se jačina izražava u gradima, a za kontrolu se koristi alkohometar.

Rakija se peče u kazanu, a kasnije se pretače u burad i na kraju sipa u flaše. Svaka vrsta rakije i ona od istog voća, ali od različitog proizvođača ima svoju karakterističnu aromu, te njen ukus i dopadljivost zavise od samog procesa proizvodnje. Po pravilu mora da odleži u specijalnim bačvama kako bi dobila svoj pečat i  kvalitet. Ukoliio odleži buradima od hrasta dobija finu žućkastu boju, a ukoliko se drži u bačvi od jasena ostaje bezbojna. Zadnjih godina u Srbiji je primetan rast proizvodnje kvalitetnih buradi za odležavanje rakije, što govori u prilog statističkih podataka da su kvalitetne rakije brzo – rastuća kategorija žestokih alkoholnih pića.

U daljem delu teksta ćemo pokušati da vam predstavimo neke vrste rakija, a koje se smatraju najpoznatijim srpskim rakijama i koje pored svog imena, imaju pridev ekskluzivne. Ove rakije se najviše traže u srpskim ugostiteljskim objektima, ali su sve više viđene kao luksuzni poklon, te kao nezaobilazno piće kada se slave važni događaji. Takođe, ove vrste rakije beleže velik rast prodaje i upravo su one piće za koje se opredeljuju strani turisti pri poseti Srbiji. Ove rakije se povezuju sa našom zemljom i vidan je trud vodećih srpskih destilerija da ih naprave u visokom kvalitetu i upakuju u vrhunsku ambalažu. One imaju i visoku cenu, ali i sve verniju publiku i konzumente.

Rakija od kruške Vilijamovke 

Vilijamovka je vrlo je cenjena rakija koja je  dobila ime po sorti kruške. Zbog procesa proizvodnje poprilično je skupa, jer se koristi isključivo kruška sorte Vilijam koja mora potpuno da bude zrela pošto samo tada sadrži najviše minerala i prirodnog šećera. Ona se najčešće proizvodi u avgustu kada čisti plodovi dosežu svoju zrelost. Viljamovka je bezbojna i bistra i sa izraženim karakterističnim dominantnim mirisom koji potiče isključivo od kruške vilijamovke. Ukus je pun, harmoničan, veoma je pitka i dopadljiva i kada se pije ne sme da „gori“ grlo.

U retkim slučajevima toleriše se bledo žuta boja. Proces proizvodnje traje i do nekoliko nedelja zbog dvostruke destilacije i razblažavanja destilovanom vodom. Viljamovka se čuva isključivo u staklenoj ambalaži  na temperaturi do 15 stepeni Celzijusa.

Rakija od šljive

Ponos Škota je viski, Francuza konjak, Rusa votka, a Srba šljivovica koja je svrstana u red najkvalitetnijih žestokih pića na svetu. Reč je o visokoaromatičnoj rakiji, najčešće punog ukusa, prodornog u silasku, sveže je arome i ponekad blago orašastog mirisa. Doduše, njen ukus i miris variraju u zavisosti od proizvođača, te često sadrži pun i raskošan miris šljive, sa diskretnim tonovima hrasta, sa snažnom voćnom aromom, sa primesama hrastovine i sa slatkastim zavšetkom.

Preporučena temperatura serviranja rakije od šljive je 14 do 16 stepeni Celzijusa.

Rakija od grožđa

Kvalitetna lozovača dobija se destilacijom prevrelog kljuka od grožđa kada se od 100 kilograma kljuka dobija u proseku 15 litara rakije jačine od 50 gradi.

U zavisnisnosi od sorte grožđa njena aroma varira, može da ima izraženo sladunjav ukus do diskretno muskatni. Ukoliko je jačeg ukusa dozvoljeno je razblaživanje s vodom. Preporučena temperatura služenja je od 10 do 12 stepeni Celzijusa.

Rakija od dunje

Nazivaju je kraljicom rakija, jer da bi se proizvelo ovo alkoholno piće  odličnog kvaliteta plodovi se ostavljaju da odstoje do potpunog sazrevanja, a nakon čega kreće višenedeljna proizvodnja.

Prilikom pečenja rakije najčešće se koriste sorte Vranjski dunjac i Leskovačka dunja, jer od ovih sorti se dobija najkvalitetnija rakiju. Dunja je karakteristična po jakoj zlatno žutoj boji, a specifičan, više sladak nego žestok ukus, čini je jednom od najskupljih i najtraženijih rakija kod konzumenata. Nju najčešće piju žene, pošto ima mirisan i nežan ukus.

Rakija od  kajsije

Vrlo popularno i cenjeno žestoko piće koje se dobija procesom fermentacije kljuka koji je dobijen muljanjem ploda kajsije i destilacijom prevrelog kljuka. Za proizvodnju rakije najviše se upotrebljavaju sorte  Kečkemečka ruža, Mađarska najbolja, Krupna rana, Roksana, Novosadska rodna.

Rakija je kristalno bistre boje, miris je pun i nežan, a u ukusu se oseti harmonija ovog voća sa dugim trajanjem. Služi se na sobnoj ili podrumskoj temperaturi.

Rakija od šljive sa dodatom klekom

Poznata i kao narodni lek, ova rakija se dobija dodavanjem bobica kleke u šljivovicu ili ubacivanjem samlevene kleke u proces vrenja šljive. Veoma male količine kleke dovoljne su da izmene strukturu šljivovice, jer ispuštaju aromatična i lekovita dejstva. Dvostrukom destilacijom se prvo dobija gorak ukus koji uzrokuje terpen, a zatim se gorčina gubi i nju zamenjuje prijatna aroma.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Tekila 1800

TEKILA 1800 Anejo

Tekila 1800 Anejo pravi se od agave koja je isključivo stara osam godina i zato ima karakterističan i prefinjen ukus

Tekila don julio anejo

TEKILA Don Julio Anejo

Tekila Don Julio Anejo  mora da odleži više od godinu dana. Zato ima daleko bogatiji ukus u odnosu na druge

Rakija dostojna

RAKIJA Dostojna

Rakija Dostojna destilat je od jabuke, koji odležava tri godine u buradima i zato ima aromu nagorelog hrasta U Srbiji

Gin monkey 47

DŽIN Monkey 47

Džin Monkey 47 izvanredne je kompleksnosti, jer sadrži selekciju 47 biljaka Džin se dobija destilacijom klekinih bobica. One se mešaju

Rakija Pruna Loza

RAKIJA Pruna Loza

Rakija Pruna Loza vrhunski je destilat, koji je odležavao čak šest godina u buradima od nemačkog hrasta S dolaskom toplijeg

Tekila Camino Blanco

TEKILA Camino Blanco

Tekila Camino Blanco se proizvodi isključivo od plave agave koja raste na nadmorskoj visini od 2.000 metara Tekila je dragoceno

VOTKA Beluga Noble

VOTKA Beluga Noble

Votka Beluga Noble se pravi od prirodnih sirovina i ne sadrži genetski modifikovane sastojke Poreklo votke i njenog imena nije

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten. Možda glasniji smeh, duže dane

TEKILA Sauza Gold

Tekila Sauza Gold smatra se pionirskom tekilom i ulaznicom u svet tekile Tekila je piće koje rasplamsava strast. Od nje ključa krv – Podjednako kod

VISKI Dalmore 12

Viski Dalmore 12 je elegantan škotski viski, u kojem dominira ukus šerija pomešan sa suvim voće Viski spada u destilovana alkoholna pića. Nastaje fermentacijom ječma

BRENDI Badel Prima

Brendi Badel Prima je najpoznatije piće fabrike Badel 1862 i kao takav i dalje je popularan kao i pre 40 godina U Jugoslaviji je bilo

RAKIJA Vožd Barrique

Rakija Vožd Barrique je rakija od kajsije, s vrlo izraženim sortnim mirisom Barik je moda ili stil rakije? Mnogi će reći i jedno i drugo.

DŽIN Perun Mint

Džin Perun Mint je šumskog, citrusnog i biljnog ukusa, a zahvaljujući svojoj aromi savršeno se uklapa sa koktelima Nekim ljudima ne prija džin tonik. I