SAVRŠENO PREDJELO Urnebes salata i riblja pašteta

predjelo

Odabir predjela tokom nastupajućih Slava, Božića i Nove godine, odnosno u vreme kada se često okupljamo za istim stolom – bilo da je u pitanju porodična večera ili večera sa prijateljima, često je vrlo sličan, nije kreativan i nekako je ne interesantan.

Da bi praznična trpeza bila kompletna, ona mora biti savršeno osmišljena i trebalo bi da počne od nečega laganog, ne previše teškog, nečega što ostavlja prostora za sve dalje sledove hrane, nečega finog.

To nešto, kod nas nazvano predjelo, treba da opusti goste za stolom, da podstakne priču i ukoliko se svi ne poznaju-da se pričajući o predjelu upoznaju. Ono mora ili bi trebalo da bude interesantno, da bi podstaklo razgovor i kreiralo opuštenu atmosferu koja prethodi svemu što nakon predjela dolazi.

Budite kreativni i koristite kvalitetne sastojke

Odabir predjela tokom nastupajućih Slava, Božića i Nove godine, odnosno u vreme kada se često okupljamo za istim stolom – bilo da je porodični ručak u pitanju ili je veće društvo prisutno, često je vrlo sličan od kuće do kuće, nije kreativan i nekako je dosadan. Doduše, mnogi domaćini pokušavaju da budu kreativni, ali zaboravljaju da su najbolji oni najjednostvniji recepti i da oni uvek ostave utisak i da pokreću razgovor.

Naravno, utisak će izostati i ako predjelo nije napravljeno od  kvalitetnih sastojaka. Međutim, utisak može da se pojača, ako se dodaju neki specifični začini ili se obrati pažnja na serviranje.

Upravo zbog toga, naša sugestija je da pokušate da budete kreativni i da koristite kvalitetne sastojke, ali da se držite tradicije i onog što najradije volimo da vidimo kao predjelo na prazničnoj trpezi.

Da bismo vam olakšali odabir predjela i njegovu pripremu, predložićemo vam tri predjela koja su jednostavna za pripremu. Uz ova tri predjela ponudićemo vam predloge rakija i spirita koje biste mogli da poslužite uz njih i time iznadite svoje goste.

Riblja pašteta na dva načina

Riblja pašteta sve je popularnija zadnjih godina i vodeće mesne industrije na tržištu trude se da je plasiraju u raznim ukusima i sa dodacima maslina, paradajza, limuna, paprike i ko zna čega još. Ova pašteta je industrijski kreirana, ne nužno lošeg kvaliteta, ali to nije to.

Da biste ostavili utisak na svoje goste pred koje ćete izneti riblju paštetu, nju morate sami da napravite i da je začinite na način kako vi smatrate da bi trebalo. Nemojte da se bojite eksperimentisannja sa začinima, ali se držite nekih pravila i setite se osnova za njeno kreiranje. Svako od nas, posebno mi koji smo prevalili četvrtu ili petu deceniju, seća se pašteta od sardine koju su nam pravile mame ili bake ili paštete od rečne ribe.

Priprema riblje paštete

Osnova za ovu paštetu se jednostavno priprema i u njenoj pripremi nema puno mudrosti.

Ako je to pašteta od sardina, ona se pravi od kvalitetnijih očišćenih sardina iz konzerve, sitno seckanog crvenog luka i putera. Ako je to pak pašteta od rečne ribe, nju najbolje pravite od manjeg šarana, kog ste pre toga skuvali u vodi u kojoj je isceđen jedan limun. Nakon što se šaran skuvao, odvojite meso od kostiju, dodajte sitno seckan crveni luk i puter, te sve dobro izmešajte i sjedinite u kompaktnu masu.

riblja pašteta

Kada ste napravili osnov, vreme je za začine.

Predlažemo vam da u masu sa sardinama, crvenim lukom i puterom dodate limunov sok i zeleni biber u zrnu i time zaokružite paštetu, a da u masu dobijenu od šaranskog mesa, crvenog luka i putera dodate krupnije seckane kapare. Obavezno dobro posolite i iznesite pred goste.

Kako poslužiti riblju paštetu

Ukus paštete sa sardinama pojačaćete ako je služite uz prepečene kriške domaćeg belog hleba i uz ovo predjelo poslužite rakiju od grožđa sorte traminac.

Ukus paštete od šarana doživeće dodatnu dimenziju, ukoliko je služite na tanko sečenim kriškama dva dana ostojalog tamnog hleba sa semenkama i uz ovo predjelo poslužite belu rakiju od kruške kaluđerke.

Urnebes salata – jednostavna, a kompleksna

Urnebes salata nekada je važila za posebno jelo, koje se iznosilo kao meze ili kao delikatesno predjelo. S pojavom hamburgerija, pa zatim prodavnica brze hrane i trafikama u kojima poslužuju roštilj, urnebes salata je izgubila sebe, svoju dušu i postala samo namaz koji se dodaje u pljeskavice, sendviče ili kao prilog uz kobasice.

urnebes salata

Međutim, urnebes salata je posebno predjelo, vrhunsko predjelo, predjelo koje ostavlja utisak i predjelo kog će se vaši gosti hvatati i o kome će pričati. Da biste postigli ovaj efekat kod svojih gostiju, predlažemo vam da napravite ovo jednostavno, a opet vrlo specifično jelo.

Namirnice potrebne za urnebes salatu

Za odličnu urnebes salatu potrebna su vam samo četiri sastojka, ali svaki mora da bude vrhunski i nemojte da vam bude teško da se potrudite da ih potražite na pijaci. Osnova urnebes salate je stari punomasni sir.

Ovaj sir se danas teško ili nikako ne može naći u prodavnicama, marketima, trgovinskim lancima ili specijalizovanim prodavnicama mlečnih proizvoda, ali se može naći na pijačnim tezgama kod ozbiljnih proizvođača delikatesnih domaćih sireva.

Kada ste našli stari punomasni sir, krenite u obilazak pijačnih tezgi u potrazi za domaćim belim lukom karakterističnog i prepoznatljivog ukusa. Dok tražite domaći beli luk, koji ćete najverovatnije pronaći kod bakica koje ga same gaje i prodaju, pitajte ih i da li imaju domaću tucanu papriku – slatku i ljutu. Ukus domaće tucane paprike, odnosno njena specifična slatko-gorka nota, važna je kao začin koji savršeno korespondira sa aromatskim kompleksima domaćeg belog luka i blagom kiselošću starog punomasnog sira.

Priprema urnebes salate

Kada ste sve ovo kupili, vi ste stvorili sve preduslove za pravu urnebes salatu. Nju ćete lako dobiti ukoliko beli luk izdrobite i pomešate ga sa sirom i ljutom i slatkom tucanom paprikom, dodate so i sve jako dobro promešate. Važno je sve sastojke dugo i energično mešati da biste dobili kremastu masu koja poseduje određenu strukturu.

Votka savršeno prati urnebes salatu

Ovako dobijenu urnebes salatu služite uz integralne tanke kifle, dostupne u pekarama sa finim pecivom, na koje ćete širokim nožem nanosti urnebes – zalogaj, za zalogajem.

Da biste sve podigli na još viši nivo, uz ovo predjelo poslužite jako hladnu votku, ali vodite računa da bude kvalitetna i iz premium segmenta, odnosno da bude vrhunski balansirana i da iz nje ne iskače alkohol.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu