NAJBOLJE SALATE Mogu same, a mogu i uz gastro delicije

najbolje salate

Modifikacijom salata koje su uvek bile tu i koje su možda zbog toga nepravedno zapostavljene, pokušaćemo da vas navedemo da se vratite nekim nepogrešivim izborima, ali i da ih sitnim modifikacijama učinite interesantnim i tako interesantne poslužite uz praznične obroke ili same između obroka

 Salate su prethodnih godina postale vrlo popularne, trendi ih je naručivati, često su samo one obrok. U restoranima ih poslužuju na najrazličitije načine, ističu njihove nutritivne vrednosti, cene su im ne uvek prihvatljive, ali su tražene. Na restoranskim menijima su se istakle, no i pored svega toga one su pre svega hladan obrok. To koliko su zdrave, ako uzmemo u obzir njihove sastojke, e to je vrlo diskutabilno, ali to nije tema ovog teksta.

Interesantno je da su ove salate, koje se nazivaju i obrok salate, u drugi plan bacile klasične salate koje smo ranije imali uz svaki obrok i koje su pratile svako ili skoro svako jelo. Svi se sećamo da su postojala neka pravila, doduše nepisana i sklona varijacijama, koja su  definisala koja salata ide uz koju hranu ili koja je obavezan pratilac kog jela.

Upravo zbog toga, a sve u skladu sa željom da oživimo neka stara pravila, preporučićemo vam ili još bolje podsetiti vas koje salate su nekada služene na slavskoj, božićnoj ili novogodišnjoj trpezi, s tim što ćemo predložiti neke modifikacije koje će „podići“ predložene salate i učiniti ih tako tradicionalnim, a opet modernim, interesantnim i privlačnim za vaše goste.

Kiseli kupus sa uljem kima

Kiseli kupus je vrlo izvesno salata koju svako voli. Kiseli kupus je jednostavna salata, koja ne traži dodatne začine, odnosno traži samo male korekcije koje će biti zaslužne za interesantniji ukus.

Međutim, kiseli kupus mora biti pravilno pripremljen-ukiseljen, da bi bio sve ono zbog čega ga svi vole. Za njegovu pripremu potrebno je znanje i iskustvo, ali i vreme i adekvatni uslovi za ceo proces – počev od kupovine, kiseljenja, zrenja i brige o krajnjem proizvodu.

Danas malo ko, posebno u urbanim sredinama, priprema kiseli kupus i naša je preporuka da ga kupite od proverenih proizvođača i prodavaca na gradskim pijacama. Ukoliko znate takve, oni su vam adresa, a ako ne znate-dobro se raspitajte.

Ostalo vam je samo da kupite ulje, obavezno hladno ceđeno, i semenke kima, koje ćete zasigurno naći u prodavnicama zdrave hrane. Nemojte da štedite na ulju kima, jer ona kvalitetnija imaju blagotvorna dejstva na vašu probavu i vrlo specifičan aromatski kompleks.

Kiseli kupus i kim traže rakiju od grožđa

Kiseli kupus za salatu obavezno kupujte ceo, odnosno glavicu i kod kuće, pre serviranja, isecite ga na manje kockice ili na šnite debljine od oko santimetar i takvog ga poslužite gostima. Mi vam svakako preporučujemo ovu drugu opciju, ali vama ostavljamo izbor.

Kada ste kupus isekli na šnite i stavili ga na tanjir za gosta, prelijte ga uljem kima i pospite semenkama kima. Ovako pripremljena salata od kiselog kupusa ima veoma interesantnu notu u kojoj se prepliću arome kupusa i kima, čineći salatu vrlo dopadljivom.

Kiseli kupus preliven uljem kima i posut semenkama kima savršeno će sljubiti uz sva mesna jela, posebno pečenja koja poseduju pečeno-mednu notu. Takođe, ova salata sjajno će se upariti i uz premium rakiju od grožđa, posebno onom koja je kreirana od muskatnih sorti grožđa kao što je recimo sorta traminac.

„Belolučne paprike“ bez belog luka

Pečene paprike sa belim lukom, prelivene mešavinom suncokretovog ulja i sirćeta, koje mnogi nazivaju i „Belolučne paprike“, klasik su nad klasicima i salata koja prati veliku većinu jela. Ova salata odlično se slaže uz pečenja, posebno ona sa ražnja, dobro „leži“ uz prasetinu i jagnjetinu, nezaobilazan je par pečene jaretine, kao da je stvorena uz teletinu ispod sača, a nećete pogrešiti i ako je servirate i uz piletinu.

Pečena paprika sa belim lukom jeste jedna od najboljih salata, ali i salata koju često izbegavamo na prazničnim stolovima i to samo iz jednog razloga. Taj razlog je beli luk i njegov karakterističan miris, neki bi rekli i neprijatan miris, koji dugo ostaje prisutan kod onog ko ga je jeo i ruku na srce nije baš prijatan.

Međutim, ukoliko delimično modifikujete vaše pečene paprike i umesto belog luka dodate recimo sirove semenke bundeve-golicu i ukoliko pečene paprike ne prelijete sirćetom i suncokretovim uljem, već kvalitetnim hladno-ceđenim uljem bundeve, dobićete salatu slatkih nota. Ovako dobijena salata, u kojoj je osnova pečena „mesnata“ crvena paprika-roga, golica i ulje bundeve, biće slatkastog ukusa, finih aroma paprike, interesantnih mirisnih nota ulja od bundeve i hrskavog slatko-zemljanog ukusa dobijenog od sinergijskih aroma pečene paprike i sirovih semenki bundeve.

Priprema pečenih paprika sa semenkama bundeve

Za pripremu ove salate nije potrebno neko veliko znanje, ali ni predznanje za kupovinu namirnica. Važno je da kupite papriku rogu, koju možete kupiti i na pijaci, ali i u prodavnicama ili trgovinskim lancima. Važno je samo da je veća, pravilnog oblika, čvrsta i jedra. Ulje od bundeve, obavezno kvalitetno i hladno-ceđeno, i sirove semenke bundeve kupite u prodavnicama zdrave hrane.

Sama priprema je, kao što smo već naveli jednostavna i ne zahteva veliki trud. Paprike dobro operite, osušite, poređajte u tepsiju i stavite u pećnicu. Pećnicu pre toga dobro zagrejte na 220 stepeni Celzijusa i papriku pecite 20 do 25 minuta. Nakon toga papriku izvadite, oljuštite, izvadite peteljke i semenke, poređajte u posudu za serviranje, prelijte uljem bundeve i pospite krupno sečenim semenkama bundeve. Ostavite sve da se dobro ohladi, da se ukusi „smire“ i iznesite pred goste.

Tema broj jedan

Vaša salata od pečenih paprika i semenki bundeve postaće tema broj jedan za prazničnim stolom i na goste sigurno će ostaviti utisak, ali će se i savršeno uklopiti ako je iznesete nakon kisele crvene čorbe, a pre glavnog jela.

Uz ovako kreiranu salatu poslužite rakiju od dunje, koja se stabilizovala bar godinu dana u inox posudama, nakon čega je ostavljena da zri bar godinu-dve u novim buradima od srpskog hrasta. Ovako kreirana rakija od dunje nije izgubila svoju oporost, ali je ta njena karakteristika dobila notu elegancije i aromatske komplekse od hrastovine.

Upravo ta sinergija mirisnih nota, fine elegancije, kompleksne oporosti i aroma prezrele dunje upotpuniće svu slast pečene paprike i prefinjeni ukus hladno-ceđenog ulja bundeve.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu