BARMENS I CAFFE PASSAGE KREIRALI KOKTELE SA RAKIJOM Kokteli sa potpisom

Pasaž

U kreiranju ovih zanimljivih koktela inspiracija Ranku Spasojeviću, predsedniku udruženja BarmeNS, bila je Boužova rakija, novi urbani rakijski brend, i to Boužova šljiva, dunja, kajsija, jabuka i kruška

Prateći svetske trendove vlasnici novosadskog kafea Pasaž uvrstili su u svoju kartu pića i koktele spravljene na bazi rakije. Na ovu ideju su došli jer su, kako kažu, primetili da sve više mladih i modernih konzumenata želi da proba nešto novo, ukusno i uzbudljivo. Vođeni činjenicom da je rakija najstariji srpski brend vlasnici kafea Pasaž, uz pomoć lidera u HoReCa edukaciji, barmena i predsednika udruženja BarmeNS Ranka Spasojevića krelirali šest signature koktela – Udar gorčine, Rakitini, Rakija suprise, Granny on rakija, Pao s kruške i Serbian recipe. U kreiranju ovih zanimljivih koktela inspiracija im je bila rakija iz mlade urbane novosadske destilerije –  Boužova rakija od šljive, dunje, jabuke, kajsije i kruške.

Ova mlada kraft destilerija postoji tek dve godine, ali je prepoznata od publike novosadskih i pojedinih beogradskih klubova, kao destilerija koja na tržište plasira interesantne destilate, toliko tipičnih elegantnih, ali i robusnih nota.

Kafe Pasaž je poznat Novosađanima već više od tri decenije, a nalazi se u  zaleđu najpoznatijeg novosadskog bulevara. Ovde uglavnom dolazi specifična ekipa i oni koji traže opuštenu i prijateljsku atmosferu, ali i premium ponudu kafe, sokova, piva, vina, inostranih spirita, koktela i rakija.

U kafeu Pasaž se organizuju i atipične proslave, vezane za već zaboravljene praznike i običaje.

Rakija daje karakter koktelu

– Kokteli na bazi rakije su ukusni i zanimljivi, jer rakija pruža koktelima puno interesantnih aroma koje zavise od vrste rakije koja se koristi. Primera radi, koktel na bazi šljivovice imaće potpuno drugačiju aromu u odnosu na koktel koji se spravlja od rakije jabuke, kruške ili dunje. Odličan primer za to je koktel Udar gorčine, u koji ide premium dunja, grenadin i bitter. Upravo ova tri interesantna sastojka doprinela su da dobijemo long osvežavajuće letnje piće sa dominantom, a opet suptilnom dozom gorčine. Zato preporučujem serviranje u Highball  čaši i konzumiranje tokom popodneva na plaži ili plažnom baru– objašnjava Ranko Spasojević.

S druge strane, Rakitini koktel kreiran je od kajsijevače, Vermouth bianco  i amareta, i pruža intenzivan ukus nalik moćnim kolačićima, ali i toliko potrebnu svežinu koja nas vodi u ukuse lepršavih belih vina. Ovaj intrigantan koktel služi se u Martini čaši i odličan je u popodnevnoj sijesti kao zamena za slatiš.

Vrlo zabavnog ukusa je i Rakija suprise, koktel koji je dobijen  mešanjem jabukovače, amareta i ceđenog ananasa. Naš sagovornik naglašava da se ovom kombinacijom dobio pravi tropik long  drink  i njegova preporuka je da se u njemu uživa u poslepodnevnim satima sa društvom u letnjoj bašti gradskog kafea.

Pao sa kruške

Koktel Granny of rakija spravlja se od jabukovače, ceđenog soka od jabuke i cimeta. Koktel može da se uvrsti u aperitivna pića, jer poseduje osvežavajuću i donekle kiselu notu, u kojoj dominira, ali ne preovlađuje rakija od jabuke. Služi se u Martini čaši. Preporuka za konzumaciju je pre ručka i to ukoliko je vaš izbor salata na bazi pinjola, laganog gril mesa i ajsberga.

I rakija od kruške je vrlo zahvalna u koktelima i to zbog pečata koji kruška daje. Interesantnog ukusa i vrlo zanimljivih nota je koktel Pao sa kruške. U ovu smelu kombinaciju ide kruškovača, limun, med i sajder na bazi kruške, koji ovom koktelu daje posebno osvežavajuće tonove.  Ranko Spasojević naglašava da je ovo tipičan poslepodnevni koktel za opuštanje posle radnog vremena, ali da može i da je preporučljivo da se konzumira i u večernjim satima.

I naravno za kraj je ostavljena poslastica na bazi Boužove šljivovice, koja odležava dve godine u novim hrastovim buradima i u kojoj se nalaze ne previše napadni, a opet dovoljno prisutni tonovi crvene ranke i francuskog hrasta.

Srpski sour zvezda među koktelima

Koktel Serbian recipe je zapravo tipičan srpski „sour“ i veoma je pogodan za večernje žurke, a u njega se sem rakije od šljive, med i limun. Vrlo je snažan i moćan i kroz njega se prožima mistično-rustičan slatko-kiselkasti ukus, nalik odležalom džemu od šljive, ali se zbog prave srazmere sastojaka ne oseti dominantan ukus rakije od šljive. Služi se iz Old fashion čaše i u njega se kao dekoracija dodaje jedna suva šljiva.

– Želeo bih da naglasim kako su kokteli na bazi rakija vrlo zahvalni jer mogu da se mešaju praktično sa drugim alkoholnim pićima i sokovima, s tim da treba uvek voditi računa o razmeri slatkih, gorkih i kiselih sastojaka. Preporuka je da se uvek koriste rakije premium kvaliteta i to one sa akciznom markicom – zaključio je predsednik udruženja BarmeNS.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu