VISKI Kokteli sa viskijem

Koktel sa viskijem

Kokteli koji se prave s viskijem imaju posebnu aromu i harmoniju ukusa, često su blago sladunjavi, ali s druge strane i oštri, pa čak i kiselkasti

Viski se uglavnom povezuje s uspešnim i moćnim ljudima, koji imaju su ugledni posao, obavijeni su velom tajnovitosti i visokog su društvenog statusa. Ispijanje ovog pića postalo je stvar prestiža i zato ne treba da čudi što je upravo viski najpopularnije piće na svetu, te interesantno piće za svaku priliku, ali i svaku kombinaciju.

Viski čist ili u koktelu

Većina ljubitelja viskija reći će kako se ovo žestoko alkoholno piće konzumira čisto, odnosno bez leda i soda vode, i donekle su u pravu. Postoji niz pravila koja bi trebalo ispoštovati prilikom konzumacije viskija. Osnovni postulat nalaže da single malt viski ne pije sa ledom, dok u viskije sa aromom dima i visokim procentom malta može da se doda nekoliko kapi obične vode ili manja kocka leda. Irski viski pije se sa vodom u razmeri 1 na 1, malt viski se servira čist, dok se blended scotch i američki viski serviraju sa ledom. Scotch može da se kombinuje sa limunom, dok je američki viski idealna klasična baza u koktelima. S obzirom na to da je burbon veoma popularano piće, ne treba da čudi ni to što su kokteli od viskija postali ikone barova i spadaju u barske klasike.

Viski u koktelu

Najpopularniji kokteli na bazi viskija su Manhattan, Old-Fashioned i Whiskey Sour, jer imaju najviše obožavaoca širom sveta. Ovi kokteli, ali i ostali se mahom spravljaju s burbonom, mada nije pogrešno koristiti kanadski ili škotski viski. Zapravo, viski je generalno veoma zahvalno piće zbog svojih svestranih i raznolikih aroma koje se dobijaju iz žitarica, ali i zbog skladne kompozicije ukusa i mirisa. To je razlog što su ga barmeni širom sveta svrstali u najpopularnije destilate prilikom mućkanja mikseva i koktela. Viski u spretnim rukama ugostitelja postaje melem za oči i dušu. Kokteli na bazi viskija imaju ogromnu popularnost širom sveta, a tome u prilog ide i podatak kako se na hiljade raznih vrsta koktela i mikseva upravo pravi sa raznim stilovima viskija. Inače, ovo žestoko alkoholno piće je dosta jako, te njegova jačina ne prija svakom i zato se mnogo lakše konzumira u koktelima, ali i miksevima. Mlađa populacija širom sveta obožava koktele i to one kada se viski meša s kafom, mlekom, pivom, kakaom, vinom i naravno s koka-kolom. Kokteli koji se prave s viskijem imaju posebnu aromu i harmoniju ukusa često su blago sladunjavi, ali s druge strane i oštri, pa čak i kiselkasti. Pravi kokteli po pravilu su poprilično skupi i njihovim ispijanjem se takođe prikazuje prestiž u društu.

Viski koktele vole dame

S druge strane obožavaju ga i dame jer kada je razblažen mnogo lakše ga podnose, a pošto je reč o često premium žestokom alkoholnom piću nakon ispijanja i po nekoliko koktela, sutradan nema onih uobičajenih mučnina i mamurluka. Oni dižu i raspoloženje, a s obzirom na to da ovaj destilat ne goji obožavaju ga i osobe koje vežbaju ili vode računa o liniji. Pomažu i pri podizanju statusa raznih svečanosti i žurki, jer pružaju rafiniranu notu prefinjenosti i glamura. Viski može sa se kombinuje sa mnoštvom sastojaka, a time se omekšava njegov robusni ukus, ali ga i dalje čini originalnim.

Viski u najpopularnijim koktelima

Inače, kokteli pomešani s viskijem nisu novost niti pomodarstvo, jedan od najstarijih, koktel New York sour, smućkan je od viskija davne 1870. godine u Čikagu. Njegova osnovna sastojala se od viskija i limuna, sve dok jedan njujorški barmen u tu mešavinu nije dodao francuski bordo. I naravno, nije pogrešio, jer su limunova kiselost i oštrina viskija izvukli aromu voća iz vina te je ukus bio mnogo prijatniji od prvobitne verzije. Tada se dogodila svojevrsna revolucija u pripremi koktela kada su i ostali barmeni  počeli da puštaju mašti na volju. Ubrzo je svetlost dana ugledao i Rob Roy koktel. Inspirisani istoimenim junakom na Brodveju je 1894. godine premijerno izvedena opereta, a iste godine je napravljen i koktel Rob Roy za kojeg se pretpostavlja da je napravljen u jednom hotelu blizu pozorišta. Da bi se “smućkao” potrebno je pomešati 60 mililitara skoč viskija Glen Moray, 30 mililitara vermuta i 12-14 kapi pelinkovca.

Iako je svaki koktel koji se spravlja sa viskijem dobar i svaki ima svoju vernu publiku, jedan miks se posebno istakao i stekao je planetarnu popularnost. Reč je o mešavini viskija i koka kole. Iako ima minimalne sastojke, mnogi ne znaju kako se pravilno oni mešaju. U klasičnom receptu proporcije su jednostavne 1 na 1, međutim prema originalnoj recepturi u čašu se sipa 150 ml koka kole i 50 ml Jack Daniel’s viskija, a ko voli može da doda led i limun. Smatra se da je ovaj miks nastao u Americi, a veliku popularnost u Evropi je stekao zahvaljujući Bitlsima koji su ga pili na svojim turnejama. Osim toga, koktel je atraktivan ne samo zbog svog neobičnog ukusa, već i zbog činjenice da se pravi vrlo jednostavno, meša se svega nekoliko sekundi i pogodan je za priremu kod kuće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu