IRSKA KAFA Topli napitak za hladne dane

irska kafa

Tajna savršene Irske kafe je da bude ni previše gorka, ni previše slatka, već da se svi sastojci savršeno sklope u ovaj ukusni kafeno-alkoholni napitak, koji ćete vašim gostima poslužiti vreo i insistirati da ga oni popiju dok je vruć, da bi osetili efekat Irske kafe i to u pravom smislu te reči

Kafa je verovatno najpopularniji topli napitak na svetu, koja se pije u raznim prilikama i na raznim mestima. Kafa može biti pripremana na mnogo načina, servirana tradicionalno ili moderno, uz razne dodatke ili razblažena mlekom ili pak pojačana jakim alkoholnim pićem.

Postoji veliki broj sorti kafe, ali dve su dominantne i one se većinski konzumiraju u celom svetu. Takođe, od ove dve vrste kafe prave se i mešavine, u raznim srazmerama i takve mešavine jasno definišu podvrste i posebne stilove kafe.

Industrija kafe je moćna industrija i ona, pored kafe, na tržište plasira i pravila, ali i stvara somelijee za kafu i trendsetere koji se bave načinima ispijanja kafe, koji opet postavljaju pravce kako se kafa pije i poslužuje.

Tajna popularnosti kafe

Svet kafe je ogroman, širok, interesantan i magičan. U tom svetu postoje velike razlike, oprečna mišljenja, ali i jasno postavljena pravila. Mnogo toga kod kafe je različito, ali jedno je zajedničko za svaki kafeni napitak – svaki poseduje dozu kofeina, alkaloida koji je zaslužan za naše dobro raspoloženje.

Možda je upravo u kofeinu tajna uspeha kafe, a možda je za to krivac njen ukus. Bila ona gorka, slatka, espreso, turska, instant, sa mlekom ili viskijem, jača ili slabija, boljeg ili lošijeg kvaliteta, kafa ima tu svoju specifičnost ukusa koji je dopadljiv i privlačan.

irska kafa

Uz kafu najveći deo svetske populacije ustaje, budi se, sklapa poznanstva i nove poslove, zavodi buduće partnere, pravi pauzu, završava obroke. Upravo ovo zadnje daje povod za ovaj tekst, u kom ćemo vam predložiti kafu kao logičan završetak svečanog prazničnog ručka ili večere, i to ne bilo kakvu kafu već Irsku kafu.

Irska kafa

Kafa sa viskijem i slatkom pavlakom, koja se služi u debljim prozirnim staklenim čašama, isključivo vrela, ni slatka ni gorka, naziva se Irska kafa. Irska kafa, kao i svako planetarno poznato piće, bilo da je to jako alkoholno piće, koktel, vino ili topli napitak, ima svoju maglovitu istoriju i legende koje ga okružuju.

Irska kafa nije izuzetak i priča kaže da je prvi put kreirana početkom ili pred sam početak Drugog svetskog rata, na zapadnoj obali Irske, na mestu gde je u to vreme bio izuzetno frekventan avionski saobraćaj između Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

S obzirom da je kreirana relativno nedavno i da postoje neki tragovi koji dokazuju da svoje korene vuče iz ovog dela sveta, nemamo razloga da u ovu priču ne verujemo ili da je gledamo isključivo kao legendu. Doduše ima tu nekih detalja koji koketiraju na granici mitova i legendi, ali ovog puta nećemo o tome. Za one koje zanimaju ove poluinformacije, internet je pravo mesto za istraživanje.

Mi ćemo se baviti načinom kako da je pripremite, koje sastojke da koristite i kako da je servirate pred goste.

Kafa sa viskijem i šlagom

Za pripremu Irske kafe potrebni su vam kafa, slatka pavlaka, viski i šećer.  Ove sastojke najveći deo nas ima kod kuće, ali ako nemate lako ih možete pronaći u svakom bolje snabdevenom marketu ili većem trgovinskom lancu. Možete da birate brendove koje ćete koristiti za pripremu vaše Irske kafe, što vam mi preporučujemo, čime ćete poboljšati ukus i celokupan dojam.

Kafa može biti espreso ili obična instant kafa, samo prelivena sa vrućom vodom. Važno je da je kafa jaka, crna i bistra. Vrstu izaberite sami. U originalnom receptu se insistira na upotrebi žutog, a ne belog šećera. Viski za Irsku kafu ne mora biti baš irski. Bilo koja vrsta će se uklopiti. Pravljena sa Bailey’s likerom je posebno dobrog ukusa.

irska kafa

Kao što smo već napomenuli, odabir sastojaka je na vama, ali kako je u pitanju praznična trpeza, predlažemo vam da spremite najbolju Irsku kafu i to od najboljih sastojaka. Kada smo to odlučili, evo šta treba da kupite: Julius Meinl Premium Espresso kafu, Monkey Shoulder Whisky, tamni šećer dobijen od melase šećerne trske i Hole slatku pavlaku.

Spravljanjem Irske kafe ovim sastojcima i njenim pravilnim posluženjem dobićete onaj efekat koji je zaslužan za svu slavu i planetarnu popularnost Irske kafe tokom skoro sto godina njenog postojanja.

Priprema i serviranje savršene Irske kafe

Kada smo sve kupili, hajde da napravimo najbolju Irsku kafu i svoje goste iznenadimo ukusima za kraj večere.

Za jednu šolju Irske kafe potrebno vam je sledeće: 1,5 dl viskija, 1,5 dl espreso kafe, kašičica žutog šećara i pola čaše umućene slatke pavlake.

Kada ste sve sastojke pripremili, uzmite staklenu prozirnu čašu zapremine 3 dl. Čaša treba da je zagrejana i u nju sipajte viski, a zatim dodajte kašičicu šećera i dobro promešajte. Nakon toga u čašu ulijte vruću espreso kafu, skoro do vrha, neprestano mešajući kako bi se šećer rastopio. U dobijeni miks od gore, veoma lagano, sipajte umućenu slatku pavlaku na samu površinu. Nemojte mešati pavlaku u kafu, jer nije cilj da se rastopi u piću, već da “zagospodari” gornjim delom vaše Irske kafe.

Kada ste Irsku kafu pripremili, vrelu je iznesite pred goste i insistirajte da je popiju dok je vruća.

Na ovaj način učinićete kraj večere magičnim, gosti će se zagrejati, ali i biti preplavljenji navalom toplih emocija, te blago opijeni karamelnim notama žutog šećera, kremastog ukusa slatke pavlake, kafenih aroma i mirisima đumbira, jabuka i slada koje su karakteristika viskija koji ste dodali u vašu Irsku kafu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu