BARMENS Kako poslužiti koktel

barmeni, spiriti, kokteli

Jedan od lidera u HoReCa edukaciji barmena i predsednik udruženja BarmeNS Ranko Spasojević, koji je iznedrio na stotine odličnih barmena, kaže da je edukacija veoma bitna jer se praktično svakodnevno menjaju navike konzumenata i stalno se na tržištu pojavljuju nova pića

 

Srbi tradicionalno vole da popiju rakiju i kada se ona poruči u nekoj kafani konobari odnosno šankeri smatraju da su rešili problem iznošenjem čašice rakije pred gosta. Međutim, da li je baš tako otkriće nam Ranko Spasojević?

Današnji domaći i strani konzumenti, posebno žestokih pića i koktela sve su zahtevniji, a naročito kada je reč o uparivanju hrane i alkohola.

Koktel bez improvizacije

Takođe, zaljubljenici u noćne izlaske najviše vole da se opuste uz neko ekskluzivno piće poput vrhunske domaće rakije, konjaka, viskija, vodke, tekile ili recimo dobro spravljenog koktela. Takve goste, posebno one mlađe teško je prevariti, jer imaju Google i uz pomoć njega lako nađu originalnu recepturu koktela ili opis željenog spirita, a koja podrazumeva i recenziju, te način posluživanja.

Upravo zbog toga ne sme da bude improvizacije i prevare, jer svaki barmen mora da zna na koji način i sa kojim sastojcima se spravlja neki koktel i u kojoj vrsti čaša se servira, ali i kako i na koji način se generalno poslužuju spiriti. U slučaju da gost naruči rakiju, konobar mora da zna iz koje zemlje dolazi, kakve je arome i ukusa, koliki je procenat alkohola i ko je proizvođač. Zadatak konobara je da svojom pričom animira goste i da ih podstakne da ponovo dođu u lokal.

Koktel traži znanje

Zato barmenska, ali ni konobarska struka nije ni malo jednostavna. Reč je o zanimanju u kojem je potrebno mnogo znanja i iskustva i samo na taj način oni mogu da postanu cenjeni i kvalitetni u svom poslu.

Jedan od lidera u HoReCa edukaciji barmena i predsednik udruženja BarmeNS Ranko Spasojević, koji je iznedrio na stotine odličnih barmen, kaže da je edukacija veoma bitna jer se praktično svakodnevno menjaju navike konzumenata i stalno se na tržištu pojavljuju nova pića. Naš sagovornik je davne 1991. godine konobarisao, ali se nakon odslužene vojske zaposlio u građevinskoj struci.

Koktel i BarmeNS

Ubrzo shvata da taj posao nije za njega, te se vraća svojoj prvoj ljubavi ugostiteljstvu. Tada počinje da se interesuje za koktele i barmenski posao, te u Beogradu završava kurs. Kasnije postaje osnivač i predavač u Udruženju novosadskih barmena.

– Klasična ustanova za barmene ne postoji, ono što đaci uče u srednjim ugostiteljskim školama potpuno je staromodno i više se nigde u svetu ne primenjuje. Kada kao svršeni konobari izađu iz škole, oni uglavnom nemaju ni znanja, a ni iskustva kakvo se danas zahteva i onda automatski postaju transportni radnici koji prenose hranu i piće od šanka do stola – objašnjava Spasojević.

Kao primer navodi da postoje školska takmičenja na kojima se pripremaju i kokteli, ali problem nastaje u momentu kada učenik ne sme da proba ono što su napravio, jer sadrži alkohol. Koktele popiju profesori koji se zapravo preko đaka nadmeću.

Koktel može da napravi samo iskusan barmen

Odatle je i krenula ideja o edukaciji, a prvo što u udruženju naglašavaju jeste da barmen osim što treba da bude uredan, nasmejan i uvek raspoložen, mora da poznaje sve karakteristike svih spirita.

– S obzirom na to da u ugostiteljske objekte dolaze ljudi različitih tipova ličnosti barmen se prilagođava svakoj situaciji, jer ipak je reč o mestima gde se toči alkohol. On u svakom trenutku treba da je spreman da gostima prepouči nešto iz karte pića, a to će najbolje uraditi ukoliko je potkovan znanjem. Primera radi, ako barmen primeti da je u bar ušao neraspoložen čovek, potrudiće se na suptilan način da mu popravi raspoloženje odnosno da kroz razgovor sa njim sazna koje bi mu piće najviše godilo – navodi sagovornik i dodaje da se sve ovo najbolje uči kroz konstantnu edukaciju i praksu.

Koktel za neodlučnog gosta

U situacijama kada je gost neodlučan i ne zna šta bi popio na konobaru odnosno barmenu je da ga proceni i na osnovu toga da preporuči žestoko piće, koktel ili nešto treće.

– Ko ima jaku volju i ljubav prema ovom poslu može lako da ovlada materijom, da brzo shvati koja pića se sipaju u čase sa nogicom, a koja ne, da nauči da pravi koktele i da zna njihovu istoriju. Barmen mora da zna i istoriju svog grada i njegove znamenitosti – naglašava Ranko Spasojević i dodaje da smo sigurno primetili, da kada odemo u inostranstvo, da će nas prvo konobar ili barmen uputiti na značajna mesta ili lokalne pijace. Ugostiteljski radnici su prvi na “udaru” turista i zato i mi želimo da u Srbiji ovo zanimanje stavimo na viši nivo, posebno za barmene koji rade u užem centru grada.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Tekila Olmeca Altos Reposado

Tekila Olmeca Altos Reposado

Tekila Olmeca Altos Reposado pravi se autentičnim tradicionalnim metodama, a dolazi iz srca meksičkog Los Altosa Drevni stanovnici današnjeg Meksika,

DŽIN BOMBAY SAPPHIRE

DŽIN BOMBAY SAPPHIRE

Džin Bombay Sapphire – London Dry Gin pruža lagane note svežih citrusa i zato je odličan u koktelima Džin je

nikka viski

VISKI Nikka from the Barrel

Decembar je mesec slava, mesec kada svodimo račune i planiramo iduću godinu, prvi mesec zime, ali i mesec kojim završavamo jednu i ulazimo u drugu godinu. Takođe, decembar je i mesec kada čekamo Novu godinu, te mesec koji svi smatramo na neki način posebnim i uzvišenim.

Tekila Camino Blanco

TEKILA Camino Blanco

Tekila Camino Blanco se proizvodi isključivo od plave agave koja raste na nadmorskoj visini od 2.000 metara Tekila je dragoceno

ninoslav nikicevic

RAKIJA Kako se ocenjuje rakija

U senzorici, čovek se javlja kao “merni instrument”. On mora biti školovan i sposoban da svoj lični ukus potpuno apstrahuje, a svoja čula koristi potpuno nezavisno.

vinjak benišek veselinović

VINJAK I Srbija ima svoj konjak

Baš kao i konjak Martell, koji ima intenzivan ali harmoničan i lepo balansiran ukus sa nagoveštajima voća i drveta, tako i vinjak Special ima svoj aromatični pečat podneblja iz kojeg dolazi.

RAKIJA Viljamovka Takovo

RAKIJA Viljamovka Takovo

Rakija Viljamovka Takovo savršena je za zimske dane Rakija Viljamovka Takovo dobar je i aperitiv, jer otvara apetit Rakiju nazivaju

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten. Možda glasniji smeh, duže dane

TEKILA Sauza Gold

Tekila Sauza Gold smatra se pionirskom tekilom i ulaznicom u svet tekile Tekila je piće koje rasplamsava strast. Od nje ključa krv – Podjednako kod

VISKI Dalmore 12

Viski Dalmore 12 je elegantan škotski viski, u kojem dominira ukus šerija pomešan sa suvim voće Viski spada u destilovana alkoholna pića. Nastaje fermentacijom ječma

BRENDI Badel Prima

Brendi Badel Prima je najpoznatije piće fabrike Badel 1862 i kao takav i dalje je popularan kao i pre 40 godina U Jugoslaviji je bilo

RAKIJA Vožd Barrique

Rakija Vožd Barrique je rakija od kajsije, s vrlo izraženim sortnim mirisom Barik je moda ili stil rakije? Mnogi će reći i jedno i drugo.

DŽIN Perun Mint

Džin Perun Mint je šumskog, citrusnog i biljnog ukusa, a zahvaljujući svojoj aromi savršeno se uklapa sa koktelima Nekim ljudima ne prija džin tonik. I