VISKI i cigara

viski i cigare

Izbor viskija i nekog od duvanskih proizvoda je individualna stvar, ali sveto pravilo glasi da se sa viskijem nikada ne puše konvencionalne cigarete

Čuvena rečenica koja je ušla u anale, a koju je izgovorila diva iz starog Holivuda Ava Gardner glasi – “Želim da živim 150 godina, ali tog dana kada umirem, neka to bude s čašom viskija u jednoj i cigarom u drugoj ruci”.

Verujemo, da se s ovom izjavom slažu hedonisti i poštovaoci viskija širom sveta, jer oni znaju kako se uživa u snažnom premium piću koje se podjednako dobro kombinuje sa cigarama, kao uostalom i konjak i rum.

Izbor viskija i nekog od duvanskih proizvoda je individualna stvar, ali sveto pravilo glasi da se sa viskijem nikada ne puše konvencionalne cigarete.  Ipak da bi užitak bio potpun treba poštovati određena pravila prilikom izbora “zlatnog para”.

Ukoliko ste ljubitelj single malt viskija koji najčešće ima bogat voćno – cvetni ukus idealno bi bilo da uz njega zapalite jaku kubansku cigaru, koju karakteriše jak i gorkast ukus sa savršenom mirisnom aromom.

Viski singl malt i cigara

Single malt viski Dalmore Cigar Malt Reservem odlično se uparuje s kubanskim tompusom. Reč je o vrlo cenjenom viskiju koji se priprema na karakterističan način. Majstor blender Richard Paterson prilikom spravljanja ovog viskija pažljivo izabere stare burbonske bačve napravljene od američkog belog hrasta i u njih  sipa 30 odsto destilata koji tu sazreva, dok se preostalih 70 odsto destilata puni u trideset godina staru burad Matusalem Oloroso šeri. Kasnije se destilati spajaju i sazrevaju u bačvama od barik vina „Premier Cru Cabernet Sauvignon“. Viski ima dominatne šeri note i odlično se uparuje sa robusnim kubanskim cigarama koji ima jak i gorak ukus. Ukoliko niste ljubitelj gorkog ukusa nećete pogrešiti ako zapalite tamnije cigare koji imaju blaži i slađi ukus.

Viski blended  i cigara

Blended viski, odnosno mešani viskiji najbolje  se slaže sa duvanom gajenim u Dominikanskoj Republici . Reč je o specifičnoj vrsti viskija koji ima veoma izražen buke, ali i odličnu aromu koja dolazi do izražaja upravo u kombinaciji s dominikanskim cigarama, koje se prave mešavinom različitih sorti duvana.

Ukoliko pijete Johnnie Walker Blue Label blend koji ima savršenu kombinacije retkih single malt (ječmenih) i grain (žitnih) viskija, odaberite i cigaru koja može da stane “rame uz rame” sa ovom vrhunskom kreacijom. Pepoznatljiv je po tome što koketira između svežine i zrelosti, a već pri prvom gutljaju uočava se eksplozija ukusa koja evocira na arome lešnika, ruže, meda i narandže. Oni iskusniji poznavaoci viskija će osetiti i nagoveštaj dima, čokolade, kubanske cigare i kompota od jabuka. Naknadni ukus u ustima daje izuzetno dugu aromu koja podseća na pčelinji vosak. Sa njim se savršeno slaže cigara Torpedo Montecristo No. 2, svojevrsno umetničko delo koje ima besprekoran zlatno braon i svilen connecticut omot. Ovaj omotač dodaje divnu slatkoću zbog blagog uparivanja kubanskog semena, dominikanskog veziva i lista punila.

Viski irski i cigara

Čiji je viski izum ni dan danas nije baš najjasnije, a polemika se vodi i o tome da li se sa cigarama bolje slaže škotski ili irski viski. Smatra se da je ukus irskog viskija čistiji u odnosu na mnoge škotske brendove. Ono oko čega su se svi složili jeste da se irski viski slaže sa cigarama jakog ukusa i mirisa, dok se škotski slaže uz manje aromatične cigare.

Jameson je najupečatljiviji klasik irskih viskija, veoma je prefinjen i raznovrstan i ima izrazito pun cvetni i začinski miris, uz slatke note drveta. Ukus je pun i voćni sa laganim notama vanila krema. Završnica je srednje dužine sa slatkim notama začina i meda. Uz njega paše cigara Trinidad koja ima plemeniti ukus. Ova elegantna cigara vrlo je aromatična, a u ustima se osete arome zemlje, kedra i sandalovine. U kombinaciji sa viskijem pruža ukus drvenastih začina pomešanih sa kafom u dubokom i snažnom dimu.

Viski škotski i cigara

Ukoliko ste ljubitelj škotskog viskija Ballantine’s kojeg proizvodi Pernod Ricard u Dumbartonu preporuka je da popijete Ballantine’s Finest koji ima odlično uravnotežen i suptilan ukus mlečne čokolade, crvene jabuke i vanile. Mekog je tela i slatkog i složenog karaktera, dok u završnici daje svež, cvetni i zaobljeni sjaj. Uz njega odlično ide Cohiba Behike BHK 56 cigara, koja se pravi od listova sunčanog duvanskog bilja Medio Tiempo što joj pruža glatki i kremasti ukus.

Viski burbon i cigara

Ako volite burbon, preporuka je da pijete Bulleit Bourbon, koji ima  snažan i gladak miris hrasta i bogate arome vanile, karamele i narandže, a koje uključuju i smeli ukus raži. Sa njim se odlično slaže Romeo y Julieta Churchills cigara. Ovo je veoma jaka cigara, koja ima snažan, ali istovremeno gladak ukus. Romeo y Julieta Churchills cigara ima minimalnu preporučenu starost od najmanje tri godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu