SUPE I ČORBE Jela koja će vas ostaviti bez daha

crvena čorba

Bez supa i čorba se ne započinje ni jedan kvalitetniji obrok, a praznična trpeza je nezamisliva bez čorbe servirane u lepo dizajnirani duboki tanjir, uz svečani escajg, lepu kutlaču za sipanje i keramičku šerpu iz koje se poslužuje.

Supe i čorbe imaju neki magičan status na stolovima građana naše zemlje, ali i generalno na stolovima naroda koji žive u našem komšiluku. I ne samo magičan, možda i kultni. Supe i čorbe su obavezan deo naših obroka, te su prisutne i u narodnoj medicini kao sredstva za lečenje prehlada i kao svojevrstan narodni suplement za jačanje imuniteta.

Supe, a posebno čorbe prave se od raznih namirnica, počev od raznih vrsta mesa, rečne i morske ribe, povrća i začinskog bilja.

Na stranu kultevi, magije i narodne medicine, no supe i čorbe jesu blagotvorne po naš organizam, jer se najčešće prave od namirnica koje su potrebne našoj svakodnevnoj ishrani, sadrže sve potrebne elemente za funkcionisanje organizma, kuvane su i lake za varenje.

Bela i crvena čorba

Bez supa i čorba se ne započinje ni jedan kvalitetniji obrok, a praznična trpeza je nezamisliva bez supe ili čorbe servirane u praznični duboki tanjir, svečanog escajga, lepe kutlače za sipanje i keramičke šerpe iz koje se poslužuje.

Upravo zbog toga i naš predlog obroka koji je neizostavan na prazničnoj trpezi su upravo čorbe i to ne bilo koje čorbe, već „Bela“ teleća čorba i „Crvena“ kisela čorba, koje su obeležile stolove nas i naših predaka. Uz ove dve legende, koje ćemo pokušati predlozima začina da modernizujemo, predložićemo vam i šta da popijete, te da odagnamo uvreženo mišljenje da spiriti nisu pratioci supa i čorba.

Aromatizovana teleća bela čorba

Za pripremu teleće bele čorbe namirnice možete da kupite u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici ili marketu. Ukoliko ste od onih, što mi odobravamo i podržavamo, koji kvalitetne namirnice nabavljaju na gradskim pijacama od proverenih proizvođača i prodavaca, te u komšijskim mesarama, mi vam savetujemo da se spremite i pođete na pijacu.

Za vrhunsku belu teleću čorbu potreban vam je teleći ribić, blago prošaran, crni luk, šargarepa, zelen, paštrnak, manji celer, dva jajeta, kisela pavlaka, sirće i začini. Ovog puta vam savetujemo da belu teleću čorbu aromatizujete sušenom majčinom dušicom.

Majčina dušica će dati novu začinsku dimenziju vašoj „Beloj“ čorbi, razbiti joj težinu i uneti lepršavast mediteranske kuhinje, te naterati vaše goste na razmišljanje kako ste dobili te sjajne aromatske komplekse.

Priprema bele čorbe

Teleća bela čorba se priprema jednostavno i tu nema puno mudrosti.

U dubljoj šerpi, na jačoj vatri, ispržite jedan neočišćen luk, preko njega prelijte vodu, dodajte teleći ribić, povrće i kuvajte dva sata na blagoj vatri, povremeno skidajući penu koja se duduše samo na početku kuvanja javlja. Kada je meso mekano i povrće skuvano i kada ste dobili klasičnu „Žutu“ supu, vreme je da finiširate vašu čorbu.

bela čorba

Finiširanje podrazumeva da meso iscepkate, ne isečete, na sitne komade, zelen, paštrnak, celer, šargarepu isečete na tanje ploške, napravite blagu zaprašku od masti i malo brašna, te pomešate dva jajeta sa pavlakom i dobro izmešate.

Sve ovo sjedinite, ali pazite na redosled – Prvo ide povrće, supa i meso, nakon njih se dodaje blaga zapraška, pa u to smesa od jaja i pavlake. Nakon toga sve posolite, pobiberite zelenim biberom, dodajte sirće po ukusu i majčinu dušicu i vaša aromatizovana bela teleća čorba je gotova.

Bela čorba i London Dry Gin

Servirajte je gostima nakon predjela, u dubokim tanjirima i uz nju poslužite London Dry Gin kreiran uz dodatak mediteranskog začinskog bilja. Lagano konzumiranje ovog džina delovaće kao dodatni začin vašoj „Beloj“ čorbi, a vaši gosti biće oduševljeni načinom posluženja i aromama koje će izbijati iz ovog obroka.

Kisela svinjska crvena čorba

Ova čorba bila je izuzetno popularna na našim stolovima do pre dve-tri decenije, kada je potpuno nepravedno izgubila bitku sa telećom belom čorbom. Možda je tome doprineo stalni trend obezvređivanja svinjskog mesa, a isticanje telećeg mesa.

crvena čorba

Možda je u pitanju i to što je kisela svinjska crvena čorba teška hrana, dok je bela teleća čorba laka. Bilo kako bilo, mi vam savetujemo da gostima ponudite i kiselu svinjsku crvenu čorbu, koju ćete obogatiti začinima i aromatizovanim krutonima i učiniti je interesantnom i prouzrokovati kod svojih gostiju oduševljenje. Dovoljno će biti da uradite sitne korekcije na standardni recept i oplemenite vašu „Crvenu“ čorbu začinima, koji su toliko uobičajeni kod nas, ali se ne dodaju ovom jelu.

Namirnice za crvenu kiselu čorbu

Kada je reč o namirnicama za pripremu ove čorbe, oni su dostupni u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici ili marketu, ali mi vam savetujemo da odete na pijacu i tamo obavite kupovinu namirnica. Za pripremu vam je potrebno svinjsko meso od vrata u komadu sa kostima, šargarepa, zelen, paštrnak, domaći beli luk, veća glavica crnog luka, mlevena domaća blago-ljuta crvena paprika, sirće, svinjska mast i brašno.

Pored ovih namirnica, kupite i crni integralni hleb sa semenkama, maslinovo ulje i sušeni bosiljak, od kojih ćete napraviti aromatizovane krutone. Još bolji efekat dobićete ukoliko kupite ili kod kuće imate svež bosiljak, koji ćete sami osušiti.

Priprema crvene kisele čorbe

Priprema kisele svinjske crvene čorbe nije komplikovana i sve se svodi na kuvanje u jednom dubljem loncu. U dubokom loncu, bez masnoće i na jačoj vatri ispržite neočišćen crni luk, koji kada počne da dobija zagorenu boju prelijte vodom. Nakon toga ubacite komad svinjskog vrata sa kostima, zelen, šargarepu i paštrnak i sve kuvajte oko dva sata na blagoj vatri, skidajući povremeno penu koja se stvara na vrhu.

Kada su meso i povrće mekani, dobijenu supu skinite sa šporeta, izvadite meso i povrće i krenite u pripremu vaše „Crvene“ čorbe. Meso odvojte od kostiju i rukom sitno iscepkajte, povrće isecite na tanke ploške i napravite zaprašku od svinjske masti, kratko prženog sitno iseckanog belog luka, brašna i mlevene paprike. Kada ste sve pripremili, pomešajte sastojke, ali pazite kada dodajete zaprašku da se čorba ne zgrudva. Na kraju dodajte sirće po ukusu.

U manjem tučanom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja-sipajte samo da omasti tiganj, ali vodite računa da ne proključa. U zagrejano maslinovo ulje dodajte usitnjeni sušeni bosiljak. U drugom tučanom tiganju propržite kockice integralnog crnog hleba sa semenkama i kada su dobro pečene, pomešajte ih sa maslinovim uljem koje ste aromatizovali bosliljkom i dobili ste aromatizovane krutone.

Crvena kisela čorba traži rakiju od šljive

Vašim gostima čorbu poslužite iz dubokih tanjira i pospite je aromatizovanim krutonima koje ste sami napravili. Dodatkom krutona, aromatizovanih maslinovim uljem i sušenim bosljkom, vaša kisela svinjska crvena čorba će „prodisati“, postati interesantna, dobiti novi ukus, a zadržati čar toplog i konkretnog jela. Uz ovako pripremljenu i aromatizovanu čorbu služite dugo odležalu rakiju od šljive.

Njena kompleksnost, drvene i čokoladno-kafeno-slatkaste note savršeno će uklopiti sa kiselo-začinskom notom vaše aromatizovane „Crvene“ kisele čorbe, te sinergijski kreirati ukuse koji će vas i vaše goste ostaviti bez daha.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu