VISKI Ponuda viskija u Srbiji

Ponuda viskija u Srbiji

Bez obzira što se Srbija ne može pohvaliti zavidnim standardom i kupovnom moći njenih građana, ponuda vrhunskih viskija u našoj zemlji je odlična

Kada je u pitanju viski uvek je vreme za kvalitetan, makar posezanje za njim bilo i bez povoda. Šalu na stranu, no ukoliko ste u prilici, bilo da ste ponuđeni ili se nađete u situaciji da ste u mogućnosti da popijete kvalitetan viski – nemojte ga odbiti. A kako znati da je neki viski premium brend i da ga ne odbijate, ukoliko niste poznavaoc viskija. Ljubitelji ovog žestokog alkoholnog pića složili su se u tome da najbolje serije viskija uvek dolaze u neverovatno luksuznoj ambalaži. Zbog kvalitentog ukusa, mirisa, arome i ambalaže, “viskiljupci” ne žale novac da bi priuštili piće koje oplemenjuje svet. Verovali ili ne, ali u njegovu čast napisana je knjiga “101 Whiskies to Try Before You Die”, autora Iana Buktona koji čitaoce na interesantan i duhovit način edukuje o viskiju.

Ipak, ukoliko u nabavku ili u restoran krenete bez predznanja, lako se može dogoditi da se izgubite u odabiru. Zato smo istražili koje vrste visoko-kvalitenih i premium viskija mogu da se nađu na domaćem tržištu, odnosno u trgovinskim lancima, specijalizovanim prodavnicama, online prodavnicama i u ugostiteljskim objektima.

Viski Single malt Balvenie Triple Cask

Među srpskim konzumentima ovog žestokog alkoholnog pića, jedan od najtraženijih i najomiljenijih viskija je single malt Balvenie Triple Cask, viski starosti 25 godina, a proizvodi se u istoimenoj destileriji u Škotskoj. Ima boju svetlog ćilibara, a kada se prinese nosu dominira aroma hrasta, anisa, meda i jabuke. U ustima se oseti ukus slatkih kokica sa maslacem, uz primese raženog hleba, hrskave jabuke i bobičastog voća. Začini i tamni šećer zaokružuju aromu. Tajna njegove prefinjenosti leži u specifičnoj proizvodnji, jer se za tu priliku specijalno kombinuju oloroso šeri “first-fill” buradi i “refill” burbon bačve belog hrasta. Stoga ne treba da čudi što je reč o vrhunskom destilatu, koji se pije čist, a cena mi je u specijalizovanim prodavnicama oko 80.000 dinara.

Viski The Macallan Estate

Još jedan vrlo atraktivan viski u domaćem džet-set svetu je i The Macallan Estate koji sadrži 43 odsto alkohola. Veoma elegantno piće koje se destiluje samo jedne nedelje u godini i pravi se isključivo od ječma koji je uzgajan na imanju škotske destilerije The Macallan – Ester Elchie .  Proizvodnja mu je ograničena, a prepoznatljiv je po tamno zlatnoj boji. Impresivnog je mirisa i toplih aroma cimeta, drveta, narandžinog ulja, banana, karamele i slatkog limuna. U ukusu dominiraju suvi hrastovi tonovi upareni sa aromama kandiranih grožđica, svežih smokava i citrusnim prelivom. Sazreva u buradima od američkog hrasta, a pije se bez ikakvih dodataka. Njegova cena je u trgovinskim lancima oko 40.000 dinara.

Viski The Macallan Rare Cask 2018 Batch

Iz iste destilerije stiže i graciozni The Macallan Rare Cask 2018 Batch.  Kao i ostali viskiji, poprilično je jak i sadrži 43 odsto alkohola, a proizvodi se u škotskoj regiji Speiside gde isključivo sazreva u buradima u kojima je odležavao šeri. Prefinjene je mahagoni boje i karakteriše ga miris koji u početku ima note vanilije, a zatim se kao sekundarni pojavljuju i mirisi  jabuke, limuna i narandže. Prilikom ispijanja na nepcu se oseti hrast, vanila i čokolada sa primesom citrusa. Pije se čist,a cena mi je oko 45.000 dinara u bolje snabdevenim trgovinskim lancima.

Viski Special single malt  The Macallan Rare Cask Black

Poznavaoci viskija, i to oni koji ozbiljno vladaju ovom temom, kažu da “svaku paru” vredi i The Macallan Rare Cask Black, koji spada u kategoriju specijalnih single malt viskija, a interesantan podatak je da je prvobitno bio namenjen iskljuivo za Duty-Free trgovinu. Pridev Black ili crni kod ovog viskija se povezuju s “paljenjem“ ili “tostiranjem“ bačvi pre punjenja i zato je destilat specifično tamnije boje. Intenzivno miriše na šeri, a oseti se i blaga zadimljenost, suvo voće, pečene jabuke, hrast i začini. Kod ukusa dominira šeri sa suvim voćem i čokoladom. Cena mu je oko 65.000 dinara, a može se pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama spirita.

Viski Glenfarclas – najskuplji viski na tržištu Srbije

Verovali ili ne, iako ga redovno uvoze trenutno ga na domaćem tržištu nema jer je najskuplji viski na našem tržištu rasprodat. Po ovoj činjenici može se zaključiti da je reč o viskiju vrhunskog kvaliteta. Njegovo ime govori samo za sebe – Glenfarclas, star 40 godina i sadrži 43 odsto alkohola. Glenfarclas je tamno jantarne je boje, miriše na stari dugo odležali šeri, čokoladu, grožđice i suve šljive. U završnici se osete i blage note mente, sladića i borove smole. Takođe, bolji senzoričari tvrde da se kao tercijarne arome osete i pupoljak crne ribizle, džem od kupina, kafa, dimljena šunka i prepečen hleb. Vrlo je izbalansiranog ukusa u kom dominira hrastovima, koja podseća na umak od crnog bibera. Prilikom ispijanja u ustima daje trag raznih vrsta čokolada i kompleksnih likera. U završnici ima svežu i čistu notu pomorandži. Cena je oko 110.000 dinara I može se pronaći u specijalizovanim prodavnicama spirita I luksuzne robe.

Viski Glenfiddich Grand Cru

Ukoliko ste zakasnili s kupovinom pomenutog viskija na tržištu je u prodaji Glenfiddich Grand Cru star 23 godine. Ovaj dvadesetogodišnjak odležao je u bačvama američkog i evropskog hrasta, da bi nakon toga šest meseci sazrevao u buradima francuskog hrasta, koja su dizajnirana za odležavanje vrhunskih selekcija belih vina i šampanjaca. Miriše na jabuke, pečeni hleb i citrus, dok se na ukusu oseti mešavina vanila i jabuke, s primesama arome sveže pečenog hleba. Njegova cena je oko 40.000 dinara i dostupan je u specijalizovanim prodavnicama spirita, ali ga ima i u dobro snabdevenim trgovinskim lancima.

Viski The Macallan 18Y Triple Cask

Ljubitelju viskija su mišljenja kako je i viski The Macallan 18Y Triple Cask vredan pažnje i da spade u delikatese na našem tržištu. Karakteriše ga zlatna boja, prijatnog je cvetnog mirisa koji prate note lagane citrusne svežine i pečenog kestenja. U pozadini se oseti vrlo prijatna slatkoća karamele. Ovaj viski je bogatog ukusa, u kom dominiraju vanila i tamna čokolada, a prati ga ukus pečenog kokosa i arome đumbira. Dostupan je u trgovinskim lancima i specijalizovanim prodavnicama za spirite. Cena mu se kreće oko 45.000 dinara.

Viski Chivas Regal 25

Ljubitelji blendida, mogu da uživaju u čarima viskija Chivas Regal starog 25 godina. Chivas Regal je vrlo popularan viski na srpskom tržištu i čest je na stolovima konzumenata u Srbiji, pre svega onih koji znaju da cene kvalitet ovog viskija.  U mirisu se oseti mešavina svežih pomorandži, oraha i marcipana. Karakterističan je po kremastom i mekanom ukusu, u kom dominiraju kora narandže, ali i fini sveže ceđeni sok od pomorandže, zatim breskva i mlečna čokolade. Najbolje ga je piti na sobnoj temperature. Kod nas na tržištu staje oko 45.000 dinara i dostupan je u bolje snabdevenim trgovinskim lancima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu