ĆURKA NA PODVARKU Savršeno pečenje za prazničnu večeru

ćurka na podvarku

Uz ovo jelo poslužite dugo odležali francuski konjak, koji će se svojim drvenasto-slatkim notama, ali i aromatskim kompleksima vanile i tamne čokolade, savršeno uklopiti uz slatkasto-mesni ukus ćurke, ali i stabilizovati eventualnu kiselinu podvarka i učiniti ga neverovatno prijatnim i perfektno sljubljenim uz ćureće pečenje.

Ako svako od nas ili velika većina nas želi da bude potpuno iskrena i da bez uvijanja jasno kaže šta nam je najdraže od svih sledova hrane na svečarskom stolu, odgovor bi bez ikakve sumnje bio – Pečenje.

Pečeno meso, i to ono dugo pečeno na slaboj vatri u pećnici, jeste vrhunac svakog svečanijeg ručka ili večere i tu nema dileme. Možda bi dilema postojala kada bi se pitanje eventualno preformulisalo i kada bi glasilo – Koje pečenje vam je najdraže?

Možda ova iskonska ljubav prema pečenom mesu na vatri vuče korene do naših davnih predaka, koji su sedeći pored vatre uživali u svojoj lovini, koju su nešto pre toga ulovili i na njima znan način istranžirali i pripremili za pečenje.

Možda su stvari mnogo kompleksnije i ova ljubav prema pečenom mesu seže iz našeg genoma, odnosno iz onoga što nam je putem gena određeno rođenjem, a to je u osnovi da je čovek po prirodi svaštojed, ali dominantno mesojed.

Kada sve to znamo, ali i kada znamo da je dugo termički obrađeno meso ipak najukusniji obrok koji može da nam se nađe na meniju, postaje jasna sva naša ljubav prema pečenom mesu, bez obzira od koje životinje ono bilo.

 

Tradicionalni klasik moderno pripremljen

Ideja ovog teksta bila je da spoji neko tradicionalno pečeno meso, koje se pravi na način kako su ga naše mame i bake pravile, ali i da vam preporučimo neke sitne modifikacije koje će vaš tradicionalan recept učiniti modernim, vaše goste iznenaditi i izazvati „Vauu“ efekat.

ćurka na podvarku

Upravo zbog toga odluka nam je pala na jelo koje smo svi jeli tokom Nove godine i zimskih praznovanja, a to je pečena ćurka na podvarku. Ovaj, u pravom smislu reči, klasik za nijansu smo modifikovali u odnosu na tradicionalnu pripremu i to samo koristeći kombinaciju začina, koje ćete dodati u pravom trenutku i koji će od vaše ćurke na podvarku napraviti magiju.

Takođe, uz ovako pripremljenu ćurku na podvarku, preporučićemo vam šta da od jakih alkoholnih pića popijete pre jela, tokom jela, ali i posle jela, te da stvorite savršen par hrane i pića i doživite gastro šok.

Ćurka na podvarku

Ćurka na podvarku je jelo koje je bilo izuzetno popularno na prazničnim trpezama u drugoj polovini prošlog veka i sveprisutno na stolovina naših roditelja, deka i baka. U to vreme, kada je Nova godina bila mnogo značajniji praznik od Slava i Božića, posebno u urbanim delovima tadašnje zemlje, opšte prihvaćen vrhunac novogodišnje trpeze bila je ćurka na podvarku.

Za ćurkama je tokom decembra vladala jagma, svi su želeli da je kupe, a proizvođači su zadovoljno trljali ruke.

Danas ćurka na podvarku, bar u Srbiji, nema tu mega popularnost, kakvu je do pre par desetina godina imala, ali svako ko je bio u prilici bar jednom da proba ovaj vrhunski delikates, rado bi ga opet poželeo na prazničnoj trpezi.

Priprema ćurke na podvarku nije jednostavna, ali nije ni zahtevna. Ona više zahteva višečasovnu pažnju i prelivanje ćurke, nego što traži neka posebna znanja.

Krenimo u nabavku namirnica

Ali krenimo redom.

Prvi korak u akciji zvanoj „Ćurka na podvarku“ podrazumeva da kupite ćurku. Ćurku možete kupiti direktno od proizvođača iz sela koja se naslanjaju na grad u kom stanujete, što bi vam mi i preporučili, ili da je kupite u nekoj od bolje snabdevenih mesara ili trgovinskih lanaca. Ukoliko ćurku kupujete od proizvođača, njih lako možete pronaći na gradskim pijacama ili uz pomoć Google.

Bilo gde da kupujete ćurku, morate znati da ona mora biti teška bar pet-šest kilograma i to očišćana, jer sve manje od toga nije ćurka zrelog mesa. Takođe, ćurka za pripremu ćurke na podvarku mora biti isključivo u komadu.

Kada ste kupili ćurku, kupite dve manje ili jednu veću glavicu kiselog kupusa, obavezno na pijaci kod proverenih proizvođača kupusa, pa mlevenu blago-ljutu začinsku papriku i crni luk takođe na pijaci, te svinjsku mast u mesari za koju znate da prodaje kvalitetno meso i mesne prerađevine. Mistični začin za nadogradnju tradicionalnog recepta je mešavina kvalitetnog šafrana i vanile u štapićima. Kombinacija šafrana i vanile oplemeniće vašu pečenu ćurku i dati joj završni „tač“, ali učiniti ćurku i podvarak idealnim spojem, na način kako to niste navikli.

Priprema ćurke na podvarku

Priprema ćurke na podvarku je jednostavna i podrazumeva da prvo na puno ulja ispržite veću glavicu crnog luka, koju se isekli na „žilijen“. Kada je luk dovoljno ispržen, mekan i staklast, u tiganj dodajte kiseli kupus, koji ste prethodno isekli na kockice i dobro isprali pod mlazom hladne vode.

Luk i kupus pržite oko sat vremena, uz stalno mešanje i povremeno dodavanje vode. Kada je kupus upržen, dodajte mlevenu začinsku papriku, so i šareni biber, dobro promešajte i sve preručite u tepsiju za pečenje. Na podvarak stavite celu ćurku, sve zajedno stavite u rernu na 180 stepeni Celzijusa i pecite četiri sata.

Na svakih 15-20 minuta rernu otvarajte i ćurku prelivajte toplom mešavinom masti i vode. Nakon četiri sata ćurku izvadite iz pećnice i dok je još vrela, pomoću rukavica, dobro natrljajte mešavinom šafrana i vanile koju ste dobro izdrobili u tučku. Ostavite ćurku 15 minuta da se ohladi, da se sokovi stabilizuju, začini upiju i tanko je isecite.

Posluženje i savršeni pratilac

Gostima služite ćureće meso sečeno na tanke šnite i uz njega servirajte podvarak. Uz ovo jelo poslužite tamni raženi hleb, koji ste izrezali na deblje kriške. I ako možda mislite da hleb koji služite uz jelo nije toliko bitan, on je ustvari jako važan.

Uz ćurku na podvarku, koju ste pripremili uz pomoć neuobičajenih začina za ovo jelo i koja je upotrebom ovih začina dobila slakastu notu, koja se kombinuje sa blagom kiselošću podvarka, tamni raženi hleb stvara balans i utiče da se ukusi smire i sklope u jedinstveno blag i fino skladan ukus.

ćurka na podvarku 3

Tradicionalan ukus ćurke na podvarku, koju ste premazali mešavinom šafrana i vanile, nadograđen je finom mednom aromom šafrana i elegantnim ukusom vanile.

Uz ovo jelo poslužite dugo odležali francuski konjak, koji će se svojim drvenasto-slatkim notama, ali i aromatskim kompleksima vanile i tamne čokolade, savršeno uklopiti uz slatkasto-mesni ukus ćurke, ali i stabilizovati eventualnu kiselinu podvarka i učiniti ga neverovatno prijatnim i perfektno sljubljenim uz ćureće pečenje.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu