BARMENS VAM OTKRIVA Deset koktela koje možete da napravite kod kuće

kokteli

Budite sam svoj majstor, naučite da pravite savršene koktele i pozovite prijatelje da ih degustiraju

Kokteli su sve popularniji među mlađim konzumentima i sem što ih piju u barovima i klubovima, rado ih prave i kod kuće, posebno za žurke. Međutim, dešava da se prilikom pripreme negde pogreši ili da se na internetu ne dobiju baš svi sastojci, a tada kokteli nemaju isti ukus kao kada ga prave profesionalci.

Mi smo se za pomoć obratili profesionalcu – Ranku Spasojeviću, predsedniku udruženja BarmeNS i on je za vas priredio originalne recepte najinteresantnijih i ne previše komplikovanih koktela koje možete napraviti i kod kuće.

Pisco Sour

Oko njega se polemiše da li je nastao u Čileu ili Peruu, a priča kreće u 16. veku kada su španski konkvistadori napravili Picso, destilujući grožđe, kako bi dobili jeftinu kopiju španskog brendija. Prema Peruancima, koktel je nastao u Morris baru u Limi, kada je Amerikanac Viktor Moris napravio Pisco sa sokom od limuna. Čileanci imaju potpuno drugačiju priču i tvrde da je ovo piće nastalo na engleskom brodu, nakon što je uplovio u luku Ikike 1872. godine. Bilo kako bilo, danas obe zemlje proslavljaju Dan Pisco Soura kao praznik – u Peruu prve subote februara, a u Čileu 15. maja.

Sastojci za Pisco Sour:

60 ml Pisca, 1 kašika šećera, 1 kašika svežeg soka limete, drobljeni led i 1 belance

Priprema koktela Pisco Sour:

U posudu stavite Pisco, sok limete i belance, pa sve dobro izmiksajte mikserom . Smesu sipajte u čašu, dodajte kašičicu drobljenog leda i odmah poslužite.

 

Mokatini

Kokteli sa kafom najbolji su izbor za žene, jer kada se kvalitetna kafa i čokolada pomešaju sa interesantnim likerima i votkom, nastaju ukusi koji su neodoljivi. Kvalitetna espreso kafa i bela ili crna čokolada, u kombinaciji sa kokosom, malinom ili mint ukusom i eto senzacije ukusa za lude ženske žurke ili samo opuštene sedeljke prijateljica.

Sastojci za Mokatini:

40 ml votke s ukusom vanile, 40 ml čokoladnog likera, 30 ml Kalua likera ili likera od kafe i jedan ristreto.

Priprema koktela Mokatini:

Sve sastojke stavite u šejker i mućkajte oko tri minuta, a nakon toga sipajte u čašu i pospite čokoladnim mrvicama.

 

Mojito

Ovo je piće moreplovaca koje je nastalo u 16. veku na Kubi, ali se tada zvalo El Draque po istraživaču i moreplovcu ser Frensisu Drejku. Navodno je kreiran kako bi se gasio opori ukus tafije, preteče današnjeg ruma. Ipak, tek u 19. veku Mojito doživljava svetsku slavu, s tim da se smatra da njegovo ime potiče od reči Mojo, čuvenog kubanskog sosa od belog luka, maslinovog ulja i citrusnog soka.

Sastojci za Mojito:

Sok od pola limete, 8-9 listića nane, 2 kašičice tamnog šećera, 50 ml belog ruma, 100 ml soda vode, drobljeni led led, te limeta i nana za ukrašavanje

Priprema koktela Mojito:

U visoku čašu stavite sok od pola limete, listove nane i šećer. Drvenim tučkom blago pritisnite listove nane, ali ne prejako, kako bi ispustili aromu, a nakon toga dodajte beli rum, drobljeni led do dve trećine čaše, nekoliko puta promešajte, pa dodajte soda vodu do vrha čaše i još jednom sve dobro promešajte. Dekorišite čašu kriškom limete, grančicom nane i poslužite sa jednom ili dve deblje slamčice.

 

Singapore Sling

Prvi put je napravljen u Singapuru, a kreirao ga je kineski barmen Ngiam Tong Buna 1910. godine. Originalni recept je izložen u Raffles Hotel muzeju, a obavezno se servira na svim letovima Singapore Airlinesa. Kažu da je čuveni pesnik Rajnard Kipling uživao u ovom piću.

Sastojci za Singapore Sling:

30 ml džina, 15 ml brandija od višnje, 75 ml Cointreau, 75 ml DOM Bénédictine, 10 ml Grenadine, 120 ml soka od ananasa, 150 ml soka od limete, nekoliko kapi Angosture, kriška ananasa i višnja.

Priprema koktela Singapore Sling:

Džin pomešajte sa ostalim sastojcima i sve dobro promućkajte u šejkeru. Nakon toga u šejker dodajte limunov sok i mnogo leda. Zatim sve to procediti u čašu, u koju prethodno stavite drobljeni led i na kraju ukrasite ananasom i višnjom.

 

Mai Tai

Ovaj koktel je nastao u Americi, a mešavinu je kreirao Viktor Buergon u Oklandu. Navodno ga je napravio u čast prijateljima koji su došli sa Tahitija 1944. godine.  Nakon što ga je poslužio, prijatelji su viknuli – „Maitai roa!“ – što u bukvalnom prevodu znači – Veoma dobro, i tako je koktel rođen. Prema drugoj verziji Mai Tai je nastao 1933. godine u novootvorenom restoranu Don Beach u Holivudu.

Sastojci za Mai Tai:

30 ml belog i 30 ml tamnog ruma, 20 ml likera od pomorandže, 10 ml bademovog likera, 20 ml likera od limete, 30 ml soka od ananasa, 10 ml soka od limete, 30 ml soka od pomorandže, drobljeni led, nekoliko listića nane, kriška pomorandže i kandirana trešnja za ukrašavanje.

Priprema koktela Mai Tai:

U blender sipajte beli i tamni rum, te liker od pomorandže, badema i limete, zatim sok od ananasa, limete i pomorandže i na kraju dodajte nekoliko kockica leda i mutite oko 30 sekundi. Trećinu koktel čaše napunite drobljenim ledom, a zatim sipajte izmiksanu tečnost iz blendera. Pre serviranja, ukrasite kriškom pomorandže, kandiranom trešnjom i listićem nane ili koricom limete.

 

Negroni

Najčešća verzija nastanka ovog koktela veže sa za 1919. godinu i Caffe Casoni u Firenci. Legenda kaže da je grof Camillo Negroni zamolio svog prijatelja, barmena Forsca Scarsellia, da malo promeni i doda neki jači sastojak u njegov omiljeni koktel – Americano. Zamenom gazirane vode sa džinom, potom narandže umesto limuna, koji se dodavao u Americano,dobio se novi miks koji je odmah postao hit. Priča dalje kaže da je ubrzo nakon toga cela gospodska Firenca ulazila u bar tražeći koktel Negroni.

Sastojci za Negroni:

20 ml džina, 20 ml slatkog vermuta, 20 ml Campari likera i 1 sveža kora narandže.

Priprema koktela Negroni:

U blender sipajte džin, vermut i Campari. Dodajte led i mešajte dok se ne ohladi. Naspite u čašu i ukrasite korom narandže.

 

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea nastao je tokom prohibicije, u vreme kada je alkohol bio zabranjen u SAD. Za vreme prohibicije izbor alkohilnih pića nije bio raznovrstan, pa  postoji mnogo načina-recepata da se pripremi Long Island Iced Tea, odnosno nisu tačno definisani sastojci. Koktel je poznat, i to je samo važno kod njega, po tome što sadrži mnogo alkohola.

Sastojci za Long Island Iced Tea:

20 ml votke, 20 ml tekile, 20 ml ruma, 20 ml džina, 10 ml Triple Sec, 20 ml soka od limuna i 20 ml Coca Cola.

Priprema koktela Long Island Iced Tea:

Za Long Island Iced Tea može da posluži obična tanka i visoka čaša, koju svako ima u kući, a koja bi trebalo da se ohladi u zamrzivaču. Za pravljenje nije potreban šejker ili posuda u kojoj ćete ga mešati, već će biti dovoljno da sastojke dodajete određenim redom. Za Long Island Iced Tea važi pravilo da se u smrznutu čašu ubaci šaka što sitnije mrvljenog leda, a zatim redom sipati votku, rum, tekilu i džin. Rum se preporučuje da bude beli, a tekila blanko. Nakon toga, dodaje se Triple Sec i limunov sok bez pulpe, a zatim Coca Cola.

 

Margarita

Prema jednoj verziji koktel je 1938. godine napravio Carlos Danny Herrera, vlasnik restorana Rancho La Gloria u Tihuani. Nastao je navodno zbog plesačice Marjorie King, koja je bila alergična na sva pića osim tekile, ali da nije volela da je pije čistu. Tako je Herrera smišljao piće koje se bazira na tekili i sastojcima na koje pevačica nije alergična i napravio je Margaritu.

Sastojci za Margaritu:

60 ml tekile, 30 ml Triple Sec, 60 ml soka od limete, 1 kriška limete, so i led.

Priprema koktela Margarita:

U šejker staviti sve sastojke i mućkajte jako oko 30 sekundi. Nakon što ih dobro protresete, sipajte u čašu, čiji ste rub nakvasili sokom limete i obložili morskom solju.

 

Sidecar

Sidecar je star približno 100 godina, a Dejvid Embjuri navodi da su ga izmislili američki veterani u Parizu, neposredno nakon Prvog svetskog rata. Koktel je naročito popularan u Francuskoj i Engleskoj, gde su čuveni boemi poput Hemingveja uživali u bistroima ispijajući ovu mešavinu.

Sastojci za Sidecar:

50 ml konjaka, 20 ml Triple Sec, 20 ml soka od limuna i nekoliko  kocki leda.

Priprema koktela Sidecar:

Sve sastojke stavite u šejker, dobro umutiti i promućkati, a nakon toga sipati u čašu.

 

Bloody Mary

Legenda kaže da je koktel Bloody Mary originalno sadržao sok od paradajza i votku i da se koristio kao lek protiv mamurluka, a kreirao ga je Džordž Džesel, čuveni komičar i tekstopisac. On se čak pojavio i u reklami za Smirnoff, pedesetih godina prošlog veka, govoreći : „Ja sam Džordž Džesel i ja sam izumeo Bloody Mary“. Mnogi su posumnjali u ovu priču i zato su se bacili u istraživanje pravog porekla ovog miksa. Tako se stiglo do barmena hotela St. Regis u Njujorku, koji je tokom Drugog svetskog rata služio ovo piće pod nazivom Red Snappers.

Sastojci za Bloody Mary:

60 ml soka od paradajza, 60 ml votke, pola kašičice vorčester sosa, prstohvat soli, crni biber, mlevena ljuta paprika, nekoliko kapi limunovog soka i drobljeni led.

Priprema koktela Bloody Mary:

U šejker dodajte so, biber, ljutu mlevenu papriku i vorčester sos. Nakon toga dodajte nekoliko kapi limunovog soka, drobljeni led, votku i na kraju sok od paradajza. Dobro promešajte i sipajte u čašu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu