VISKI Podela viskija

Podela viskija

Osnovna podela viskija je na malt i grain. Malt viski se pravi od ječma, dok se grain viski pravi od bilo koje druge žitarice. Ove dve vrste viskija se kombinuju i tako nastaje blended viski.

Zbog svog karakterističnog ukusa, ali i planetarne popularnosti viski je svrstan među pet najpoznatijih alkoholnih pića na svetu. Njegov proces proizvodnje vrlo je složen, a iako se tehnologija modernizovala, standardi prilikom  proizvodnje i danas moraju da se poštuju. Viski se pravi isključivo od žitarica, a njegov destilat mora da odleži u hrastovim buradima. Postoji nekoliko vrsta viskija, a najviše se razlikuju po načinu pravljenja. Osnovno podela viskija je na malt i grain. Malt viski se pravi od ječma, dok se grain viski pravi od bilo koje druge žitarice. Ove dve vrste viskija se kombinuju i tako nastaje blended viski. Najpoznatije vrste viskija kod nas, koje se ujedno i najviše konzumiraju, su viski bourbon i skotch.

 

Viski škotski

Karakterističan je po destilaciji koja se odvija čak tri puta, nakon koje se drži isključivo u hrastovim buradima i trebalo bi da odleži najmanje tri godine i jedan dan. Nijanse pri pravljenju ipak postoje, i zato se deli na  malt, grain i blended.

Malt viski pravi se od ječmenog slada, a destiliše se dva puta u bakarnim kazanima i stari minimum tri godine u buradima od hrastovine. U Škotskoj se prilikom starenja viskija koristi “polovna” burad, najčešće ona u kojima je prethodno sazrevao burbon ili špansko šeri vino. Bačve u kojima je bio burbon izrađene su od američkog belog hrasta, te viski dobija aromu kokosa, crème brûlée i borovine. S druge strane bačve u kojima je stario šeri prave se od evropskog hrasta i tada se dobija aroma suvog voća, karanfilića i oraha.

Karakteristično za ovu vrstu viskija jeste to što može da se proizvodi u više destilerija i tada se naziva Vatted Malt, a ako se pravi samo u jednoj tada se radi o Single Malt viskiju.

Singl malt škotski viski (Scotch single malt whisky) dobija se iz ječmenog slada i karakterističan je po varijacijama u mirisu i ukusu. Njegov kvalitet ne zavisi isključivo od tehnike proizvodnje, jer značajnu ulogu ima i lokacija gde se proizvodi. Tipičan predstavnik ovog stila je viski Cragganmo star 12 godina.

Grain viski prizvodi se od različitih vrsta žitarica, a koriste se one sa većim, ali i one sa manjim sadržajem slada. Jačeg je ukusa i sadrži viši procenat alkohola, pa se iz tog razloga retko flašira samostalno i pretežno se koristi za dobijanje blendova. Cameron Brig je tipičan škotski grain viski i potiče iz najstarije i najveće škotske destilerije Cameronbridge. Na srpskom tržistu grain viskija skoro i da nema, ako se izuzme Nikka Coffey Grain koji se proizvodi u Japanu i po karakteristikama je zapravo blended.

Skotch blended odnosno mešani škotski viski najpopularniji je i najkomercijalniji viski na svetu. Najpoznatiji brendovi su Johnnie Walker, Ballantine’s i Chivas Regal. Dobija se mešanjem grain i malta koji moraju da odleže u hrastovim bačvama minimum tri godine i jedan dan. Na njegovoj etiketi je uvek naznačena godinu najmlađe mešavine koju sadrži.

 

Viski irski

Za ovu vrstu ili ovaj stil pravljenja viskija se vezuje pitkost i mekoća, te određena doza elegancije. Irski viski, kao i škotski viski mora da odležava u bačvama prilikom zrenja.

Single pot still često se definiše kao podvrsta irskog viskija i smatra se autentičnim irskim viskijem. Iako se u Irskoj proizvode malt i grain, karakteristična proizvodnja za ovo podneblje jeste single pot irish whiskey. Specifičan je po tome što se destiluje tri puta, a prilikom fermentacije se koristi mešavina ječmenog slada i nesladovanog ječma. Ova proizvodnja datira još od devetog veka, kada je britanska Kruna uvela visoki porez na ječmeni slad. Kako bi nadmudrili Britance, Irci su se dosetili da pored ječmenog slada za destilaciju koriste i nesladovani ječam. Viski ima prepoznatljivu uljanu teksturu sa svežom i pikantnom završnicom. Predstavnici stila su Redbreast i Green Spot. Inače ovaj stil čini bitnu komponentu u najpopularnijim irskim blendovima, a Jameson je glavni sinonim za ovaj stil ili tip viskija.

 

Viski američki

Burbon (Bourbon), najpoznatija vrsta američkog viskija  mora da se proizvede u SAD i da sadrži  minimum 51 odsto kukuruza. Njegovo starenje se odvija minimum dve godine u novim zagaravljenim hrastovim bačvama. Ima specifičan ukus, kukuruz mu daje sladak miris, punoću i finu puterastu teksturu, od raži dobija kiselost i aromu začina, a pšenica mu daje slast i mekoću. Najpoznatiji burboni su Jim Beam, Woodford Reserve, Wild Turkey, Maker’s Mark, Four Roses.

Rye whiskey ili viski koji se proizvodi samo od raži vrlo je cenjen kod potrošača i konzumenata. Proizvodi se od minimum 51 odsto raži, manje je sladak u odnosu na burbon i ima intenzivne arome začina. Među poznatim raženim viskijima su Pikesville i High West.

Tennessee whiskey, odnosno viski poznat kao viski proizveden u Tenesiju ima karakteristike i način proizvodnje kao burbon, ali se razlikuje po finesama u proizvodnji i može se definisati kao podstil burbona, jer se nakon destilacije filtrira kroz sloj javorovog ćumura. Zahvaljujući tome destilat dobija posebnu mekoću i nežnu aromu gareži. Predstavnici ovog stila su Jack Daniel’s i George Dickel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu