SARMA Kraljica jela na svečarskom stolu

Pre sarme gostima poslužite dugo odležali i kompleksni malt viski, koji će svojim dimno-tresetno-slanim notama napraviti sjajan uvod u sjajno jelo i prosto tražiti zalogaj sarme, suvog mesa i domaćih kobasica kao logičan nastavak koji je on kao aperitiv postavio i kakav je uvodno-gastronomski put trasirao

Sarma je ponos domaće kuhinje i jelo koje se naziva „Kraljica jela“. Ovaj naziv nije dobila bez razloga, jer sarma zaista jeste vrhunac kuvanih jela, ali i jelo koje može da stane rame uz rame sa vrhunskim jelima i pečenjima. Ona je jednostavna, ali vrlo komleksna. Njena priprema nije komplikovana, ali će vam svaka domaćica, domaćin, kuvar ili kuvarica reći da je za pripremu sarme potrebno iskustvo u kuhinji, decenijsko znanje i poneki tajni začin.

Međutim, da li je to baš tako? Ako nas pitate i jeste i nije, odnosno za pravljenje najbolje sarme postoje pravila koje treba ispoštovati, potrebno je iskustvo, nesporno je da je potrebno i znanje, pre svega zbog sitnih finesa, ali za pripremu vrhunske sarme potreban je pre svega vrhunski „materijal“ od kog ćete spraviti ovo jelo. Kada sve ovo pomešamo i dobro zakuvamo, pred goste iznećete jelo kojim samo možete da se dičite.

Nije svejedno

Kao što smo već napomenuli, za vrhunsku sarmu potrebne su vrhunske namirnice. Možda mnogi misle da je manje važno kakav kupus birate, kakvo meso kupujete, kakav pirinač dodajete, kojom mlevenom paprikom začinjavate, kojim suvim mesom, slaninom i kobasicama oplemenjujete vašu sarmu, ali sve je to važno. Takođe, jako je važno koliko dugo kuvate sarmu, u kojoj i kakvoj posudi – šerpi ili loncu, te koliko vode dodajete.

Zato krenimo redom, kupimo sve potrebno i počnimo sa pripremom sarme.

Najbolje namirnice za najbolju sarmu

Namirnice za pripremu sarme ne mogu se kupiti na jednom mestu i potrebno je izdvojiti vreme za njihovu nabavku. Suvo meso i to isključivo rebra, koja su odležala u salamuri i koja su dimljena na prirodnom dimu, možete kupiti samo u proverenim mesarama, koje rade sve na tradicionalan način i kojih je danas malo. Ako znate takvu mesaru, to vam je prava adresa. Ukoliko pak ne znate za takvu mesaru, raspitajte se kod prijatelja ili poznanika ili prosto pitajte Google i čitajte predložene recenzije. Suvu slaninu, takođe odstojalu u salamuri i sušenu na prirodnom dimu, kupite u mesari u kojoj kupujete suva rebra.

Tvrđe domaće sušene kobasice, koje moraju biti pikantne, kupite od proverenih proizvođača i budite bez kompromisa kada je u pitanju njihov kvalitet. Mleveno meso možete kupiti u bilo kojoj mesari, jer danas svi zamrzavaju meso i nema tu neke razlike od mesare do mesare. Naš predlog je da kupite isključivo svinjsko mleveno meso i to od plećke.

Što se tiče kupusa, njega je najbolje kupiti na pijaci od proverenih proizvođača. Na pijaci kupite i svinjsku mast i mlevenu začinsku crvenu papriku, dok pirinač kupite isključivo kočanski-to je onaj pirinač, za one koji ne znaju, koji je manjeg i oblog zrna i koji prilikom kuvanja jako omekša, odnosno dobije oblik i strukturu kao da će se svakog časa raspasti.

Krenimo sa pripremom najbolje sarme

O tačnoj količini namirnica ovog puta nećemo pisati, jer ona podrazumeva za koliko osoba i za koliko dana se pravi sarma, već ćemo akcenat staviti na samu pripremu.

Za početak na puno svinjske masti ispržite ne previše crnog luka. Kada je luk omekšao, dodajte mleveno meso i pržite ga dok sva voda ne ispari i dok ne počne da se „hvata“ za tiganj. Kada je meso isprženo, dodajte mlevenu začinsku papriku, so, šareni biber, pirinač i sitno na kockice seckanu suvu slaninu i uz stalno mešanje pržite još tri minuta.

Kada je smesa za sarmu gotova, sklonite je sa ringle i sačekajte da se ohladi. Ohlađenu smesu zavijajte u veće listove kiselog kupusa i ređajte u širu i dublju šerpu. Između sarmi stavljajte suva rebra isečena na veće pravougaonike i kobasice sečene na pet do sedam santimetara dužine, koje ste pre toga dobro oprali u hladnoj vodi. Kada ste sve poređali, nalijte vodom koja preliva sarme oko tri santimetara, poklopite i stavite u rernu.

Rerna svo vreme mora da bude zagrejana na 180 stepeni Celzijusa i sarmu kuvajte tačno tri sata.

Jako važan detalj, na koji mnogi ne obraćaju pažnju je i posuda u kojoj se kuva sarma. Posuda mora biti od debljeg materijala, koja zadržava i koncentriše toplotu prilikom samog kuvanja i zato vodite računa i o ovom detalju.

Poslužite svojim gostima najbolju sarmu

Namirnice i način pripreme jesu važni za dobijanje dobre sarme, ali da bi sve bilo vrhunski i da bi vaši gosti ostali bez reči, i to u pravom smislu te reči, važno je sarmu adekvatno poslužiti.

Sarmu prespite iz posude u kojoj se kuvala u keramičku posudu za posluženje, a koja je deo istog servisa kao i tanjiri iz kojih će gosti uživati u jelu. Na ovaj način vizuelno ćete podići ceo doživljaj, ali će se i sarma rashladiti i biti spremna za uživanje u njoj.

Svakom gostu uz sarmu dodajte u tanjir i komad suvih rebara i kobasicu, koji su kuvani u sarmi. Uz ovako serviranu sarmu služi se isključivo debelo sečeni komad od rustičnog domaćeg belog hleba ili od domaće velike cipovke, koji su čvrste vazdušaste strukture i debele tvrdo-karamelne korice.

Ove vrste hleba možete pronaći u boljim pekarama i oni nisu jeftini, ali ko još gleda šta koliko košta tokom praznika.

Malt viski kao aperitiv, a šljivova rakija kao dižestiv

Pre sarme gostima poslužite dugo odležali i kompleksni malt viski, koji će svojim dimnim notama napraviti sjajan uvod u sjajno jelo i prosto tražiti sarmu kao logičan nastavak koji je on kao aperitiv postavio i kakav je uvodni put trasirao.

Međutim, nakon jela neka vaš izbor bude nešto drugo, ali takođe vrlo kompleksno. Predlažemo vam da nakon završetka sa sarmama vaš izbor bude rakija od šljive, koja je minimum pet godina odležala u srpskom hrastu i koja je kreirana od šljive požegače i crvene ranke. Ovakvu šljivovu rakiju poslužite na sobnoj temperaturi i vaši gosti će pijući je kao dižestiv doživeti eksploziju aroma u ustima i u dugim završnicama.

Preplitaće se tu ukusi vanile i čokolade, drvenih nota i mirisa duvana za lulu, ali i arome tek osušene šljive i naznake neke kompleksne svežine koju daje jako zrela šljiva dugo nakon jela.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu