ŠLJIVOVICA Na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO

sljivovica

Juče je stigla vest iz Ministarstva kulture Republike Srbije da je rakija od šljive, popularna šljivovica, upisana na UNESCO Reprezentativnu listu kulturnog nasleđa čovečanstva, kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Ova odluka je usledila nakon što je Ministarstvo kulture Republike Srbije, početkom 2021. godine, nominovalo šljivovicu za UNESCO Reprezentativnu listu, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Odluku o upisu rakije od šljive na UNESCO Reprezentatvni listu kulturnog nasleđa čovečanstva, doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

Nacionalni ponos Srbije

Inače, rakija od šljive se vekovima proizvodi na našim prostorima i ona je na neki način nacionalni ponos Srbije. Do pre par desetina godina, svaka domaćinska kuća je pekla rakiju od šljive, ali danas se ta situacija promenila i individualno pečenje rakije nije toliko zastupljeno, iz prostog razloga jer su velike migracije i što srpsko selo nažalost umire.

Međutim, zadnjih deset ili dvadeset godina, a posebno zadnjih nekoliko godina u Srbiji se otvara veliki broj registrovanih destilerija, koje proizvode rakije vrhunskog kvaliteta, koje sve više postaju prepoznate i tražene u restoranima i kafićima.

Srpska rakija od šljive ima šansu

Nakon saznanja da je srpska šljivovica upisana na UNESCO Reprezentativnu listu kulturnog nasleđa čovečanstva, kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, pitali smo vodće srpske destilere šta misle o ovom priznanju, ali i da li će ono pomoći popularizaciji rakije od šljive na stranim tržištima. Njihov odgovor je bio uglavno sličan i svi su mišljenja da je ovo možda i najznačajniji dan za srpsku rakiju, jer širom otvara vrata srpskoj rakiji od šljive, ali i drugim voćnim rakija, na zahtevna strana tržišta. Takođe, prema njihovim rečima, ovo je i vetar u leđa da se još više radi na kvalitetu srpske rakije, ali i njenoj promociji.

Rakija od šljive – Šljivovica

Danas u Srbiji postoji oko 1000 registrovanih destilerija, sa tendencijom otvaranja oko 50 novih svakog meseca. Ovo je impresivan broj destilerija i svaka od njih proizvodi rakiju od šljive.

Rakija od šljive je najrasprostranjenija rakija u Srbiji i rakija od koje se danas prave premium rakije i super premium proizvodi. Vodeće srpske destilerije davno su se upustile u istraživanje i eksperimentisanje kakav kvalitet može da da rakija od šljive, posebno ona koja dugo odležava u kvalitetnom srpskom, francuskom i američkom hrastu. Rezultati su već i sada impresivni, te danas na tržištu imate rakije koje su odležale 10, 15 ili više godina.

U Srbiji se rakija od šljive najčešće proizvodi od sorti šljiva požegače, čačanske lepotice, čačanske rodne, ranke i moravke. Najnoviji trendovi su pokazali da šljiva sorte ranka daje najbolje rezultate pri kreiranju premium i super premium rakije od šljive.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu