Nemojte robovati standardima, već uzmite stvar u svoje ruke i od vanvremenskih klasika napravite svoje kreacije, uz koje ćete poslužiti premium spirite i koji će vaše goste ostaviti bez reči i sa mišlju odakle vam ovakva ideja za pravljenje i serviranje sasvim običnih sitnih kolača
Sitni kolači fina su slatka „grickalica“ i oni se nekako podrazumevaju za svaki bolji ručak ili večeru, odnosno kada je za stolom okupljena cela porodica ili prijatelji, posebno ako je u pitanju neko slavlje, proslava, Slava, Božić ili Nova godina.
Njih ima u najrazličitijim ukusima i oblicima, ali im je svima jedno zajedničko – oni su mali i prilagođeni zalogaju. Upravo zbog te svoje karakteristike sitni kolači su jakog intenziteta, često slatki i možda više nego što to treba, no sve to je prilagođeno njihovoj nameni. Oni su uvek pristutni na stolu, predviđeni su za grickanje između obroka i sam njihov oblik je kreiran na taj način da ih uzmete sa dva prsta i stavite u usta.
O sitnim kolačima može unedogled da se piše, jer „nebo je granica“ njihovim oblicima i vrstama, te sastojcima koji se za pripremu koriste, ali kod nas se najčešće služi desetak vrsta koji su uvek prisutni i koje uvek očekujemo da vidimo na svečarskom stolu.
Iznenadite goste i ostavite ih bez daha
Svako od nas ima neke svoje favorite koje, ako želimo da budemo iskreni prema sebi, često jedemo i više nego što nam prija, bojeći se da neko drugi baš te ne uzme i da nama ne ostane. Pored tih favorita, prisutni su često i oni koji nam se manje dopadaju, ali mi generalno imamo problem prilikom kupovine sitnih kolača- želimo da uzmemo što više vrsta i da tacna na kojoj se poslužuju bude što šarenija.
Da ne bi upali u ovu zamku i da bi goste iznenadili svojim modifikovanim sitnim kolačima, ne budite lenji, napravite sitne kolače i poslužite ih gostima ne na tacni, već svakom u tanjiriću. Svoju kreaciju sitnih kolača doradite na način kako ćemo vam u daljem tekstu sugerisati i budite sigurni da ćete ostaviti utisak na svoje goste i da će oni poželeti da vas kopiraju.
Ako imate nedoumicu koje da pravite, nemojte puno razmišljati već se opredelite za tradicionalne klasike koje svi vole. Neka vaš izbor budu vanilice i bajadere, a evo i predloga kako da ih napravite, aranžirate, servirate i uz koji spirit da ih sljubite.
Bajadera prelivena sirupom od višnje
Bajadera je vanvremenski klasik i sitan kolač koji je nesumnjivo broj jedan na prostorima zemalja koje su nekad činile Jugoslaviju. Ona je fina, ona je elegantna, ona je savršenog ukusa, ona je tajanstvena, ona je mistična, ona zavodi, ona budi gastronomsku magiju, posle nje više ništa nije isto.
Recept za bajaderu je poznat, ali niko nije uspeo da je napravi kao hrvatski Kraš, tako da nemojte ni da se trudite da dostignete ovaj ukus, ali i bajadera iz vaše kuhinje biće odlična. Kao što smo rekli, recept za Krašovu bajaderu nije tajna, ali je strogo čuvana tajna srazmera sastojaka i upravo se u ovom detalju krije sva tajna Krašove bajadere.
Bilo kako bilo, kada već ne znamo srazmeru, bar znamo sastojke i evo šta vam treba za pravljenje bajadere – šećer, voda, margarin, mleveni orasi, mleveni keks, tamna čokolada, mleko i ulje. Mi vam u ovom tekstu nećemo sugerisati koji keks ili čokoladu da kupite, jer recepata za bajaderu je prepun internet. Takođe, nećemo vam pisati ni kako da je pravite, jer bajadera se pravi vrlo jednostavno. Mi ćemo vam predložiti detalj koji će oplemeniti vašu bajaderu i od nje, kao sitnog kolača na prazničnom stolu, stvoriti vrhunsku deliciju za vaše goste.
Za ovaj sitan detalj potreban vam je sirup od višnje, koji nećete kupiti, već ćete ga sami napraviti. Za pripremu sirupa od višnje trebaju vam brzo zamrznute višnje, koje možete kupiti u svakom trgovinskom lancu i tamni šećer, najbolje onaj dobijen od melase šećerne trske, koji se može naći u svim bolje snabdevenim marketima. Upravo tamni šećer će vašem sirupu od višnje dati onu dozu intrigantnog ukusa, koji će se savršeno upariti sa bajaderom.
Rakija od višnje kao prirodni par
Sama priprema sirupa od višnje nije komplikovana i ne zahteva dugo kuvanje i posebnu veštinu, ali traži stalno mešanje višanja i tamnog šećera. Pomešajte višnje i šećer, sve stavite na ringlu i kuvajte 45 minuta na blagoj vatri.
Kada je smesa kompaktna, ali ne previše gusta, skinite je sa ringle i izmiksajte štapnim mikserom da postane vazdušasta i glatka. Nakon toga sačekajte da se sirup ohladi i njime prelijte bajaderu, koju ste pre toga stavili na manji tanjir. Pre serviranja bajadere pred gosta, pospite vašu bajaderu prelivenu sirupom od višnje i sitno seckanim svežim bosiljkom.
Ovako serviranu i posluženu bajaderu služite uz rakiju od višnje, koja je odstojala u hrastovom buretu minimum tri godine. Eksplozija ukusa koju će svaki od vaših gostiju doživeti, meriće se gastronomskim kilotonama, a sam termim vrhunac gastronomskog hedonizma svima će biti praktično objašnjen. Preplitaće se tu ukusi fine čokolade, koštunjave strukture oraha, slatko-kisele note višnje, blage arome peperminta, ali i sva kompleksnost dugo odležale rakije od višnje, koja će celu kombinaciju učiniti neverovatnom.
Vanilice sa pomorandžom, cimetom i žutim šećerom
Kada pomislimo na vanilice, sigurno svima nama ili većini nas padnu na pamet naše bake, detinjstvo, sigurnost, ušuškanost, ljubav. Vanilice nekako asociraju na lepe momente, na kućnu atmosferu, na prisnost. Ovo je sitan kolač koji nas zbližava i čini da se osećamo sretnim kada nam je na stolu. Vanilice jesu sve to, verovatno zbog tog nekog fino-rustičnog ukusa i jednostavnog izgleda, koji je tako domaći, da verovatno nema zamenu u drugim sitnim poslasticama.
Upravo zbog toga, predlažemo vam da gostima tokom praznika na svečarski sto iznesete vanilice, jer njima ćete razgaliti atmosferu i učiniti da se svi osete prijatno i blisko. Međutim, nemojte da robujete stereotipima, već budite inovativni i vanilice napravite na svoj način, a mi ćemo vam predložiti kako.
Jako je važno da vaša modifikacija ne utiče da vanilice izgube ono iskonsko, odnosno ono zbog čega su nam svima drage. One neće izgubiti svoju magiju ukoliko se opredelite za pekmez od pomorandže, koji je sve popularniji kod nas i dostupan u trgovinskim lancima.
U marketima postoji više vrsta pekmeza od pomorandži, ali se nekoliko istaklo svojim ukusom i kvalitetom. Kada ste već u bolje snabdevenom marketu ili trgovačkom lancu, kupite i cimet, kvalitetan tamni šećer dobijen od melase šećerne trske, te jednu špansku sočnu pomorandžu, jaja i brašno. Jedan ključan detalj za pripremu vanilica ne možete kupiti u marketu, odnosno možete, ali ne baš zadovoljavajućeg kvaliteta – svinjsku mast.
Vanilice, one prave, nemoguće je napraviti bez kvalitetne svinjske masti, koju možete kupiti samo u proverenim mesarama ili na pijačnim tezgama od proverenih proizvođača.
Premium karibski rum uz modifikovani delikates
Kada ste sve kupili, počnite sa pripremama vaših vanilica.
Zamesite testo od masti, jaja, tamnog šećera i soka od jedne cele pomorandže. Testo oblikujte u kružne oblike, postavite u pleh koji nije zamašćen, sve stavite u zagrejanu pećnicu na 180 stepeni Celziju i pecite dok ne dobiju blago pečenu boju. Nakon toga testo izvadite iz pećnice i lepite dve po dve pekmezom od pomorandže. Na tanjirić za serviranje stavite tri vanilice, obilno ih pospite fino mlevenim tamnim šećerom i samo začinite cimetom.
Tako servirane vanilice iznesite pred goste i dok čekate reakciju poslužite im premium rum kreiran u nekoj od ostrvskih zemalja Srednje Amerike. Premium rum, koji se pravi u ovom delu sveta, spravljen je od melase šećerne trske i dugo je odležao u drvenim buradima.
Na taj način dobijen je rum vrhunskog kvaliteta čiji pun i kompleksan ukus, u kom dominiraju note kakaa, tragovi cimeta i orašastih plodova, savršeno će se uklopiti uz vaše vanilice te ih svojevrsnom sinergijom aromatskih kompleksa i misnih nota postaviti na tron i izazvati reakciju koju ne možete ni da zamislite.